Οι ΗΠΑ διολισθαίνουν σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα
11/06/2020“Σεισμό” προκάλεσε στις ΗΠΑ η δημοσίευση από τους New York Times άρθρου γνώμης ρεπουμπλικανού γερουσιαστή, στο οποίο ζητούσε την ενεργοποίηση του Νόμου περί Εξεγέρσεων του 1807 για την καταστολή των διαδηλώσεων που μαίνονται σε πολλές αμερικανικές, μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς.
«Στείλτε τον στρατό», ήταν ο τίτλος του πολύκροτου άρθρου του γερουσιαστή Τομ Κότον, που προκάλεσε σάλο. Αν και ο εκδότης των New York Times Άρθουρ Σούλτσμπεργκερ αρχικά υπεραμύνθηκε της δημοσίευσης του, ήταν τέτοιο το εύρος των αντιδράσεων, που υποχρεώθηκε να κάνει δεκτή την παραίτηση του Τζέιμς Μπένετ, υπεύθυνου για τα άρθρα γνώμης στην εφημερίδα.
Για να κατανοήσουμε το εύρος των αντιδράσεων πρέπει να εστιάσουμε σε ορισμένες συζητήσεις που μαίνονταν εδώ και καιρό στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αρκεί να θυμηθούμε τον σάλο που είχε προκαλέσει η επαμφοτερίζουσα στάση του Τραμπ στα βίαια επεισόδια ακροδεξιών στο Σάρλοτσβιλ, τον Αύγουστο του 2017. Πλέον η συμπεριφορά και η δημόσια εικόνα του Τραμπ μετά την δολοφονία του Τζορτ Φλόιντ, προκαλεί φόβους για μία επικείμενη “προεδρική δικτατορία”, φόβους που δεν περιορίζονται αποκλειστικά στους Δημοκρατικούς!
Η εικόνα του Τραμπ να κραδαίνει την Βίβλο έξω από μία εκκλησία στον Λευκό Οίκο, ενώ είχε προηγηθεί βίαιη επέμβαση της αστυνομίας για να απομακρυνθούν οι ειρηνικοί διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι, δεν προκάλεσε μόνο σοκ, ούτε ήταν απλά η εικόνα «ενός αυτοκράτορα σε παρακμή», όπως δήλωσε ο αναλυτής της CIA Gail Helt. Για πολλούς επικριτές του Τραμπ, ήταν το προμήνυμα μιας συνταγματικής εκτροπής.
Ανησυχίες και στους Ρεπουμπλικανούς
Πάγιος ισχυρισμός τους είναι πως ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβητεί την διάκριση των εξουσιών και ορέγεται υπερεξουσίες, επικαλούμενοι σχετικές δηλώσεις του ιδίου. «Έχω ένα νόμο που μου επιτρέπει να κάνω ότι θέλω», είχε αναφέρει ο Τραμπ σε ενθουσιώδεις υποστηρικτές του το περασμένο καλοκαίρι. Οι δε συνεχιζόμενες επιθέσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα κατά της επιστολικής ψήφου, αναφερόμενος σε «νοθεία των Δημοκρατικών», επιτείνουν αυτές τις ανησυχίες.
Ανησυχίες που δεν περιορίζονται μόνο στους Δημοκρατικούς, αλλά και εντός του ίδιου του κόμματος του, όπως δείχνει η στάση πρωτοκλασάτων στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που συντάσσονται πλέον ανοιχτά εναντίον της υποψηφιότητας του. Σύμφωνα με τον Stuart Stevens, που εργάστηκε ως σύμβουλος στην καμπάνια του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μιτ Ρόμνεϊ, «ο Τραμπ φέρεται σαν κοινός κακοποιός και περιβάλλεται από ένα επιτελείο που διψά για εξουσία».
Είναι φανερό πως εν όψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, οι Ηνωμένες Πολιτείες διολισθαίνουν σε μία πρωτοφανή πόλωση, κυριολεκτικά εμφυλιοπολεμική. Μόλις πριν μερικά λεπτά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως αναμένει την «παρέμβαση του στρατού», στην περίπτωση που ο Τραμπ σφετεριστεί την εξουσία!
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ρότζερ Κοέν σε άρθρο του στους New York Times, μεταφέροντας μια συζήτηση που είχε με έναν οπαδό των Δημοκρατικών στο Κολοράντο, ανέφερε πως θα πρέπει και οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι να αρχίσουν να συγκεντρώνουν όπλα, καθώς μοιάζoυν απολύτως έκθετοι στις διαθέσεις της σκληρής (και συχνά πάνοπλης) εκλογικής βάσης του Τραμπ, που ακολουθεί με ενθουσιασμό τον Αμερικανό πρόεδρο.
*Με πληροφορίες από το huffigtonpost.com