ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως ο Μπάιντεν σπρώχνει στον γκρεμό την τουρκική λίρα

Πως ο Μπάιντεν σπρώχνει στο γκρεμό την τουρκική λίρα

Οι τεταμένες σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την τουρκική λίρα, η οποία κατέγραψε την χειρότερη επίδοση μέσα στον Απρίλιο καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως 2,3% στις 8,3669 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Χθες, η λίρα υποχώρησε 1% μετά τις αναφορές Ερντογάν στην υψηλού κόστους πολιτική πώλησης συναλλάγματος. Η ανορθόδοξη θέση του Ερντογάν, ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Τουρκία και έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες για τη λίρα. Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι αυτή τη στιγμή η Τράπεζα της Τουρκίας έχει συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους περίπου 90 δισ. δολαρίων. Προειδοποίησε μάλιστα πως ενδέχεται να καταφύγει και πάλι σε αυτά τα διαθέσιμα «όταν χρειαστεί».

«Η νέα εξασθένιση της λίρας είναι εναρμονισμένη με τις ευρύτερες τάσεις στις αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες ημέρες, αλλά κάθε υποτίμησή της είναι πάντοτε σημαντική, επειδή η συναλλαγματική ισοτιμία είναι καθοριστικό στοιχείο του υψηλού πληθωρισμού στην Τουρκία και κάθε φαινομενικά ανώδυνη κίνηση μπορεί να εκκινήσει ένα σπιράλ στην αγορά και να περιπλέξει τα πράγματα», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank για τις αναδυόμενες αγορές.

Η τουρκική λίρα έπεσε από τη στιγμή που το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε  ότι ΗΠΑ κοινοποίησαν επίσημα στην Τουρκία τον αποκλεισμό της  πρόγραμμα ανάπτυξης και απόκτησης του μαχητικού αεροσκάφους F-35. Η απόφαση, θεωρείται  απάντηση στην απόκτηση και δοκιμή της Τουρκίας του S-400. Επισής, μεγάλες πωλήσεις σημειώθηκαν και στα τουρκικά κρατικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο μετά τη διαρροή πληροφοριών ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αναγνωρίσουν επίσημα ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων. Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε δημοπρασία ανταλλαγής (swap auction) 20 τόνων χρυσού με λίρες.

Εμπιστοσύνη καταναλωτών

Eπιπλέον, ο δείκτης αναφοράς εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην Τουρκία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2019. Ο δείκτης υποχώρησε στις 80,2 μονάδες τον Απρίλιο σε σύγκριση με τις 86,7 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με το  Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο. Η πτώση εξάλειψε όλα τα κέρδη που έγιναν φέτος. Ο δείκτης είχε πέσει στο 80,1 τον Δεκέμβριο του 2020.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε μετά τα αυστηρά μέτρα που επέβαλε η  κυβέρνηση για τον περιορισμό του πληθυσμού αυτό το μήνα, αφού τα κρούσματα  COVID-19 χτύπησαν. Η λίρα έχει επίσης υποχωρήσει από τότε που ο Ερντογάν καρατόμησε το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στα μέσα Μαρτίου. Η απώλεια της εμπιστοσύνης των καταναλωτών έχει να κάνει με την κακή οικονομική κατάσταση. Αυτός ο δευτερεύων δείκτης μειώθηκε σε 82,9 μονάδες τον Απρίλιο από 94,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι προοπτικές για τα οικονομικά των νοικοκυριών κατά τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν επίσης σημαντικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx