Οι Ευρωβουλευτές ζητούν εγγυήσεις, αλλά η ΕΕ θωπεύει την Τουρκία
23/04/2021Εγγυήσεις ζητά από την Τουρκία η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία με έκθεσή της καλεί την Άγκυρα να αποδείξει, με αξιοπιστία την ειλικρίνεια, την δέσμευσής της για στενότερες σχέσεις με την ΕΕ. Η έκθεση εγκρίθηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή (49 ψήφοι υπέρ, 4 κατά και 14 αποχές) και θα υποβληθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Μετά την έγκρισή της δε, από το σύνολο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το κείμενο της θα αποτελεί την επίσημη θέση της Ευρωβουλής για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.
Στην Έκθεση τονίζεται ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη έχουν διολισθήσει σε ιστορικό χαμηλό σημείο, εξαιτίας, όπως υπογραμμίζεται, των ισχυρών και προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της. Ειδική αναφορά γίνεται στην εχθρική εξωτερική πολιτική της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επισημαίνεται ακόμη ότι, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνησή της έχει απομακρυνθεί από τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Καλείται μάλιστα η Τουρκία να αποδείξει, αξιόπιστα, την ειλικρίνεια της δέσμευσής της για στενότερες σχέσεις με την ΕΕ. Στο κείμενο της Έκθεσης υπογραμμίζεται πάντως, ότι, εάν η τρέχουσα αρνητική τάση δεν αντιστραφεί και μάλιστα επειγόντως και με συνέπεια, η Κομισιόν θα πρέπει να συστήσει στους ηγέτες της ΕΕ την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Τι ζητούν από την Τουρκία
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους και για το θέμα του Κράτους Δικαίου και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία. Αναφέρονται δε λεπτομερώς, στις συνεχιζόμενες μαζικές φυλακίσεις πολιτών, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί αντίπαλοι του “καθεστώτος Ερντογάν”.
Στο πλαίσιο και των αποφάσεων των ευρωπαϊκών Συνόδων (την γνωστή τακτική “μαστίγιο και καρότο”), οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ για έναν πραγματικό και αποτελεσματικό, όπως αναφέρουν, διάλογο με την Τουρκία. Στην έκθεση αναφέρεται άλλωστε, ότι η Τουρκία διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό.
Τα μέλη της Επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, από τα οποία περίπου τα 3,6 εκατομμύρια είναι Σύροι, και σημειώνει ότι οι προκλήσεις στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έχουν αυξηθεί, εξαιτίας και της πανδημίας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ευρωβουλευτές επιδοκιμάζουν τις προσπάθειες της Άγκυρας σε αυτόν τον τομέα και ενθαρρύνουν την ΕΕ να συνεχίσει την παροχή της απαραίτητης υποστήριξης προς τους Σύρους πρόσφυγες και τις δομές υποδοχής τους στην Τουρκία.
Άλλο η Ευρωβουλή, άλλο το Συμβούλιο
Το κείμενο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κινείται εντός των ορίων που έχουν τεθεί από τις Συνόδους Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Περιέχει ωστόσο και την διάσταση της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εαν η Άγκυρα δεν προχωρήσει, επειγόντως και με συνέπεια, στην αντιστροφή του κλίματος.
Σε αυτήν την περίπτωση, στο κείμενο της ΄Εκθεσης αναφέρεται ότι η Κομισιόν θα πρέπει να κάνει την σχετική σύσταση προς τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ. Σημειώνεται ότι την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει ζητήσει επανειλημμένως ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ωστόσο, με παραινέσεις και πιέσεις του Βερολίνου, έχει υιοθετήσει μία πιο χαλαρή στάση προς την Άγκυρα.
Είναι η γνωστή πολιτική του “μαστίγιου και του καρότου”, στην οποία όμως υπερισχύει συνήθως το δεύτερο σκέλος, καθώς οι παροχές προς την Τουρκία συνεχίζονται παράλληλα με τις προκλήσεις της, όχι μόνον κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά συνολικά κατά της ΕΕ και των θεσμών και των αξιών της. Αυτό φάνηκε εντελώς απροκάλυπτα και με την προσβολή στο πρόσωπο της προέδρου της Κομισιόν κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Άγκυρα.