Η ώρα της Ευρώπης για τις προκλήσεις Ερντογάν – Κόντρες στην Αθήνα για τις κυρώσεις

Τουρκία: "Απαραίτητος" σύμμαχος και χαϊδεμένο παιδί της Δύσης, Δημήτρης Χατζηδημητρίου

Στη σκιά της νέας προκλητικής ενέργειας του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά, συνέρχεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Το Συμβούλιο θα εξετάσει την συνολική προσέγγιση των σχέσεων Βρυξελλών-Άγκυρας. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, ξέσπασε αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική στάση απέναντι στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Στο Συμβούλιο, το οποίο γίνεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 17 και 18 Ιουλίου, αναμένεται να δοθεί έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπου ο Ερντογάν καταφέρεται προκλητικά εναντίον κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο τραπέζι είναι επίσης η διμερής συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, στο πλαίσιο της οποίας εκτός από το μεταναστευτικό θα συζητηθούν και θέματα που σχετίζονται με την στρατιωτική εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη και στη Συρία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα αναφερθούν και σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, ανάμεσά τους η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Συζήτηση θα γίνει επίσης για τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και πως αυτές επηρεάζουν τη στρατηγική σχέση της Ευρώπης με την Κίνα, καθώς και για την πρόσφατη κρίση με τη Βενεζουέλα.

Αλλού ο Δένδιας, αλλού οι …άλλοι

Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος πριν την σύνοδο θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα θέσει στο Συμβούλιο και το θέμα της Αγίας Σοφίας. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, τόνισε, άλλωστε, ότι «πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της ΕΕ, της UNESCO και του ΟΗΕ για την Αγία Σοφία» και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα μια προσπάθεια προς όλες τις εκκλησίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι πρόκειται για «ένα παγκόσμιο ζήτημα και όχι ελληνοτουρκικό, ούτε καν ευρωτουρκικό», επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον κίνδυνο «που πρέπει να αποφύγουμε». Να θεωρήσουμε δηλαδή, το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ως ελληνοτουρκική διαφορά. «Η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία για το θέμα αυτό, ως φορέας παγκόσμιων αντιλήψεων, στην παρούσα φάση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από την συναισθηματική φόρτιση της πλειονότητας των Ελλήνων.

Το κακό, ωστόσο, για τον Δένδια είναι ότι πριν πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του, την διεθνή κοινότητα και τους εκπροσώπους όλων των Εκκλησιών, θα πρέπει να πείσει συναδέλφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και στελέχη της ΝΔ, τα οποία έχουν βαλθεί σώνει και καλά να καταστήσουν το παγκόσμιο ζήτημα της Αγίας Σοφίας ως άλλη μία ελληνοτουρκική διαφορά.

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο ένα πακέτο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, στην περίπτωση που η Άγκυρα παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και ότι θα στηρίξει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διευκρίνισε πάντως, καλού κακού, ότι «αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας», για το οποίο, όπως επισήμανε, «η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες».

“Σφαγή” για τις κυρώσεις 

Εντωμεταξύ, αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση της Αθήνας απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας. Με ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλεί την κυβέρνηση «να σοβαρευτεί, έστω και τώρα, και να επανέλθει στην ενεργητική εξωτερική πολιτική». Χαρακτηρίζει μάλιστα, «τραγική για τη χώρα» την «ολιγωρία» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει ζητήσει ακόμη την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, που η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισαν  τον Ιούνιο του 2019. Υπογραμμίζει επίσης, ότι έχει καταθέσει επανειλημμένως αυτό το αίτημα και απαριθμεί πότε το έκανε: «μετά την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Τουρκίας -Σάρατζ, μετά την κατάθεση τουρκικού χάρτη συντεταγμένων στον ΟΗΕ, μετά τις ανακοινώσεις για εξορύξεις έξω από την Κρήτη τον Σεπτέμβριο και μετά την κατάφωρη παραβίαση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, που οδήγησε στην επικίνδυνη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο».

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει, ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη η Ελλάδα έμεινε έξω από τη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη και έξω από την τηλεδιάσκεψη Μέρκελ, Μακρόν και Ερντογάν για το προσφυγικό. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι επιδίδεται στην αποτυχημένη «διπλωματία της ενημέρωσης και του δεδομένου συμμάχου» και αποδίδει ακόμη και την νέα προκλητική ενέργεια του Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά στην «αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στέκεται μόνο στην αναφορά για την Αγία Σοφία, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταφεύγει στην μικροπολιτική. Αναφέρει επίσης ότι ο πανικός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εξαιτίας των συνεχών, ανατριχιαστικών, αποκαλύψεων για τις παρακρατικές μεθοδεύσεις στη διάρκεια των κυβερνήσεων του κ. Τσίπρα, προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Σε βάρος πλέον της ίδιας της Πατρίδας μας».

Σε ό,τι αφορά δε την προτροπή να επιστρέψει η κυβέρνηση στην ενεργητική εξωτερική πολιτική, ο Στέλιος Πέτσας απαντά ότι «την “ενεργητική εξωτερική πολιτική” του ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες προτιμούν να την ξεχάσουν». Η αποστροφή αυτή έκανε την αξιωματική αντιπολίτευση να επανέλθει, κάνοντας λόγο για «υβριστικούς χαρακτηρισμούς» και επισημαίνοντας ότι το κρίσιμο ερώτημα παραμένει.

Εντωμεταξύ, συνεχίζονται παγκοσμίως οι αντιδράσεις για την πρόκληση του Ερντογάν στο θέμα της Αγίας Σοφίας, ενώ ην λύπη του εξέφρασε, σήμερα, και ο Πάππας. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, μετά την επικοινωνία που είχε το Σάββατο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, επικοινώνησε σήμερα και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον οποίο συζήτησε για την «βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» και για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν Κυβέρνηση και Εκκλησία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx