Λουκέτο σε μουσεία βάζει ο κορωνοϊός – SOS από την UNESCO

Λουκέτο σε μουσεία βάζει ο κορωνοϊός – SOS από την UNESCO, slpress

Σοβαρότατα πλήγματα σε πολλά μουσεία σε όλον τον κόσμο επέφεραν τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μάλιστα ο πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών UNESCO προειδοποίησε ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% των μουσείων, παγκοσμίως, μπορεί να μην ξαναλειτουργήσουν, ενώ πολύ περισσότερα ενδέχεται να αναγκαστούν να καθυστερήσουν νέα προγράμματα.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), ένας οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι και συνδέεται με την UNESCO, τους προηγούμενους μήνες έκλεισαν σχεδόν όλα τα μουσεία στον κόσμο, λόγω της πανδημίας. Η έρευνα αφορούσε περίπου 1.600 μουσεία σε 107 χώρες και ένα από τα πρώτα σημεία που έδειξε είναι ότι ο κλάδος των ιδιωτικών μουσείων βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές πιθανές χρεοκοπίες τους επόμενους μήνες.

Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι το ποσοστό 10%, παγκοσμίως, των μουσείων που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ενός οριστικού λουκέτου, εκτινάσσεται στο 25% σε ό,τι αφορά τις αφρικανικές, τις ασιατικές και τις αραβικές χώρες. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα εκείνες που εξέρχονται από πολέμους, θα δουν την πρόοδο που έχει καταγραφεί να εξαφανίζεται και θα γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO, Ερνέστο Οτόνε Ραμίρεζ.

Κινδυνεύει η πολυμορφία 

Ο αξιωματούχος του διεθνούς Οργανισμού για τον πολιτισμό αναφερόταν κυρίως στην Σομαλία και άλλες αφρικανικές χώρες, στις οποίες η UNESCO είναι αρωγός προς τις τοπικές αρχές με πολλά προγράμματα που αφορούν την δημιουργία μουσείων. Η κατάσταση δεν διαφέρει όμως πολύ και σε άλλες χώρες, αφού, όπως έδειξε η έρευνα όλα τα μουσεία του κόσμου έχουν επηρεαστεί αρνητικά, όπως άλλωστε και το σύνολο της πολιτιστικής παραγωγής, αλλά και των οικονομιών γενικότερα.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η πρόοδος που είχε σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια» δήλωσε ο Ραμίρεζ, σημειώνοντας ότι ήδη πολλά μουσεία έχουν αναστείλει τα προγράμματά τους και παραμένει άγνωστο πότε και αν θα τα επαναφέρουν. Ανέφερε δε ενδεικτικά ότι αυτό έχει συμβεί σε μουσεία στις  Φιλιππίνες, στην Ινδονησία, στο Ιράκ, αλλά και στο Μαυροβούνιο.

Από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας επηρεάστηκαν και πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία, τα οποία αντλούν πάνω από το 70% των εσόδων τους από τα εισιτήρια των επισκεπτών. Έτσι, σύμφωνα με τον Ραμίρεζ, η πολύμηνη αναστολή της λειτουργίας τους, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική κατάστασή τους τα επόμενα χρόνια. Τα πράγματα μπορεί, όμως να γίνουν ακόμη χειρότερα, αν καθυστερήσει πολύ η αναμενόμενη ανάπτυξη, γεγονός που θα επιδεινώσει το σύνολο του τουριστικού τομέα.

“Πονάει” και η Ευρώπη

Στην κατηγορία των μεγάλων ευρωπαϊκών μουσείων που βασίζονται ιδιαίτερα στα έσοδα από τους επισκέπτες ανήκει και το Πράδο της Μαδρίτης, το οποίο, μαζί με το “Βασίλισσα Σοφία”, είναι τα δύο μουσεία με τη μεγλύτερη επισκεψιμότητα στην Ισπανία. Το πρώτο μουσείο που άνοιξε, ωστόσο, στην χώρα της Ιβηρικής, ήταν το Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο, την 1η Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, στη Γαλλία, τα Ανάκτορα των Βερσαλλιών άνοιξαν στις 6 Ιουνίου και το έμβλημα του Παρισιού, ο πύργος του Άιφελ, ετοιμάζεται για τις 25 Ιουνίου. Ο πύργος του Άιφελ έμεινε κλειστός για τρεις μήνες, διάστημα που είναι το μεγαλύτερο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και φυσικά το άνοιγμά του δεν θα θυμίζει την προηγούμενη λειτουργία του, αφού οι επισκέψεις θα υπόκεινται σε περιορισμούς. Το μουσείο του Λούβρου, ωστόσο, θα περιμένει τον επόμενο μήνα, καθώς αναμένεται να ανοίξει για τους επισκέπτες από τις 6 Ιουλίου.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας επέφεραν οικονομική δυσπραγία και σε προσκυνηματικούς προορισμούς και μνημειακούς χώρους, οι οποίοι, όπως το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν στην Αυστρία, αναγκάστηκαν να αναστείλουν επετειακές εκδηλώσεις. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος που προκλήθηκε είναι και το γεγονός ότι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, όπως έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) η 18η Μαΐου, γιορτάστηκε φέτος ψηφιακά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx