Θανατηφόρο έμφραγμα από το πουθενά
21/04/2021Ο αναπάντεχος θάνατος του 25χρονου ποδοσφαιριστή Παναγιώτη Ξιόμπλιος της Αναγέννησης Γιαννιτσών προκαλεί ερωτήματα, καθώς είχε πάει σε καρδιολόγο ανήσυχος για τις ταχυπαλμίες του πριν από 15 ημέρες και εκείνος “διέγνωσε στρες”. Μπορεί να έπασχε από κάτι και να μην φάνηκε στις εξετάσεις; Ο καρδιολόγος Λάζαρος Χαλδούπης είπε στο SLpress.gr ότι σε σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατόν.
«Έμφραγμα έπαθε στα καλά καθούμενα. Νέο παιδί, γυμνασμένο, τι να πω δεν ξέρω… Δεν έχω λόγια. Δεν το πιστεύω, νομίζω θα τον δω τώρα κάπου. Εκεί που κοιμότανε ξύπνησε και ένιωσε ταχυπαλμίες, ένιωσε τον πόνο στο στήθος. Φώναξε τη μάνα του. Πέντε λεπτά, ούτε, δύο λεπτά μετά σωριάστηκε κάτω. Μέχρι να τον πάμε στο Κέντρο Υγείας εδώ στην Σκύδρα, του κάνανε μαλάξεις. Εγώ έλειπα, ήμουν σε ταξίδι. Ε μετά τον πήγανε στην Έδεσσα, εκεί συγχωρέθηκε το αγόρι μου…», είπε συντετριμμένος ο πατέρας του.
Ο άτυχος αθλητής ένιωθε ενοχλήσεις στην καρδιά, είχε επισκεφτεί και καρδιολόγο, με τις εξετάσεις του να βγαίνουν “καθαρές”. Ο νεαρός δεν έπασχε από κανένα υποκείμενο νόσημα, δεν κάπνιζε, ούτε έπινε, ούτε ξενυχτούσε. Συγκλονισμένος ήταν και ο πρόεδρος της ομάδας του. «Με τον Παναγιώτη εχθές πίναμε καφέ μαζί έξω το μεσημέρι, δεν μπορούσες να καταλάβεις κάτι. Γίνανε όλα πολύ γρήγορα, μας κόπηκαν τα γόνατα».
Συντετριμμένος ο πατέρας
«Είμαι συντετριμμένος, δεν μπορώ να το πιστέψω, ένα αγόρι είχα, το έχασα. Δεν το πίστευα και δεν μπορώ να πιστέψω. Είχε όρεξη για δουλειά. Μου έλεγε ‘’πατέρα θα σε βοηθήσω να δουλέψουμε μαζί’’. Αγχωνόταν για το πώς θα τα καταφέρουμε. Πού να φανταστώ ότι θα χάσω το αγόρι. Είχε κάποιες ενοχλήσεις και πριν 15 μέρες πήγε σε μια καρδιολόγο που έχουμε στην Σκύδρα, του είπε ότι έχει άγχος και ότι είναι καλά. Του έκανε καρδιογράφημα. Παλαιότερα είχε κάποιες ταχυπαλμίες. Ήρθε το ασθενοφόρο εδώ, ήρθαν δύο άνθρωποι, χωρίς εργαλεία, χωρίς μηχάνημα για μαλάξεις. Τι να πω, δεν ξέρω» πρόσθεσε, υπονοώντας ότι αν το ΕΚΑΒ είχε έρθει με γιατρό ή με τα κατάλληλα όργανα για καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, όπως απινιδωτή, ίσως ο γιος του να ζούσε.
Ο καρδιολόγος κ. Λάζαρος Χαλδούπης στον οποίο απευθυνθήκαμε ειδικά για το έμφραγμα, είπε «το καρδιογράφημα δεν τα βρίσκει όλα, όμως οι αθλητές είναι υποχρεωτικό να περνούν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και από το λεγόμενο τεστ κοπώσεως και να κάνουν υπερηχογράφημα – τρίπλεξ, ακόμα και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Σίγουρα θα είχε κάνει και ο 25χρονος, αποκλείεται να μην είχε κάνει. Το τεστ κοπώσεως προκαλεί μια ταχυκαρδία και ο καρδιολόγος βλέπει αυτό που πρέπει, και κάνει και τον υπέρηχο. Κακώς το λέμε τεστ κοπώσεως, γιατί παρασύρει και τον κόσμο λανθασμένα. Στόχος δεν είναι η αντοχή ή η κόπωση, αλλά η πρόκληση ταχυκαρδίας με κόπωση, ώστε να γίνει καρδιογράφημα σε κατάσταση ταχυκαρδίας και να δεις πώς δουλεύει η καρδιά εκείνη την ώρα»
Στο ερώτημα αν θα μπορούσε να υπάρχει κάποια πάθηση, ίσως εκ γενετής, απάντησε ότι «το υπερηχογράφημα δείχνει τις συγγενείς παθήσεις. Δεν του ξεφεύγουν πολλά. Ίσως να υπήρχε κάποια μυοκαρδιοπάθεια από φαρμακευτικούς ή άλλους παράγοντες, η οποία όμως φαίνεται κι αυτή στο τρίπλεξ. Για να έχουμε έμφραγμα, πρέπει να υπάρχει πάντως αιτία, ή κάποιο πρόβλημα στις αρτηρίες ίσως από χοληστερίνη ή αρρυθμίες από κάποιο αίτιο. Δεν ξέρουμε και την κληρονομικότητα του νεαρού. Και μαρμαρυγή να ήταν, θα είχε την αιτία της.»
Ο πατέρας του αγοριού είπε ότι προ διετίας, όταν ο νεαρός έπαιζε στην ομάδα του Αιγίου, είχε πάλι ενοχλήσεις και έκανε τότε πολλές εξετάσεις, αλλά τελικά του είπαν «μια χαρά είναι η καρδιά σου». Δεν γνωρίζουμε την αγγειολογική εικόνα του 25χρονου (αν π.χ. είχε στενώσεις σε αγγεία) ή την αιματολογική εικόνα, αν οι εξετάσεις είχαν διερευνήσει για τυχόν κληρονομική ή οικογενή υπερχοληστερολαιμία που διαγιγνώσκεται σπάνια και παρουσιάζεται στον έναν στους 600.000 Έλληνες. Επίσης αν και είχε συζητηθεί να υποβληθεί τότε σε στεφανιαιογραφία, δεν ξέρουμε αν τελικά του την έκαναν ή όχι, μια που συνήθως σε έναν νεαρό άτομο σπάνια οι γιατροί υποψιάζονται πρόβλημα στα στεφανιαία αγγεία.