Όταν ο Ραγκούσης αντιπολιτεύεται τον Χρυσοχοΐδη, κερδίζει ο Καμίνης
08/07/2020Με συλλαλητήρια αντέδρασαν και σήμερα συνδικαλιστικές οργανώσεις κατά του νόμου Χρυσοχοϊδη για τις υπαίθριες δημόσιες συγκεντρώσεις. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια, με διευρυμένη πλειοψηφία, αφού το ΚΙΝΑΛ δεν τάσσεται απλώς υπέρ, αλλά διεκδικεί και την πατρότητά του. Όπως είπε, άλλωστε, η Φώφη Γεννηματά, χωρίς τις παρεμβάσεις του κόμματός της θα ήταν ένας άλλος νόμος.
Η προσέγγιση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ είχε διαφανεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Εκεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε δηλώσει ότι προτάσεις έκανε μόνον το ΚΙΝΑΛ και αναφέρθηκε στην παρέμβαση του πρώην δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος ζητούσε «ενισχυμένες εγγυήσεις» για τη διασφάλιση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.
Και ο ίδιος ο Μητσοτάκης όμως, απαντώντας στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, χαρακτήρισε, λίγο έως πολύ, ως υπόδειγμα αντιπολίτευσης την πρόταση Καμίνη. Σε αντιδιαστολή βεβαίως με την στείρα αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία δεν υπαινίχθηκε απλώς.
Εν μέσω διαδηλώσεων
Σήμερα, αφού έχουν γίνει ήδη αλλαγές και η Φώφη Γεννηματά έχει δηλώσει ότι το ΚΙΝΑΛ θα το ψηφίσει, το νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια. Η έναρξη της συζήτησης έγινε την ώρα που στο δρόμο ήταν σε εξέλιξη συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία και φορείς, με βασικό σύνθημα «Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων»
Η ΑΔΕΔΥ μάλιστα, η οποία υποστηρίζει ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι «να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση», είχε κηρύξει και πανελλαδική στάση εργασίας στο Δημόσιο από τις 11.00 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας. Συγκέντρωση έγινε και από το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια, ενώ νέα κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για τις οκτώ το απόγευμα της Πέμπτης.
Την ίδια ώρα, μέσα στο Κοινοβούλιο, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριπτε την αίτηση αντισυνταγματικότητας, που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25. Οι βουλευτές των δύο κομμάτων έβαλαν κυρίως για το άρθρο που προβλέπει την «γνωστοποίηση επερχόμενης συνάθροισης στις αρχές». Επικαλούμενος προβληματισμούς του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ανέφερε ότι το Σύνταγμα του 1975 δεν καθιέρωσε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι «κατόπιν αδειοδότησης της ΕΛΑΣ».
Από την πλευρά της, η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Α. Αδαμοπούλου, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την εισαγγελική αρχή με την πρόβλεψη για την αυτοπρόσωπη παρουσία της στις συναθροίσεις και την συμμετοχή της στην επιτροπή που τις απαγορεύουν. Ο Γιώργος Καμίνης δεν βρήκε πάντως «αθέμιτη» την υποχρέωση γνωστοποίησης της διαδήλωσης, τόνισε όμως ότι η αναζήτηση ευθυνών από τους διοργανωτές προκαλεί πρόβλημα και η ρύθμιση για τη διάλυση αντιδιαδήλωσης προβληματισμό.
“Γιάννη σκέψου…” – “Αγαπητέ Μιχάλη, η Marfin…”
Το θέμα της αναζήτησης ευθυνών από τους διαδηλωτές είναι, άλλωστε, το μεγάλο ανοιχτό ζήτημα για το ΚΙΝΑΛ, το οποίο, όπως εξήγγειλε η Φώφη Γεννηματά θα καταθέσει σχετική τροπολογία. Τελικά το αίτημα αντισυνταγματικότητας υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης που συντάχθηκε στο θέμα με την κυβερνητική πλειοψηφία.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου φαίνεται πάντως ότι θα κινηθεί μέσα σε κλίμα πόλωσης, παρά τις με σφιγμένα δόντια “φιλοφρονήσεις” ανάμεσα στους άλλοτε “ομόσταυλους” Χρυσοχοϊδη και Ραγκούση. Οι αρχηγοί αναμένεται ότι θα αναφερθούν σε όλα τα ανοιχτά θέματα στην οικονομία, τα εθνικά, αλλά κι στον “αφρό των ημερών”, πηγαίνοντας από τον Μιωνή στον Καλογρίτσα, με ενδιάμεση στάση τις αποκαλύψεις της ΕΥΠ.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι αυτός ο νόμος θα εφαρμοστεί, επειδή «υπακούει στην κοινή λογική» και σημείωσε ότι κάνει αυτή τη δήλωση, χωρίς διάθεση σύγκρουσης ή πρόθεσης επίδειξης δύναμης. Απευθυνόμενος πάντως στον «διαχρονικό φίλο» του, Γιάννη Ραγκούση, μετά το εισαγωγικό «Γιάννη σκέψου ποια σημαία κρατάς σήμερα», επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατηγορώντας την ότι «γέννησε μια κληρονομιά καταστροφικής πόλωσης».
Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον Χρυσοχοΐδη, ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων 1-14 του νομοσχεδίου, που αφορούν στις διαδηλώσεις, αλλά και επί του άρθρου 19 για τη “Σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη”. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Ραγκούση, μετά από ένα “εξίσου φιλικό” «Αγαπητέ Μιχάλη, εγώ δεν θα πω ποιος ήταν υπουργός επί Μαρφίν», κατηγόρησε τον υπουργό και την κυβέρνηση ότι «ποινικοποιούν» την ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις και ότι «νεκρανασταίνουν διατάγματα της χούντας». Και έπεται συνέχεια…