Η περίπλοκη σχέση του Μπάιντεν με τον Ερντογάν
24/04/2021Στις 28 Απριλίου, ο Τζο Μπάιντεν προγραμματίζεται να απευθυνθεί στην κοινή συνεδρίαση και των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου. Η ομιλία αυτή σηματοδοτεί μία σύνοψη των 100 πρώτων ημερών στην εξουσία, αλλά και την παρουσίαση του οράματός του, προκειμένου «να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες αυτής της ιστορικής στιγμής». Αναμένεται να αναφερθεί στον εμβολιασμό, στην οικονομία, στη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, αλλά και στην εξωτερική πολιτική.
Το τελευταίο είναι και το πεδίο που αφορά και την Ανατολική Μεσόγειο, τη γειτονιά μας. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη δείξει δείγματα γραφής, τα οποία μαρτυρούν την –αν και όχι ολική– παρ’ όλα αυτά αδιαμφισβήτητη “επιστροφή” της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Σε αυτή την επαναφορά, ο Μπάιντεν φαίνεται να στηρίζεται περισσότερο στην Ελλάδα, απ’ ότι οι προκάτοχοί του. Αρχικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να επικοινωνήσει πρώτα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Και αυτό, παρότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκδηλώσει δημοσίως την επιθυμία του και είχε προσπαθήσει να εξασφαλίσει την πρώτη και σημειολογική επαφή με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η έλλειψη ανταπόκρισης από τον Μπάιντεν, στο αίτημα του Ερντογάν, δημιούργησε έκδηλο εκνευρισμό στην Άγκυρα. Αυτό δεν ήταν το μοναδικό στοιχείο που αποδεικνύει ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ακολουθεί διαφορετικό δρόμο σε ό,τι αφορά τα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη συνομιλία των δύο ηγετών, δρομολογείται και επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.
Σε αντίθεση με την ελληνοαμερικανική εγγύτητα, οι σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας, βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Ο Μπάιντεν έχει καταφέρει το ένα πλήγμα μετά το άλλο στο γόητρο του Ερντογάν και όχι μόνο. Στην άρνησή του να επικοινωνήσει μαζί του, προστέθηκε η απόφασή του να αφήσει την Άγκυρα εκτός του προγράμματος για τα F-35. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει ότι αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε χθες Παρασκευή σε ανακοίνωση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. «Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να αναμένετε μια ανακοίνωση αύριο», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ. Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία.
Με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε και η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν, κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες. Σκοπός αυτής της συνάντησης; Είναι οι πρόεδροι Μπάιντεν και Ερντογάν να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, πολλά από τα οποία, ανάμεσά τους η αγορά και η ανάπτυξη από την Άγκυρα των ρωσικών πυραύλων S-400 αποτελούν ακανθώθεις διαφορές και επηρεάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών.
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, όπως μετέδωσε το Reuters, αναφέρεται επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση, με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών». Ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία εξέδωσε και η τουρκική προεδρία. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί του στρατηγικού χαρακτήρα της διμερούς σχέσης και ότι είναι σημαντικό να εργαστούν από κοινού ώστε να οικοδομηθεί μεγαλύτερη συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε.