Λιγότερους θανάτους το 2021 από το 2020 βλέπει η ΕΛΣΤΑΤ
25/04/2021Σύμφωνα με την ελληνική στατιστική υπηρεσία, το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν περίπου 1.800 θάνατοι λιγότεροι σε σύγκριση με το ίδιο δίμηνο άλλων ετών, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό λογικά οφείλεται στο γεγονός ότι στη διάρκεια του 2020 πέθαναν πολλοί άνθρωποι λόγω του ιού – άνθρωποι που κανονικά ακόμη “δεν είχε έρθει η ώρα τους”.
Το γεγονός ότι ανά περιφέρειες δεν προκύπτει το ανάλογο ποσοστό μείωσης (ανάλογο με τους θανάτους από κορονοϊό μέσα στο 2020), οφείλεται πιθανόν στο ότι η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία επλήγησαν ιδιαίτερα από το κύμα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου και εκεί οι θάνατοι (20-80 την ημέρα ακόμα και όταν το κύμα “πέρασε”) συνεχίστηκαν ακάθεκτοι και στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους.
Αυτοί οι σχεδόν 10.000 θάνατοι συνολικά στην Ελλάδα από κορονοϊό (4.838 το 2020 και άλλοι τόσοι το 2021 από το Γενάρη μέχρι σήμερα, αλλά κυρίως από το Φλεβάρη και μετά), λογικά “αφαιρούνται” από τους στατιστικά αναμενόμενους θανάτους των επομένων ετών -οι θάνατοι του 2020 από τους θανάτους του 2021, του 2022 κ.ο.κ. Επίσης, οι θάνατοι του 2021 θα αφαιρεθούν λογικά κι αυτοί από τους αναμενόμενους θανάτους του 2022 κ.ο.κ. Εντούτοις δεν αναμένεται σημαντική μείωση των θανάτων στα επόμενα χρόνια, διότι λόγω της πανδημίας πολλά νοσήματα που συχνά προλαμβάνονται, αφέθηκαν να “προχωρήσουν”.
Ενώ, μάλιστα, στο φετινό δίμηνο μειώθηκαν οι θάνατοι υπερηλίκων (επειδή προφανώς “έφυγαν” από κορονοϊό πολλοί από αυτούς μέσα στο 2021), αυξήθηκαν κατά τι οι θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών, γεγονός που δεν αποδίδεται μόνον στον πρόωρο θάνατο ευπαθών λόγω του ιού, αλλά και στο γεγονός ότι η πανδημία οδήγησε πολλούς να βάλουν στο ράφι χρόνιες παθήσεις, φοβούμενοι να προσέλθουν στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού.
Η απουσία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στοίχισε όμως ζωές, γιατί οι χρόνιες παθήσεις δεν “κάθονται” στο ράφι που τις βάζει κανείς, παρά συνεχίζουν να επιδεινώνονται και συχνά να προκαλούν το μοιραίο. Επίσης λόγω της πανδημίας και ο ίδιος ο κόσμος απέφευγε να πηγαίνει σε νοσοκομεία για προληπτικές εξετάσεις ή “για μια μικρή ενόχληση”, επειδή δεν ήθελε να διακινδυνεύσει έκθεση στον κορονοϊό. Όμως κάποιες “μικροενοχλήσεις” μερικές φορές κρύβουν μεγάλα προβλήματα.
Στατιστικά στοιχεία
«Από την ανάλυση των στοιχείων ανά ηλικιακή ομάδα, παρατηρείται ότι οι θάνατοι κατά την περίοδο των 8 (πρώτων) εβδομάδων του 2021, ήταν λιγότεροι από αυτούς της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2020 σε απόλυτες τιμές, κυρίως στις ηλικιακές ομάδες 85 – 89 (626 θάνατοι), 80 – 84 (461 θάνατοι) και στους άνω των 90 (402 θάνατοι), ενώ περισσότεροι ήταν κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 (20 θάνατοι)», αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, που αναλύει ανά δίμηνο τα στοιχεία. Αν το Υπουργείο Υγείας είχε δώσει και τα στοιχεία που ζητήσαμε ως SLpress (με θανάτους από κορονοϊό ανά περιφέρεια), θα είχαμε καλύτερη εικόνα για το αν αυτή η δίμηνη μείωση αντιστοιχεί στην αύξηση θανάτων που είχε προηγηθεί π.χ. στη Θεσσαλονίκη.
Από τον παρακάτω πίνακα φαίνεται κιόλας (στην 8η εβδομάδα), ότι αρχίζουν πάλι να αυξάνονται οι θάνατοι καθώς τέλη Φλεβάρη ήρθε το τρίτο κύμα στην Αττική, που οφειλόταν πλέον ξεκάθαρα στη βρετανική μετάλλαξη. Όμως στο πρώτο δίμηνο του έτους οι θάνατοι από κορονοϊό ήταν, με εξαίρεση τις ιδιαίτερα πληγείσες περιοχές, συγκριτικά λίγοι (ήταν 1.510 από τους συνολικά 9.950 της πανδημίας).