Έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου με πρωτοβουλία της Αιγύπτου

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

“Η Αίγυπτος θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα  ώστε η Λιβύη να μην περιέλθει υπό τον έλεγχο τρομοκρατικών ομάδων και σχηματισμούς ενόπλων μισθοφόρων”, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι,  στην έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου που είχε ως θέμα την κατάσταση στην Λιβύη.

Ο Σαμέχ Σούκρι προειδοποίησε επίσης για τις «συνέπειες της συνεχιζόμενης έξωθεν παρέμβασης με σκοπό την υποστήριξη αυτών των ομάδων και των ενόπλων» όπως και για την μεταφορά ξένων μισθοφόρων και τρομοκρατών από την Συρία στην Λιβύη.

«Όλα αυτά υπονομεύουν την εσωτερική σταθερότητα της Λιβύης και συνιστούν σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των αραβικών κρατών. Η ασφάλεια απαιτεί την ενότητα τους, ώστε να τεθεί τέλος σ αυτή την πρακτική που αποσταθεροποιεί τόσο την περιοχή , όσο και τον υπόλοιπο κόσμο», ειπε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου (στον οποίο μετέχουν 22 αραβόφωνα κράτη), μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης που έγινε με πρωτοβουλία του Καΐρου, απηύθυναν έκκληση προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να συμβάλει στην απομάκρυνση των ξένων μισθοφόρων από την Λιβύη.

Εξάλλου, ο Αραβικός Σύνδεσμος χαιρέτισε με ικανοποίηση την πρωτοβουλία του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, καθώς και όλες τις διεθνείς προσπάθειες που επιδιώκουν την ειρήνευση. Ο Σύνδεσμος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση της σύγκρουσης, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω πρωτοβουλία ως παράδειγμα «εποικοδομητικών προτάσεων» που «έτυχε θερμής υποδοχής σε περιφερειακό, διεθνές επίπεδο και σε αραβικό επίπεδο».

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέτ Αμπούλ Γκάιτ, δήλωσε ότι η Λιβύη δεν χρειάζεται  στρατιωτική λύση της διένεξης και καταδίκασε κάθε μορφή ξένης στρατιωτικής επέμβασης στην χώρα.

«Η στρατιωτική προσέγγιση του θέματος δεν θα αποφέρει νίκες σε καμία ξένη χώρα, αλλά ούτε και ειρήνη ή σταθερότητα στην λιβυκή γη», δήλωσε ο Αχμέτ Αμπούλ Γκάιτ, προσθέτοντας ότι «η πολιτική λύση είναι μονόδρομος για να επιλυθεί η κρίση στην Λιβύη».

Τα μέλη του Συνδέσμου

Στον Αραβικό Σύνδεσμο μετέχουν ως ιδρυτικά μέλη η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Σαουδική Αραβία, η Συρία και η Υεμένη, ενώ εν συνεχεία (1953) εισήλθε η Λιβύη, το Σουδάν, το Μαρόκο, η Τυνησία, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Ομάν, η Μαυριτανία, η Σομαλία -, η  Παλαιστίνη, το Τζιμπουτί και οι
Κομόρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx