Ο Άρειος Πάγος εστιάζει στο θάνατο 68 ηλικιωμένων σε γηροκομείο (upd)
23/04/2021Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Β. Πλιώτα προκάλεσαν σήμερα οι θάνατοι 68 ηλικιωμένων σε γηροκομείο στα Χανιά μέσα σε ένα χρόνο, με όλους τους ασθενείς να φέρονται να έχουν πάθει ανακοπή. Κατόπιν καταγγελιών, έγινε και εκταφή θανούσης, επειδή οι συγγενείς της υποψιάζονταν κακοποίηση.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που κάνουν αναφορά στο θέμα, δίνοντας ταυτόχρονα παραγγελία να προχωρήσει σε όλα τα νόμιμα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης. Μάλιστα, ζήτησε από τον εισαγγελέα Εφετών να εποπτεύσει ο ίδιος του ανακριτικού έργου, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο του Κ.Π.Δ. η εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί (προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν), προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.
Η επιχειρηματίας που έχει το γηροκομείο αρνείται τις καταγγελίες τόσο για κακοποίηση ηλικιωμένων όσο και για φερόμενες δωρεές θανόντων προς συγκεκριμένο άτομο. Υποστηρίζει ότι κάποιοι υπάλληλοι που κακομεταχειρίζονταν ηλικιωμένους απολύθηκαν και ότι για να την εκδικηθούν εφηύραν ένα μύθευμα. Στη δήλωσή του, ο δικηγόρος της υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα εύρυθμης λειτουργίας στη συγκεκριμένη δομή, αφού δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ούτε έχει εκδοθεί επίσημο δελτίο από την ΕΛ.ΑΣ. Τώρα,όμως με τη σημερινή παραγγελία του Αρειου Πάγου, αυτό αλλάζει.
Διερευνάται συγκεκριμένα η οργανωμένη τέλεση κακουργήματος, η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, η έκθεση, η πρόκληση σωματικής βλάβης σε αδύναμο άτομο και η ανθρωποκτονία με δόλο με παράλειψη κατά συρροή (π.χ. η μη παροχή φαρμάκων ή βοήθειας σε ασθενή με αποτέλεσμα τον θάνατό του). Στο γηροκομείο στα Χανιά είχε πάει και εισαγγελέας για να διερευνήσει τον τρόπο φροντίδας των ηλικιωμένων καθώς υπήρξαν ένορκες καταθέσεις και καταγγελίες για κακομεταχείριση ηλικιωμένων. Το 2005 είχε βγει απόφαση να κλείσει το γηροκομείο, αλλά δεν υλοποιήθηκε.
Οι καταγγελίες συγγενούς
Το θέμα ανακινήθηκε κατ΄αρχήν πριν από οκτώ ημέρες από την ιστοσελίδα parakritika.gr που αναφερόταν σε 24 θανάτους γερόντων στο ίδιο γηροκομείο, μέσα σε ένα έτος και με καταγγέλλοντες συγγενείς θανούσης. Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι οι σχετικά περίεργοι θάνατοι έφθασαν τους 68. Μετά την σχετική καταγγελία οι Αρχές αποφάσισαν να ρίξουν φως στην υπόθεση, με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας να δώσει την εντολή για την εκταφή μιας νεκρής (συγγενούς των καταγγελλόντων). Υπάρχει και δεύτερη καταγγελία, για άνδρα θανόντα.
Για την γυναίκα αυτή πρώην εργαζόμενος κατήγγειλε τα εξής: «Η γυναίκα αυτή ήταν στην βάρδιά μου, όταν ακούσαμε ένα δυνατό χτύπο, σαν γδούπο, ένα μπουμ μεγάλο, και τρέξαμε όλοι να δούμε τι είναι. Είδαμε ότι η γυναίκα είχε πέσει από το κάγκελο, διότι είχαν, προφανώς ξεχάσει. Την είδαμε με τα αίματα στο κεφάλι, δεν κάλεσαν ούτε ασθενοφόρο, ούτε τίποτα. Ενώ είδα ότι η γυναίκα δεν ήταν καλά, είχα πει στην υπεύθυνη να την πάμε στο νοσοκομείο, ότι χρειάζεται νοσοκομείο η γυναίκα, και δεν ήθελε. Την επόμενη ημέρα η γυναίκα, φυσικά, και δεν είχε τις αισθήσεις της. Την τρίτη ημέρα απεβίωσε. Πιο πριν είχαν καλέσει οι συγγενείς της και η αντίδραση της ιδιοκτήτριας ήταν ότι “είναι μια χαρά”. Είχα μιλήσει και δεν τους άρεσε καθόλου η αντίδρασή μου. Ήθελαν να είμαι σαν ένα πιόνι».
H κατ΄αρχήν ιατροδικαστική εξέταση δεν έδειξε κατάγματα ή εμφανείς κακώσεις, αλλά θα γίνουν και ιστολογικές-τοξικολογικές εξετάσεις παρότι παρήλθαν 11 μήνες από τον θάνατο. Παρόντες στην εκταφή (στην Κίσσαμο) ήταν αστυνομικοί της Ασφάλειας Χανίων και τέσσερις ιατροδικαστές, δύο κρατικοί και ένας τεχνικός σύμβουλος από κάθε πλευρά, δηλαδή ένας από την οικογένεια της ηλικιωμένης και ένας από τον οίκο ευγηρίας.
