Μακρόν: Δεν θα επιτρέψουμε την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας στη Λιβύη
14/06/2020«Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει», είπε μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
Η Γαλλία εδώ και μήνες καταγγέλλει την τουρκική στάση και τις φιλοδοξίες του Ερντογάν στη διεθνή σκακιέρα, αλλά πρόσφατα ο Μακρόν αγανάκτησε γιατί επτά πολεμικά πλοία της Τουρκίας έχουν πάρει θέση στα ανοιχτά της Λιβύης, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων που θέσπισε και η ΕΕ και ο ΟΗΕ.
Υπενθυμίζεται οτι όταν ελληνικό πλοίο προ τριημέρου (αλλά μαζί και οι ιταλικές αρχές) προσπάθησαν να κάνουν νηοψία εκ μέρους της ΕΕ σε πλοίο που κατά πάσα πιθανότητα μετέφερε όπλα, εμποδίστηκε απο τρεις τουρκικές φρεγάτες που δήλωσαν ότι αρνούνται τη νηοψία γιατί το συγκεκριμένο φορτηγό πλοίο “τελεί υπό την προστασία της τουρκικής δημοκρατίας”.
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά επ΄αυτού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προ 3 ημερών «και ανταλλαγές απόψεων θα πραγματοποιηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες για το θέμα αυτό με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ που έχουν δεσμευθεί επί του πεδίου», αναφέρει ανακοινωση του προεδρικού γραφείου.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταγγείλει ήδη τη σιωπή του ΝΑΤΟ, μέλος της οποίας είναι η Τουρκία, απέναντι στις τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία, που είναι σύμμαχοι των Δυτικών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία. Είχε δηλώσει τον Νοέμβριο πως το ΝΑΤΟ ήταν σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου» ή σε “κωματώδη κατάσταση”.
Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προκειμένου να τη συνδράμει να τηρήσει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, μετά τα εμπόδια που προέβαλαν οι τρεις τουρκικές φρεγάτες στη νηοψία του ύποπτου φορτηγου πλοίου
Η Τουρκία υποστηρίζει στη Λιβύη την Κυβέρνηση Εθνικής Συνεργασίας του Φάγεζ αλ Σαράτζ, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Χάρη στην υποστήριξή της, ο Σάρατζ επέφερε ισχυρό πλήγμα στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που με τη σειρά του υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία. Η Γαλλία, αν και το αρνείται δημοσίως, φέρεται επίσης να υποστηρίζει τον Χάφταρ.
Στο Παρίσι ο Δένδιας
Στο Παρίσι μεταβαίνει εν τω μεταξύ αύριο Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ενώ θα συμμετάσχει- μέσω τηλεδιάσκεψης από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του- στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με τον κ. Λε Ντριά αναμένεται να βρεθούν θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (ΑΟΖ), το Λιβυκό θεμα, η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η προσέλκυση επενδύσεων, το μεταναστευτικό και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα λάβει μέρος, μέσω τηλεδιάσκεψης από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συνομιλήσουν, αρχικά, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για τη διατλαντική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητηθεί και το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζήτημα το οποίο θα τεθεί και στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.