Ανάρπαστο το ομόλογο, πλερέζες η αγορά
10/06/2020Ισχυρό ενδιαφέρον προσέλκυσε το νέο ελληνικό δεκαετές ομόλογο που εκδόθηκε σήμερα, βοηθούμενο κυρίως από τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αγοράζει ελληνικούς τίτλους στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, αλλά και από τις αντίστοιχες ενέργειες της Κομισιόν να στηρίξει την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για άλλη μία ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, την ίδια ώρα, ωστόσο, έκθεση προβλέπει στασιμότητα και αρνητικές τάσεις στον τομέα της απασχόλησης.
Το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε σήμερα με επιτόκιο 1,55% και άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ από την αγορά με την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου, το οποίο είχε προαναγγείλει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό, το επιτόκιο είναι περίπου ίσο με την αντίστοιχη τελευταία έκδοση, τον Οκτώβριο του 2019.
Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 16,5 δισ. ευρώ και αυτό επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει το ποσό του δανεισμού στα 3 δισ. ευρώ από 2 με 2,5 δισ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) έχει παγιώσει την στρατηγική του για μικρές εκδόσεις και δεν έχει αλλάξει τον στόχο του για την άντληση έως 8 δισ. ευρώ από τις αγορές, φέτος. Και αυτό, παρά το γεγονός, ότι λόγω της πανδημίας και της κρίσης που επέφερε το lockdown όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν αυξήσει τις δανειακές τους ανάγκες.
Δανεισμός με σύνεση
Παραλλήλως, το υπουργείο Οικονομικών επαναπροσδιορίζει τον στόχο για μείωση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων κατά 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, ενώ είναι αρκετά πιθανή η αναβολή της πρόωρης εξόφλησης μέρους του χρέους προς το ΔΝΤ και συγκεκριμένα χρέους ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται, ότι το 2019 το ελληνικό Δημόσιο είχε εξοφλήσει πρόωρα χρέος 2,7 δισ. ευρώ προς το Ταμείο.
Με την σημερινή έκδοση, το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται φέτος για τρίτη φορά από τις αγορές, καθώς είχαν προηγηθεί η έκδοση 15ετών ομολόγων 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,88%, και η έκδοση 7ετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2%. Με τις δύο πρώτες εκδόσεις αντλήθηκαν 4,5 δισ. ευρώ και μετά το νέο δεκαετές 10ετές επίκειται άλλη μία έκδοση, αρχές φθινοπώρου, με την οποία οι δανειακές ανάγκες αναμένεται να διαμορφωθούν στα 8 με 9 δισ. ευρώ.
Με την σημερινή έκδοση ενισχύονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, τα οποία, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, στο τέλος Μαρτίου ήταν 36,6 δισ. ευρώ (10,2 δισ. ευρώ διαθέσιμα της Κεντρικής Κυβέρνησης + 10,7 δισ. ευρώ διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης + 15,7 δισ. ευρώ το “μαξιλάρι” ασφαλείας του ESM). Σχολιάζοντας το χαμηλό επιτόκιο και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο «για ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα». Για «επιβεβαίωση στην πράξη της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα και την κυβέρνηση» μίλησε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν κατά περίπου 10 μονάδες βάσης, μετά την ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα, από την ΕΚΤ ότι αυξάνει κατά 600 δισ. ευρώ το πρόγραμμά της για την αγορά ομολόγων, το οποίο διαμορφώνεται πλέον στα 1,35 τρισ. ευρώ.
Ξεχάστε τις προσλήψεις
Την ίδια ώρα, η οικονομία ανοίγει σταδιακά μετά το lockdown, τα μηνύματα που έρχονται όμως από την αγορά δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα ακόμη, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα και ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας Covid-19. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα προοπτικών απασχόλησης της ManpowerGroup για το Γ’ τρίμηνο του 2020, οι εργοδότες στην Ελλάδα είναι επιφυλακτικοί στα σχέδια τους. Μόνο το 15% αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σε σύγκριση με το 17% που προβλέπει μείωση. Η πλειονότητά τους, ωστόσο, το 64% δεν αναμένει κάποια αλλαγή στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο -7%, ενώ οι προοπτικές προσλήψεων είναι οι πιο αδύναμες που έχουν καταγραφεί εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εμφανίζονται άλλωστε αποδυναμωμένες κατά 31 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Παραλλήλως, το 65% των εργοδοτών δηλώνει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητά τους α επηρεάστηκε από την Covid-19 και το 79% προβλέπει επιστροφή των προθέσεων για προσλήψεις στα προ πανδημίας επίπεδα μέσα στους 12 επόμενους μήνες. Υπάρχει πάντως και το 45% των εργοδοτών της πρωτογενούς παραγωγής (γεωργία, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, ύδρευση και εξορύξεις), το οποίο εμφανίζεται πιο αισιόδοξο και πιστεύει ότι η επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα θα γίνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Αναλυτικότερα, οι προοπτικές προσλήψεων για τέσσερις από τους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας (κατασκευές, βιομηχανία, τουρισμός και εμπόριο) είναι οι χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί από την περίοδο 2012-2013. Την ίδια ώρα, σε έξι από τους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας, οι εργοδότες προβλέπουν μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στο επόμενο τρίμηνο.
Αρνητικός πρωταγωνιστής είναι και εδώ ο τομέας των κατασκευών, όπου οι εργοδότες να καταγράφουν απαισιόδοξες προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -16% και ακολουθούν η βιομηχανία με -14% και ο Τουρισμός με -13%. Ωστόσο, οι εργοδότες του τομέα της πρωτογενούς παραγωγής (γεωργία, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, ύδρευση και εξορύξεις) αναμένουν κλίμα προσλήψεων με προοπτική της τάξης του +10%.