Η υπόθεση Βαλυράκη στη Βουλή – Όλα δείχνουν σκανδαλώδη συγκάλυψη
22/04/2021Την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης και την εφαρμογή του άρθρου 30 του ποινικού κώδικα προκειμένου ο αρμόδιος εισαγγελέας να ασκήσει ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία στην υπόθεση Βαλυράκη, ζητεί ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, που κάνει αναφορά σε αυτόπτη μάρτυρα και σε χτύπημα του θύματος με κοντάρι.
Το άρθρο που επικαλείται ο πρώην υπουργός ορίζει ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει το δικαίωμα να παραγγέλλει στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για κάθε αξιόποινη πράξη. Σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει τη διενέργεια της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα». Ο κ.Λοβέρδος κρίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις τοπικιστικής υφής και κωλυσιεργίες στις σχετικές έρευνες και επικαλείται «την ευαισθησία του υπουργού να κάνει χρήση του δικαιώματός του εδώ και τώρα για άσκηση ποινικής δίωξης».
Ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Όπως είχαν καταθέσει τότε μάρτυρες που είδαν από την ακτή το περιστατικό,ένα σκάφος -επαγγελματικό αλιευτικό- με δύο άνδρες προσέγγισε το φουσκωτό του Βαλυράκη και διαπληκτίσθηκαν μαζί του έντονα -ακούγοντας οι βρισιές. Το επαγγελματικό σκάφος έκανε με ταχύτητα δυο στροφές γύρω από το σκάφος του πολιτικού και ο Βαλυράκης κλονίστηκε. Τότε εικατολογούσαν οι περισσότεροι, ότι το σκάφος αυτό έγινε αιτία να πέσει στη θάλασσα το θύμα, να χτυπηθεί από την προπέλα στο κεφάλι και στο λαιμό και τελικά να χάσει τη ζωή του.
Χτύπημα με κοντάρι
Τότε δεν είχε καταθέσει κανείς ότι ο ένας εκ των δύο ανδρών που επέβαιναν στο επαγγελματικό σκάφος, είχε χτυπήσει (και ρίξει στη θάλασσα) τον Σήφη Βαλυράκη, με κοντάρι ή γάντζο (σύνεργο της αλιείας). Μάλιστα τότε αλιείς ήθελαν να πάνε για κατάθεση στο Λιμεναρχείο, και κατήγγειλαν ότι ενώ πήγαν, τους απέφυγαν λέγοντας ότι λείπει ο λιμενάρχης και τελικά για να δώσει κατάθεση ένας εξ αυτών (τότε) χρειάσθηκε παρέμβαση δικηγόρου.
Η οικογένεια, στηριζόμενη στην εμπειρία του θανόντος (που δεν αιτιολογούσε το ατύχημα) αλλά και στις μαρτυρίες κατοίκων για “τραμπούκους ψαράδες” που εκφόβιζαν τους ερασιτέχνες αλιείς αλλά και συναδέλφους τους, ήταν εξαρχής βεβαία ότι δεν επρόκειτο για ατύχημα. Θεωρούσε ότι ακόμα και αν δεν ήταν ανθρωποκτονία από πρόθεση, πάντως ήταν ανθρωποκτονία εξ αμελείας οπωσδήποτε (αν είχε πέσει στο νερό από τον κυματισμό που προκάλεσε εκφοβιστικά το ψαροκάικο).
Προέκυψε όμως στην πορεία και κατάθεση για χτύπημα με κοντάρι, οπότε πλέον όλα αλλάζουν. Ο δικηγόρος της οικογένειας Μανώλης Φωτάκης καταγγέλλει ότι η υπόθεση έχει βαλτώσει παρά τις μαρτυρίες για ανθρωποκτονία και ότι οι λιγοστοί αυτόπτες, που καταγγέλλουν και συγκεκριμένους αλιείς ως δράστες, εκφοβίζονται συστηματικά, με το τοπικό Λιμενικό να αδρανεί.
