Ενημέρωσε εγκαίρως ή όχι το Πεκίνο τον ΠΟΥ για τον κορονοϊό; – Νέα στοιχεία
05/06/2020Λάδι στη φωτιά της υπόθεσης περί καθυστερήσεων εκ μέρους της Κίνας να ενημερώσει και να συντονιστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχετικά με τον κορωνοϊό, ρίχνει το Associated Press. Με αποκλειστικό δημοσίευμα, επικαλούμενο ηχογραφήσεις κλειστών συνεδριάσεων του οργανισμού, το δίκτυο αναφέρει ότι η Κίνα καθυστέρησε σημαντικά να παράσχει πληροφορίες για τον ιό, ουσιώδεις για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.
Για παράδειγμα, οι Κινέζοι έδωσαν το γονιδίωμα του ιού στον οργανισμό τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την αποκωδικοποίησή του από τρία διαφορετικά κινεζικά εργαστήρια. Επίσης, περίμεναν δύο εβδομάδες ακόμη μέχρι να κοινοποιήσουν στοιχεία για ασθενείς και κρούσματα. Ο λόγος της καθυστέρησης ήταν ο «ασφυκτικός έλεγχος της ροής πληροφοριών» εντός του κινεζικού συστήματος υγείας, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Associated Press.
Οι αξιωματούχοι του οργανισμού επαινούσαν δημοσίως την Κίνα, τον Ιανουάριο, σε μια προσπάθεια να “καλοπιάσουν” την κινεζική κυβέρνηση και να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Στις 6 Ιανουαρίου, μάλιστα, διαμαρτυρήθηκαν ότι το Πεκίνο δεν μοιραζόταν στοιχεία που αφορούσαν στον προσδιορισμό του τρόπου μετάδοσης του ιού. «Είμαστε στο σημείο που δίνουν [τις πληροφορίες] σε εμάς 15 λεπτά πριν βγει στο κρατικό κανάλι CCTV», φέρεται να σχολίασε κορυφαίος ειδικός του οργανισμού στην Κίνα.
Οι άνθρωποι του ΠΟΥ φαίνεται ότι προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να αποσπάσουν πληροφορίες για το γενετικό υλικό του κορωνοϊού και τα δεδομένα που αφορούσαν στους ασθενείς, χωρίς να “ενοχλήσουν” τις κινεζικές αρχές. «Ανησυχούσαν μη χάσουν και την πρόσβαση που είχαν αλλά και να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στους Κινέζους επιστήμονες», αναφέρει χαρακτηριστικά το Associated Press.
Το Φεβρουάριο, ο επικεφαλής του προγράμματος έκακτων αναγκών του οργανισμού, Μάικλ Ράιαν, φέρεται να είπε σε συναδέλφους του ότι είναι ώρα να ασκηθεί πίεση στην Κίνα και να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε η νόσος COVID-19 να μην εξελιχθεί όπως ο SARS. «Μιλάμε για το ίδιο σενάριο, να προσπαθούμε συνέχεια να ενημερωθούμε από την Κίνα για το τι συμβαίνει», φέρεται να σχολίασε.
«Δεν ισχύει», λένε οι Κινέζοι
«Δεν είναι αληθές» αυτό που ισχυρίζεται το Associated Press για την Κίνα, ήταν η απάντηση του Πεκίνου. Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Zhao Lijian, χαρακτήρισε το ρεπορτάζ του Associated Press «σοβαρά άστοχο σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα». Εξήγησε ότι μόλις η χώρα του απομόνωσε το νέο κορωνοϊό και επιβεβαίωσε την ταυτότητά του, τον μοιράστηκε με τον ΠΟΥ και άλλες χώρες στις 9 Ιανουαρίου.
«Στις 12 Ιανουαρίου κοινοποίησε στον οργανισμό, επισήμως, τη γενετική αλληλουχία και την ανήρτησε στη βάση δεδομένων GISAID». Τέλος, υποστήριξε ότι η Κίνα είχε πάντα μια «καλή και στενή επικοινωνία και συνεργασία με τον ΠΟΥ». Από την πλευρά του ο οργανισμός δεν έχει σχολιάσει το θέμα, αλλά ούτε και το έχει διαψεύσει.
Στις ΗΠΑ, το ρεπορτάζ αξιοποιήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, εν μέσω και του ασφυκτικού κλοιού της Ουάσιγκτον ενάντια στον οργανισμό. Μετά και την ανακοίνωση της πρόθεσης Τραμπ για τερματισμό των σχέσεων των ΗΠΑ με τον ΠΟΥ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξαπέλυσαν εκ νέου κατηγορίες για συγκαταβατικότητα εκ μέρους του οργανισμού απέναντι στην Κίνα. «Αντί να εκθέτουν την αποτυχία της να μοιραστεί πληροφορίες, οι αξιωματούχοι του την επαινούσαν για τη διαχείριση του κορωνοϊού», ανέφερε ο Γερουσιαστής Ρικ Σκοτ.
Για παραπλάνηση του κόσμου έκαναν λόγο πηγές του Λευκού Οικού, κατηγορώντας την Κίνα για συγκάλυψη και τον ΠΟΥ για συνενοχή. Αλλά και ο ίδιος ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τρουντό, σχολίασε ότι εγείρονται κρίσιμα ερωτήματα για τη διαχείριση της πανδημίας.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, όπως έγραψε το ίδιο το Associated Press, ότι «οι νέες πληροφορίες δεν υποστηρίζουν το αφήγημα ούτε της Κίνας αλλά ούτε και των ΗΠΑ. Αντ’ αυτού περιγράφουν έναν οργανισμό που προσπαθεί αποσπάσει επειγόντως περισσότερα στοιχεία, παρά την περιορισμένη του εξουσία».