Είναι casus belli οι τουρκικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ; – Τι λέει η κυβέρνηση
04/06/2020Με αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας ότι ο πρωθυπουργός απέστειλε δύο επιστολές προς τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν.
Κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης, αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, επιστολές προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σάρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Κομισιόν κα. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Γίνεται ξεκάθαρο, ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Ο κ. Πέτσας ανέφερε ακόμη ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν αν και «εμείς προσπαθούμε να έχουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας». Σημείωσε ότι η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών είναι συνεχής και πλήρης, ωστόσο δεν σκέπτεται την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Αν κριθεί σκόπιμο θα εξεταστεί. Στον Έβρο ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κάποια ασυνήθιστη κινητικότητα».
Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως «Ότι και να επιθυμεί η Τουρκία εμείς εφαρμόζουμε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας». Σε ερώτηση του slpress για το αν ενδεχόμενο ερευνών από τουρκικά σκάφη αποτελεί casus belli για την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Πέτσας απέφυγε να ανταπαντήσει λέγοντας όμως ότι «η ελληνική κυβέρνηση κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».