Η καθηγήτρια ιατροδικαστικής, Χαρά Σπηλιοπούλου, τεχνική σύμβουλος της οικογένειας του θανόντος, που έκανε δική της εξέταση στη σορό, διαπίστωσε πολλαπλές κακώσεις στο σώμα του θύματος, όχι όλες από το ίδιο όργανο (όχι όλες από μια προπέλα). Ανέφερε και ένα αιμάτωμα στο κεφάλι που θα μπορούσε να είχε προκληθεί από κάποιο κουπί, χτύπημα που ταιριάζει με αυτά που ανέφερε ο μάρτυρας.
Το Λιμενικό Σώμα, που χειρίζεται και την υπόθεση, επιμένει ότι η ιατροδικαστική εξέταση που έγινε τότε, έδειξε ότι όλα τα τραύματα ήταν από την προπέλα του σκάφους του θύματος (ότι δηλαδή το θύμε έπεσε στο νερό και τραυματίσθηκε θανάσιμα από την ίδια του την προπέλα). Στην προσπάθειά του να τεκμηριώσει ποιο ήταν το άλλο σκάφος που είχαν δει αυτόπτες να προσεγγίζει τον πολιτικό και το πλήρωμά του να διαπληκτίζεται με αυτόν, δεν φαίνεται να τα κατάφερε.
Το σκεφτικό του Λοβέρδου
Ο πρώην υπουργός (Εργασίας, Παιδείας και Υγείας) Ανδρέας Λοβέρδος ζητεί να διερευνηθεί πλέον η ενδεχόμενη ανθρωποκτονία και ζητεί συγκεκριμένα την εφαρμογή του άρθρου 30 «που είναι σπάνια αλλά σε αυτή την περίπτωση, απολύτως αναγκαία», όπως είπε. Αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ότι ο άνθρωπος χτυπήθηκε.Αν είναι έτσι, τότε καλώ τον υπουργό Δικαιοσύνης να ζητήσει από τον αρμόδιο εισαγγελέα την άκηση ποινικής δίωξης εδώ και τώρα.
»Συνάδελφοί του στο παρελθόν έχουν ασκήσει αυτήν τους την αρμοδιότητα, κατ’ εξαίρεση, δεν είναι σύνηθες, αλλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να λειτουργήσει η ευαισθησία του υπουργού Δικαιοσύνης. Όπως καταγγέλλεται υπάρχουν τάσεις τοπικιστικής λειτουργίας που έχουν σκοπό την απόκρυψη ή πάντως την καθυστέρηση. Τέσσερις βουλευτές κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον υπουργό Ναυτιλίας, αλλά τώρα η κατάσταση επιβάλλει την ενεργοποίηση του υπουργού Δικαιοσύνης εδώ και τώρα».
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αρχικά είχε αντιμετωπιστεί ως ατύχημα, αλλά με την επιμονή της συζύγου του Σήφη Βαλυράκη, κυρίας Μίνας Παπαθεοδωρου-Βαλυράκη, ενεπλάκη στις έρευνες και το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής προκειμένου να λυθεί το μυστήριο. Στο κατωτέρω βίντεο ο συνεντευξιαζόμενος αλιέας λέει ότι είδε ποιο σκάφος πλησίασε τον Βαλυράκη, είδε ποιος κρατούσε κοντάρι και χτύπησε με αυτό το θύμα, αλλά όπως εξηγεί, δεν θέλει να στοχοποιήσει τους δράστες «γιατί και άλλος είδε τι έγινε και τον απείλησαν ότι θα τον καταστρέψουν οικονομικά τον άνθρωπο». Είναι σαφής ότι είδε δολοφονική κίνηση με το κοντάρι και λέει ότι φοβάται. Ο ίδιος λέει ότι ο ίδιος δράστης είχε χτυπήσει και άλλον ψαρά στο παρελθόν μέσα στη θάλασσα, ρίχνοντάς του ένα τελάρο στο κεφάλι