Ανεβαίνει η θερμοκρασία στην Ανατολική Μεσόγειο
21/06/2020Οι δηλώσεις και ειδικά η αλλαγή τόνου εκ μέρους της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, επιβεβαιώνει ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η αμείωτη ένταση στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, όπως και στο μέτωπο της κυπριακής ΑΟΖ αποδεικνύει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να τραβήξει το σκοινί.
Στην τακτική αυτή απάντησε ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος. Ακολούθησε ο Σύμβουλος ασφαλείας του Πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος. «Θα φροντίσουμε ώστε να μην χρειαστεί να παραβιάσει η Τουρκία κυριαρχικό μας δικαίωμα στην βάση του τουρκολιβυκου μνημονίου… Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να υπάρξει αντίδραση ή θερμό επεισόδιο, όμως η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην βάση ενός παράνομου μνημονίου».
Και όλα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα επιχειρεί να ξυπνήσει από την αδιαφορία τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον, αλλά και τη Μόσχα. Διεθνοποιεί το ζήτημα, παίζοντας μπάλα και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (κεντροιδεξιά), όπου έβαλε στην ατζέντα της συζήτησης την τουρκική προκλητικότητα στη Μεσόγειο, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου.
Από την πλευρά της η Άγκυρα δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν δείχνουν αλληλεγγύη και καταγγέλλει την επιχείρηση της ΕΕ “Ειρήνη” για την τήρηση του εμπάργκο όπλων ως «μονομερή υπέρ του Χαλίφα Χάφταρ» Παρ’ όλα αυτά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζει τις προσκλήσεις για διάλογο, στοχεύοντας στο σενάριο της συνδιαχείρισης.
Η Αίγυπτος απειλείται – Κίνδυνος για Μεσόγειο
Παρέμβαση πραγματοποίησε μέσω συνέντευξής του και ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν φοβάται». Πρόσθεσε ότι «επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές μας, πάντοτε, όμως, με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται και αυτοί το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας». Ουσιαστικά η Άγκυρα κάνει αυτό που συνηθίζει, επιχειρώντας να θέσει τετελεσμένα και να παρασύρει την Αθήνα στο γνωστό ανατολίτικο παζάρι της.
Την ίδια στιγμή, το σκηνικό στη Λιβύη παραμένει ιδιαίτερα εύφλεκτο και σε μία ασταθή ισορροπία. Εξάλλου, η φωτιά από εκεί αναμένεται να διαχυθεί σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Εάν η Άγκυρα, μέσω του Σάρατζ, καταλάβει τη Σύρτη, θα έχει σημειώσει στρατηγική νίκη με πολλαπλά οφέλη. Μεταξύ των άλλων, θα δώσει την πολυπόθητη ανάσα στην τουρκική οικονομία, η οποία θα δει άμεσα οφέλη από τα κοιτάσματα πετρελαίου.
Η Αίγυπτος απειλείται άμεσα από μία τέτοια εξέλιξη. Αντιλαμβάνεται την τουρκική ανάμιξη δίπλα στα σύνορά της ως απειλή ασφαλείας. Μετά από μία περίοδο “ούτε κρύο, ούτε ζέστη”, ανεβάζει τους τόνους και προειδοποιεί πως «η ενδεχόμενη απόπειρα των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων στη Λιβύη να επιτεθούν στη Σύρτη αποτελεί κόκκινη γραμμή και θα πυροδοτήσει άμεσα αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση στη σύγκρουση».