Τινάζει στον αέρα το “κλαμπ των πλουσίων” ο Τραμπ – Τι σημαίνει το άνοιγμα στον Πούτιν
02/06/2020Την πρόθεσή του να αναβάλλει τη σύνοδο της G7 ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ο Τραμπ, παρότι το τελευταίο διάστημα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για μια δια ζώσης συνάντηση των ηγετών των περισσότερο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη. Η απόφαση αυτή του Αμερικανού προέδρου ήρθε την ώρα που κορυφώνεται η αντιπαράθεσή του με την Κίνα και συνοδεύτηκε από ένα άνοιγμα προς τη Μόσχα και κάποιες από τις πλέον αναπτυσσόμενες χώρες.
Η ανακοίνωση του Ρεπουμπλικάνου έγινε το Σάββατο, την ώρα που σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ ήταν σε εξέλιξη ένα κύμα διαδηλώσεων για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη της Μινεσότας. Συνέπεσε, ωστόσο, με την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς και την εκτόξευση, για πρώτη φορά από αμερικανικό έδαφος και χωρίς τη συνδρομή ρωσικών πυραύλων, αποστολής της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μην διοργανώσει την προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουνίου συνάντηση των ηγετών της G7 στο Καμπ Ντέιβιντ έπαιξαν δύο γεγονότα. Πρώτον, η ψήφιση από το Πεκίνο του νόμου για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, στην οποία ο Τραμπ απάντησε με άρση του ειδικού καθεστώτος για την ημιαυτόνομη περιοχή και δεύτερον η σχεδόν ταυτόχρονη απόρριψη από την Μέρκελ της πρότασής του να μεταβεί στις ΗΠΑ για την Σύνοδο.
Ήρθε η σειρά της G7
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πρόταση του Αμερικανού προέδρου για μία διά ζώσης συνάντηση των ηγετών της G7 είχε ταχθεί αρχικά υπέρ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένη για τις 10 Ιουνίου, όμως τον Μάρτιο, ο Τραμπ την ακύρωσε, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας. Στη συνέχεια, ωστόσο, έκανε αγώνα για την πραγματοποίησή της και επέμεινε στην αναγκαιότητα της φυσικής παρουσίας των ηγετών, προκειμένου να δοθεί, παγκοσμίως, το σήμα της επιστροφής στην κανονικότητα και να ξεκινήσει η αναθέρμανση των οικονομιών.
Ανακοινώνοντας την αναβολή της Συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την G7 ως ένα «πολύ ξεπερασμένο» σχήμα, το οποίο όπως σημείωσε «δεν αντανακλά σωστά τι γίνεται στον κόσμο». Εξέφρασε δηλαδή μια άποψη που έχει γενικότερα για τους διεθνείς Οργανισμούς και, παραλλήλως, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αλλάξει τη φυσιογνωμία της Συνόδου, προσκαλώντας και τους ηγέτες άλλων χωρών, όπως της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας. Είπε τέλος ότι θα ήθελε, αυτή η νέα Σύνοδος, που πλέον δεν θα είναι G7, να διεξαχθεί το φθινόπωρο.
Προφανώς, για να γίνει περισσότερο κατανοητό αυτό που ανακοίνωσε ο Ρεπουμπλικάνος, εκπρόσωπος της αμερικανικής Προεδρίας ανέφερε ότι στη Σύνοδο θα προσκληθούν και άλλοι, κυρίως παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ. Σημείωσε μάλιστα, ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να συζητήσει μαζί τους, τρόπους για την μελλοντική αντιμετώπιση της Κίνας.
Έχει απορίες το Κρεμλίνο
Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου είναι στην ουσία μια έμμεση πρόσκληση προς την Μόσχα για επιστροφή στην G7, η οποία αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στις συνόδους της συμμετέχει και η ΕΕ. Η Ρωσία όμως αποπέμφθηκε, πριν από πέντε χρόνια, από τις συνόδους της μέχρι τότε G8, εξαιτίας της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας, στην οποία αντέδρασαν κυρίως οι Ευρωπαίοι και η Γερμανία.
Αν και το μήνυμα του Τραμπ δεν επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ήδη, από τον Αύγουστο του 2019, πως θεωρεί σκόπιμο η Ρωσία να επιστρέψει στο σχήμα της G8, το Κρεμλίνο εξέφρασε μια δυσκολία κατανόησης για το που ακριβώς έχει προσκληθεί. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, ανέφερε ότι η Μόσχα χρειάζεται περισσότερη επίσημη πληροφόρηση για να απαντήσει στην πρόταση.
Ο Πεσκόφ, αφού εκθείασε τη διάθεση του Πούτιν για «διάλογο προς όλες τις κατευθύνσεις» σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι ξεκάθαρο πως «συνιστά επίσημη πρωτοβουλία», για να συμπληρώσει ότι, έτσι όπως έγινε, εγείρει περισσότερα ερωτήματα. Εντάσσοντας μάλιστα σε αυτά, εκτός από τις συμμετοχές, και το ποια θα είναι η ημερήσια διάταξη, απαντά εμμέσως αρνητικά, σε μια σύνοδο με στόχο την αντιμετώπιση του Πεκίνου.
Για το Κρεμλίνο, άλλωστε, υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί διαλόγου που, όπως είπε ο Πεσκόφ, είναι «αρκετά βολικοί και αποτελεσματικοί για όλους τους συμμετέχοντες» και ανέφερε χαρακτηριστικά την G20, στην οποία μετέχει βεβαίως και η Κίνα. Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν, πάντως, το θέμα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, στην οποία αναλύθηκαν όλα τα ανοιχτά παγκόσμια ζητήματα, αλλά κυρίως η σημασία «της ενεργοποίησης του ρωσο-αμερικανού διαλόγου στον τομέα της στρατηγικής σταθερότητας».
Μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για τις εξελίξεις, όπως άλλωστε και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της G7. Θέση για τα τεκταινόμενα πήρε, ωστόσο, ο Καναδός πρωθυπουργός Τριντό, ο οποίος δεν χρησιμοποίησε όμως την διπλωματική γλώσσα του Πεσκόφ, καθώς τόνισε ορθά-κοφτά, ότι θέμα συμμετοχής της Ρωσίας στην επόμενη Σύνοδο της G7 δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Τραμπ κατάφερε να ανοίξει άλλο ένα μέτωπο για να στείλει τα μηνύματα του τόσο στο Πεκίνο, όσο και στο Βερολίνο.