Ο πρώην εργαζόμενος κατήγγειλε επίσης τα εξής: «Υπήρχαν πολλές φορές, κάποια βράδια, όταν τελείωνα τη βάρδιά μου, μου έλεγαν να δέσω κάποιους ανθρώπους και επειδή εγώ δεν έχω μάθει έτσι, έχω μάθει να δουλεύω με τον δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήρανε χαμπάρι και πήγαιναν μετά και τους έδεναν εκείνοι. Οταν είχαν σημειωθεί οι πρώτοι θάνατοι, ήταν μόνο δυο, τρεις. Μετά από έναν μήνα, άρχισαν να πεθαίνουν 14 άτομα σε μία εβδομάδα. Δεν ξέρω την αιτία θανάτου των τροφίμων. Δεν ήρθε ποτέ γιατρός να τους δει», είπε.
Από την αστυνομική διεύθυνση Χανίων προς όλα τα ληξιαρχεία της Κρήτης είχε σταλεί επί τούτου να αναφέρουν όλες τις δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ηλικιωμένων ατόμων, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, με τόπο θανάτου γηροκομείο. Σύμφωνα με κρητικά μέσα ενημέρωσης ερευνάται από τις αρχές και αν υπήρχε οικονομικό κίνητρο για διάπραξη εγκλημάτων, ειδικά ηλικιωμένων ατόμων που δεν είχαν συγγενείς αλλά διέθεταν περιουσία την οποία δεν γνωρίζουμε πού κληροδότησαν.
Ο δικηγόρος του γηροκομείου Γιάννης Σφακιωτάκης χθες δήλωσε ότι «το Γηροκομείο λειτουργεί νόμιμα από του έτους 2009 και τακτικότατα, όπως επιβάλλεται, υποβάλλεται στον έλεγχο του κράτους (Υγειονομικό, κλπ). Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Τσικαλαριά Χανίων αποτελούν κόσμημα για τον τόπο. Στην επιχείρηση αυτή χορηγήθηκε αρχικά άδεια για 16 κρεβάτια και σήμερα ισχύει άδεια του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων για 47 κρεβάτια. Απασχολούνται επί 24ωρου βάσεως περίπου 20 νοσηλευτές, δύο γιατροί, και οι δύο συνιδιοκτήτριες. Κανένα κρούσμα κοροναϊού, (αντίστοιχα στην Αθήνα κλπ), καμία παράβαση της νομοθεσίας.
»Η κοινή γνώμη με κατάπληξη άκουγε χθες για έρευνα ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης και έρευνα διάπραξης εγκληματικών παραβάσεων του μισού Ποινικού Κώδικα, δίχως να γίνεται επίκληση καμιάς απολύτως απόδειξης. Με διάτρητες, απαράδεκτες και φωτογραφικές αναρτήσεις παντού διασύρθηκε βάρβαρα η επιχείρηση με τη θεαματική ανάπτυξη της προσπάθειας δύο γυναικών του τόπου», αναφέρει ο δικηγόρος στη δήλωσή του.
Επίσης, αναφέρει «ούτε ποινική δίωξη έχει ασκηθεί, ούτε Αστυνομικό Δελτίο έχει εκδοθεί, Ούτε ευρήματα κακοποίησης διαπιστωθήκαν, στη γενομένη χθες (22-4-21) εκταφή πρώην τρόφιμου του Γηροκομείου. Στις 22-3-21 μεταξύ 05-07.00 π.μ. διενεργήθηκε στις εγκαταστάσεις του Γηροκομείου από υπερεικοσαμελή ομάδα εισαγγελέα, αστυνομικών, Ιατροδικαστών, υγειονομικών, κλπ αιφνιδιαστικός έλεγχος, χωρίς να διαπιστωθεί καμιά αξιόποινη πράξη, ούτε να συλληφθεί ουδείς».
Το γηροκομείο για την υπόθεση
Στην αντεπίθεση για όλα όσα ακούγονται πως συμβαίνουν στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Χανιά πέρασε με δηλώσεις της η ιδιοκτήτρια της δομής Χρυσή Λιονάκη, που καταγγέλλει εκβιασμό: «Πίσω από την ιστορία αυτή είναι κάποιοι πρώην υπάλληλοι της δομής, οι οποίοι απολύθηκαν εξαιτίας της συμπεριφοράς τους απέναντι στους τρόφιμους. Αυτοί οι ίδιοι άρχισαν να μας απειλούν πως αν δεν τους δώσουμε χρήματα θα μας διασύρουν, όπως κι έγινε. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έκαναν καλά την δουλειά τους και τους διώξαμε από την μονάδα. Μαζί με μια γνωστή δικηγόρο εδώ στα Χανιά ξεκίνησαν να μας εκβιάζουν ότι θα βγουν και θα πουν πως κακοποιούμε τους ασθενείς.
»Εμείς έχουμε κινηθεί νομικά εναντίων τους από τον Ιανουάριο με μηνύσεις και εξώδικα. Στην εκταφή που έγινε χθες δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο κακοποίησης στη σορό της ηλικιωμένης. Όλα έγιναν για τα χρήματα που δεν δώσαμε. Όσο γι αυτά που διαρρέονται σχετικά με τον πατέρα της δικηγόρου ότι και καλά πέθανε εδώ στη δομή είναι επίσης ψέματα. Ο άνθρωπος αυτός έκατσε σε εμάς δυόμιση ημέρες. Του κάναμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και μόλις είδαμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι καλά, τον στείλαμε νοσοκομείο. Όπως έμαθα ο άνθρωπος αυτός πέθανε στο σπίτι του δυο μήνες αφότου ήρθε σε εμάς».