Με το βλέμμα στο Κόσοβο οι εκλογές στη Σερβία

Με το βλέμμα στο Κόσοβο οι εκλογές στη Σερβία, slpress

Ομαλά διεξάγονται από το πρωί οι βουλευτικές και δημοτικές εκλογές στη Σερβία, όπου περίπου 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν 250 βουλευτές και παραλλήλως τους εκπροσώπους τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εκλογές διεξάγονται με μέτρα προφύλαξης, λόγω του κορωνοϊού, η επιτυχής αντιμετώπιση του οποίου παίζει τον ρόλο της υπέρ του προέδρου Βούτσιτς. Η σκέψη όλων είναι, ωστόσο, στο Κόσοβο.

Τα 8.253 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7:00 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 8:00 το βράδυ. Ογδόντα εκλογικά κέντρα λειτουργούν και στο Κόσοβο, στις περιοχές όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία. Όλα τα εκλογικά κέντρα είναι εφοδιασμένα με μάσκες και αντισηπτικά, πολλοί ψηφοφόροι όμως ενδέχεται να μην προσέλθουν στις κάλπες, κυρίως για τον φόβο μήπως μολυνθούν από την covid-19.

Μετά από πολλές απόπειρες της αντιπολίτευσης να μποϋκοτάρει τις εκλογές, στις βουλευτικές εκλογές συμμετέχουν τελικά 21 κόμματα και πολιτικοί συνδυασμοί. Τον δρόμο της αποχής έχουν επιλέξει, ωστόσο, κάποια από τα κόμματα του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού “Συμμαχία για τη Σερβία”, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαίου και το εθνικιστικό κίνημα Dveri. Τα κόμματα αυτά δεν συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές, καταγγέλλοντας ότι οι πολιτικές συνθήκες δεν είναι δημοκρατικές και κατηγορούν τον Σέρβο πρόεδρο για απολυταρχισμό.

Δείχνει περίπατος, αλλά …

Ο Βούτσις πάντως φαίνεται ότι έχει μετατρέψει την εκλογική διαδικασία σε περίπατο και φέρεται να έχει ενισχυθεί, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την επιδημία. Σημειώνεται, ότι η Σερβία, με πληθυσμό 7,2 εκατομμυρίων, έχει καταγράψει 12.803 κρούσματα και 260 θανάτους. Ήταν, όμως, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξαν πρώτες τα σύνορά τους,  στις 22 Μαΐου, και πλέον έχει προχωρήσει στην άρση όλων των περιορισμών.

Με αυτές τις συνθήκες, οι δημοκοπήσεις δίνουν στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Βούτσιτς, ποσοστό μεγαλύτερο του 55%, καθιστώντας το φαβορί των εκλογών. Το ζητούμενο, ωστόσο, για τον Σέρβο πρόεδρο δεν είναι η επικράτηση στο Κοινοβούλιο, την οποία μάλλον θεωρεί δεδομένη. Ο Βούτσις θέλει να συγκεντρώνει στη νέα Βουλή, μαζί με τους κυβερνητικούς συμμάχους του, τα δύο τρίτα των βουλευτών, για να μπορέσει να προχωρήσει στην αλλαγή του Συντάγματος. Μια προϋπόθεση που θα καταστεί απαραίτητη για την κύρωση της συμφωνίας για το Κόσοβο, αν τελικά αυτή επιτευχθεί.

Το συγκυβερνών, από το 2012, Σοσιαλιστικό Κόμμα του υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς φέρεται από τις δημοσκοπήσεις να έρχεται δεύτερο, με ποσοστό  12,5%. Την ίδια ώρα, άλλα τέσσερα κόμματα δείχνουν να ξεπερνούν το όριο του 3%  για την είσοδό τους στη Βουλή κι ανάμεσα σε αυτά είναι το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος έχει καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Από κοντά η Μόσχα 

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι, αν ο Βούτσις συγκεντρώσει με τις σημερινές εκλογές μια ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, θα μπορέσει να διαπραγματευτεί  στις διαδικασίες για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, ακόμα και λύσεις που δεν ακούγονται ιδιαίτερα ευχάριστα στα αυτιά πολλών Σέρβων. Αν όμως πιάσει και τον αριθμό των βουλευτών που θα του επιτρέπει να προωθήσει την αλλαγή του Συντάγματός, τότε είναι πολύ πιθανό η διαδικασία για το Κόσοβο να επισπευστεί.

Την περασμένη Πέμπτη, πάντως, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λαβρόφ, στο Βελιγράδι, ο Βούτσις δήλωσε προβληματισμένος για τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου. «Άκουσα εκτιμήσεις και έλαβα πληροφορίες από τον Ρώσο υπουργό, που μου προκάλεσαν επιπλέον ανησυχία» δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος. Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένεται μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος, σημειώνοντας ότι το Βελιγράδι θα δεχθεί «μεγάλες πιέσεις» για την υλοποίηση κάποιων σχεδίων, τα οποία «δεν έλαβε ποτέ, ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα».

Μάλιστα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας του συνέστησε «να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στις συνομιλίες για το Κόσοβο». Η Μόσχα έχει, άλλωστε, μακρά παραδοσιακή φιλία με το Βελιγράδι και ουσιαστικά η Σερβία αποτελεί το “ορμητήριο” για τη ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο Σέρβος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία των Αλβανών του Κοσόβου, στις 27 Ιουνίου, στον Λευκό Οίκο και στη συνέχεια διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα έγινε η συζήτηση  με τον Λαβρόφ, αλλά και ως προετοιμασία της επίσκεψης του Βούτσιτς στη Μόσχα και της συνάντησής του με τον Πούτιν, την ερχόμενη Τρίτη. Δύο ημέρες δηλαδή μετά τις σημερινές εκλογές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx