Επιβεβαίωσε ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης – Τον βάφτισε “διορθωτικές κινήσεις”
16/06/2020Από το Ισραήλ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, είπε πως συνηθίζει να παίρνει τις αποφάσεις του στο βουνό, όπως είχε κάνει τα Χριστούγεννα με την επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε όμως ότι «τώρα, είναι καλοκαίρι» και συνέστησε στους δημοσιογράφους να μην χρησιμοποιούν «τη λάθος λέξη», δηλαδή τη λέξη «ανασχηματισμός», αλλά «διορθωτικές κινήσεις». Επιβεβαίωσε έτσι τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ένα ενδεχόμενο που είχε υπαινιχθεί και στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή.
Τα σενάρια για ανασχηματισμό είχε πυροδοτήσει η φράση του πρωθυπουργού στη βουλή ότι «η κυβέρνηση έχει πολιτικό κεφάλαιο στο οποίο μπορεί να επενδύσει», αλλά η αναφορά του στη συνέχεια ότι θα γίνουν «προσαρμογές». Ένα από τα σενάρια ήθελε μάλιστα τον ανασχηματισμό να γίνεται την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, συγκεκριμένα στις 7 του μήνα, αφού δηλαδή ολοκληρωθεί το άνοιγμα της χώρας και η πλήρης επανεκκίνηση του τουρισμού.
Αυτό επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη Δευτέρα και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, προανήγγειλε κυβερνητικό ανασχηματισμό μετά την 1η Ιουλίου. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν χρειάζονται εκτεταμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, επειδή όπως είπε η κυβέρνηση πάει πολύ καλά.
Το θέλουν και οι δημοσκοπήσεις
Ανασχηματισμό προκρίνουν όμως και οι δημοσκοπήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες δείχνουν ότι όντως χρειάζονται “διορθωτικές κινήσεις”. Συγκεκριμένα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων απαντά ότι χρειάζονται αλλαγές σε πρόσωπα και μόλις το 22% ότι το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να παραμείνει ως έχει.
Μάλιστα, πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του Σκάι έδειξε ότι το συμπέρασμα ήταν πως η πολύ καλή εικόνα της κυβέρνησης και τα πολύ καλά δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ σε επιμερίζονται στις επιδόσεις όλων των υπουργών.
Αξιοσημείωτο είναι και το εύρημα, ότι οι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες που δηλώνουν ψηφοφόροι της ΝΔ τάσσονταν υπέρ του ανασχηματισμού. Αναλυτικά, το 53% των ψηφοφόρων της ΝΔ απαντούσε θετικά σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα και μόλις το 34% ότι δεν χρειάζονταν αλλαγές στην κυβέρνηση.
Σενάρια και ονοματολογία
Όλες οι πληροφορίες, αλλά και η επίσημη πλέον τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκλίνουν στο ότι ο ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει μέχρι που μπορεί να το πάει ένας πρωθυπουργός όταν πιάνει μολύβι και χαρτί για να αλλάξει την σύνθεση της κυβέρνησής του. Αυτό πάντως που διαφαίνεται είναι ότι ο ανασχηματισμός δεν θα είναι δομικός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναμένονται αλλαγές στα βασικά υπουργεία.
Ο πρωθυπουργός φέρεται ικανοποιημένος από τον Νίκο Δένδια, κυρίως για τη συμφωνία με την Ιταλία, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά, και αυτό τον καθιστά μάλλον αμετακίνητο. Από την άλλη, με δεδομένες τις εντάσεις στα ελληνοτουρκικά, δεν φαίνεται λογική οποιαδήποτε σκέψη για μετακίνηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου από το Άμυνας.
Η κυβέρνηση έδωσε εξαρχής μεγάλο βάρος στην οικονομία και μετά την κρίση της πανδημίας ακόμη μεγαλύτερο. Στο πλαίσιο αυτό, αμετακίνητος δείχνει μάλλον και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στον οποίο πιστώνει το Μαξίμου μεγάλο μέρος του «επιτυχημένου» χειρισμού των επιπτώσεων του lockdown. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, ωστόσο, ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα υπόλοιπα οικονομικά υπουργεία.
Υπάρχει, άλλωστε, πάντα το σενάριο να σπάσουν, εξαιτίας των εξελίξεων, μεγάλα υπουργεία όπως το Ανάπτυξης και Επενδύσεων ή το Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποκλείεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και βασικούς Υπουργούς.
Αμετακίνητος δείχνει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως και ο Λευτέρης Οικονόμου, παρά το γεγονός ότι την παρτίδα στη διάρκεια του lockdown την πήρε ο Χαρδαλιάς, ο οποίος φλερτάρει με δεύτερη αναβάθμιση μέσα σε λίγους μήνες. Αλλαγές δεν αναμένονται ούτε στο υπουργείο Πολιτισμού, στον Τουρισμό όμως ο Χάρης Θεοχάρης μάλλον έχει αρχίσει και ανησυχεί. Ιδιαίτερα καλά δεν είναι τα πράγματα ούτε στο Παιδείας, όπου η Νίκη Κεραμέως δεν φαίνεται να έχει καλύψει τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει.
Θετικά βαθμολογούνται, κυρίως για τους χαμηλούς τόνους και την αποτελεσματικότητά τους, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής στο Μεταφορών και ο Κώστας Τσιάρας στο Δικαιοσύνης. Αντιθέτως, θέμα φαίνεται να υπάρχει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, όπως και σε κάποια από τα νέα πρόσωπα που μπήκαν για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα. Σταθεροί παραμένουν τέλος, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, οι οποίοι, όπως και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανήκουν στους κερδισμένους από την διαχείριση της κρίσης.