Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες “καπάρωσαν” ήδη εμβόλια από την βρετανική AstraZeneca

Σπάνια αλλά υπαρκτή παρενέργεια του AstraZeneca οι θρομβώσεις, Όλγα Μαύρου

Μπορεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό να μην έχει βρεθεί ακόμη (δοκιμάζονται σε ανθρώπους πάνω απο 10 σε όλο τον κόσμο και σε ζώα πάνω από 40), αλλά τέσσερα κράτη ήδη έκλεισαν συμφωνία με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία) για την σταδιακή προμήθεια 400 εκατομμυρίων δόσεων -η παράδοση προβλέπεται θεωρητικά να αρχίσει έως τα τέλη του 2020.

Πρόκειται για ένα εμβολιο πολλά υποσχόμενο, το οποίο όμως ακόμα δοκιμάζεται και μπαίνει στην Κλινική Φάση ΙΙΙ των δοκιμών. Αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέφερε η εταιρία, που πρόσθεσε ότι επιδιώκει να διευρύνει την παραγωγή του εμβολίου, το οποίο δεσμεύθηκε να προμηθεύσει χωρίς κέρδος στη διάρκεια της πανδημίας.

“Καθώς η ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα μας αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα την παραγωγή, ελπίζουμε ότι θα καταστήσουμε το εμβόλιο ευρέως και γρήγορα διαθέσιμο”, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο εκτελεστικός διευθυντής Πασκάλ Σόριοτ.

Η πειραματική φάση του εμβολίου είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκηρωθεί το φθινόπωρο, ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η AstraZeneca κατέληξε σε διάφορες συμφωνίες παραγωγής προκειμένου να ανταποκριθεί στον στόχο της παραγωγής 2 δισεκ. δόσεων του εμβολίου, περιλαμβανομένων δύο κοινοπραξιών με την υποστήριξη του Μπιλ Γκέιτς και μιας συμφωνίας ύψους 1,2 δισ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

“Πολλές χώρες στον κόσμο έχουν ήδη εξασφαλίσει εμβόλια. Η Ευρώπη δεν το έχει κάνει ακόμη. Η ταχεία συντονισμένη δράση μιας ομάδας κρατών μελών θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για όλους τους πολίτες της ΕΕ σε αυτή την κρίση”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε χθες εντολή από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ (της Ελλάδας περιλαμβανομένης) να διαπραγματευθεί αγορές πολλά υποσχόμενων εμβολίων, ωστόσο δεν είναι σαφές αν υπάρχουν τα ανάλογα κονδύλια, αλλά υπάρχει και επιστημονική διχογνωμία για το ποιο εμβόλιο είναι όντως πολλά υποσχόμενο -δηλαδή και ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ακόμα κι αυτό που “καπάρωσαν” οι τέσσερις από τους εταίρους μας μπορεί τελικά να μην αποδειχθεί είτε ασφαλές είτε αποτελεσματικό είτε και τα δύο κατά την τελική φάση των δοκιμών -δηλαδή σε επαρκή αριθμό ατόμων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx