Το Ισραήλ δοκίμασε το πυραυλικό σύστημα LORA (βίντεο, φωτο)
03/06/2020Στις 2 Ιουνίου, η Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία (IAI) ανακοίνωσε ότι είχε πραγματοποιήσει επιτυχώς δοκιμή πυροδότησης του LORA (Σύστημα πυροβολικού μακράς εμβέλειας).
Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην ανοιχτή θάλασσα για να επιδείξει τις δυνατότητες του LORA σε μη κατονομαζόμενο πελάτη της IAI.
Ο Boaz Levy, EVP της IAI και Γενικός Διευθυντής της Ομάδας Συστημάτων, Πυραύλων και Διαστήματος, δήλωσε:
«Η περίπλοκη δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε υπό τους περιορισμούς COVID-19, έδειξε τις προηγμένες δυνατότητες τόσο της IAI όσο και του LORA, του στρατηγικού μας πυραυλικού συστήματος. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με έναν πλήρως λειτουργικό σχεδιασμό, ο οποίος δοκίμασε τον ελιγμό, την εκτόξευση και την ακρίβεια του συστήματος, καθώς και τις τεχνολογικές εξελίξεις και βελτιώσεις που παρουσίασαν οι μηχανικοί μας. Η εκτέλεση μιας δοκιμής με αυτό το επίπεδο πολυπλοκότητας κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών αποτελεί απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσης του IAI προς τους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της δοκιμής αποδεικνύουν την ωριμότητα του συστήματος και τις δυνατότητες αιχμής. ”
Ο Levy πρόσθεσε, «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ναυτικό του Ισραήλ, την Πολεμική Αεροπορία και το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας για τη συνεργασία και τη βοήθεια σε αυτή τη δοκιμασία».
Η ημερομηνία δοκιμής δεν αναφέρεται, υποδεικνύεται μόνο ότι ήταν τον Μάιο του 2020 (άλλες πηγές λένε ότι οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν σήμερα.
Αναφέρθηκε επίσης ότι οι δοκιμές διεξήχθησαν λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς της λοίμωξης κοροναϊού COVID-19.
Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο χερσαίος αυτοκινούμενος εκτοξευτής τοποθετήθηκε σε ένα πολιτικό σκάφος. Επίσης στο πλοίο υπήρχε ένα τρέιλερ εντολών. Οι δοκιμές περιελάμβαναν την εκτόξευση 2 πυραύλων (διπλή επιχειρησιακή δοκιμή πυροδότησης), ο ένας σε απόσταση 90 χλμ., Ο δεύτερος στα 400 χλμ.
Στο παρελθόν, το βεληνεκές του πυραύλου είχε αναφερθεί «από 90 έως 300 km», ωστόσο, ακόμη και τότε, πολλές πηγές υπολόγιζαν τη μέγιστη εμβέλεια στα 400 km. Στην πράξη, το μέγιστο βεληνεκές σχετίζεται με τη μάζα των κεφαλών.
Οι πύραυλοι δοκιμάστηκαν με αδρανή κεφαλή. Οι στόχοι ήταν πλωτήρες που είχαν τοποθετηθεί προηγουμένως στην επιφάνεια της θάλασσας. Σε μία περίπτωση επιτεύχθηκε ένα άμεσο χτύπημα του στόχου. Ο ιστότοπος της IAI λέει ότι επιτεύχθηκε μέγιστη ακρίβεια και στις δύο βολές.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχολίασε τις δοκιμές:
«Παράλληλα με την καταπολέμηση του κορανοϊού, συνεχίζουμε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια του Ισραήλ, τόσο μέσω άμυνας όσο και επίθεσης… Οι επιτυχημένες δοκιμές ήταν ένα ακόμη καλό νέο για τους πολίτες του Ισραήλ και κακά νέα για τους εχθρούς του Ισραήλ.”
Το σύστημα LORA που αναπτύχθηκε από το τμήμα MALAM της IAI, είναι ένα σύστημα θαλάσσης-εδάφους και εδάφους-εδάφους που περιλαμβάνει βαλλιστικό πύραυλο μεγάλης εμβέλειας, έναν πρωτότυπο εκτοξευτή, ένα σύστημα εντολών και ελέγχου και ένα σύστημα υποστήριξης εδάφους / θαλάσσης. Το σύστημα LORA παρέχει δυνατότητες βαλλιστικής επίθεσης εναντίον διαφόρων στόχων με επίπεδο ακρίβειας πλήγματος 10 μέτρων (CEP).