Δικαίωση του Κατάρ από το Διεθνές Δικαστήριο

Δικαίωση του Κατάρ από το Διεθνές Δικαστήριο

Χαμόγελα έφερε στο Κατάρ η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της 14ης Ιουλίου 2020, σύμφωνα με την οποία η Ντόχα μπορεί να προσβάλει τους περιορισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας για το εναέριο χώρο. Πρόκειται για περιορισμούς που είχε επιβάλει η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βασίλειο του Μπαχρέιν και η Αίγυπτος στα αεροπλάνα του Κατάρ.

Από τον Ιούνιο του 2017, τα παραπάνω κράτη –τα κράτη αποκλεισμού- μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας απαγόρευαν στα αεροσκάφη του Κατάρ να πετούν προς ή από τα αεροδρόμια τους και να πετούν στους εθνικούς τους εναέριους χώρους, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σε δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν την 14η Ιουλίου, το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε και τους τρεις λόγους προσφυγής που προέβαλαν τα κράτη αποκλεισμού, διαπιστώνοντας ότι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας έχει δικαιοδοσία να εξετάσει τo αίτημα του Κατάρ. Έτσι, το Συμβούλιο Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας θα συνεχίσει τώρα τις εργασίες του πάνω σε αυτή τη βάση.

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία θα δούμε επιτέλους τα κράτη αποκλεισμού να αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη για παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών του Κατάρ, Jassim Saif Ahmed Al-Sulaiti. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας θα αποφανθεί τελικά ότι αυτές οι ενέργειες είναι παράνομες. Αυτό είναι το τελευταίο σε μια σειρά αποφάσεων που αποκαλύπτουν τη συνεχιζόμενη παραβίαση των διεθνών νόμων και τη πρέπουσα διαδικασία. Σιγά σιγά τα επιχειρήματά τους καταρρίπτονται δικαιώνοντας τις θέσεις του Κατάρ».

Από τότε που ξεκίνησε ο αποκλεισμός, το Κατάρ είχε υποστηρίξει ότι τα κράτη αποκλεισμού ενήργησαν ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Της απόφασης του Κατάρ να φέρει την υπόθεση του αποκλεισμού των αεροσκαφών του ενώπιον του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας είχε προηγηθεί σειρά προσπαθειών διαπραγμάτευσης φιλικού διακανονισμού. Αυτές ωστόσο απορρίφθηκαν, όπως αναφέρει το Κατάρ.

Αυτή η δικαστική απόφαση είναι η τελευταία σε μια σειρά διεθνών αποφάσεων που δικαιώνουν την κυβέρνηση του Κατάρ. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τον Ιούνιο ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας παραβίασε τους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου παραλείποντας να αναλάβει δράση ενάντια στη πειρατική τηλεόραση beoutQ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx