Το παραξήλωσαν οι “βόρειοι” και ζητούν να κοπεί στα μισά το Ταμείο!

Το Twitter απέκλεισε τον Βελόπουλο

Οι σφιχτοχέρηδες βόρειοι πήραν μάλλον θάρρος από τις υποχωρήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ίσως από τη συμβιβαστική στάση κάποιων νοτίων, και έφτασαν στο σημείο να ζητούν αντί για 750 δισ. ευρώ να διατεθούν συνολικά μόνον 400! Από αυτά μάλιστα, θέλουν τα περισσότερα να είναι δάνεια και όχι επιχορηγήσεις.

Οι “βόρειοι” ζητούν επισης όλες οι περικοπές να αφαιρεθούν από τις επιχορηγήσεις και όχι από τα δάνεια. Αν περάσει η πρότασή τους (που δεν θα περάσει, αλλά αποτελεί τροχοπέδη για να περάσει και οιαδήποτε άλλη πρόταση), τότε το ύψος της βοήθειας μειώνεται στα  150 δισ. ευρώ!

Είναι ενδεικτικό ότι η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ήταν να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκ. ευρώ (από τα 500 δισεκ. ευρώ της αρχικής πρότασης) και να αυξηθεί ανάλογα το ποσό των δανείων στα 300 δισεκ. ευρώ (από 250 δισεκ.). Μάλιστα ο Σρλ Μισέλ έκανε κι άλλο χατήρι στους “βόρειους” και εισηγήθηκε να υπάρχει και κάποια διακριτική επιτήρηση στο πώς θα διαχειριστούν οι νότιοι τα λεφτά τους. (Οι “βόρειοι” ήθελαν να ψηφιστεί δικαίωμα βέτο και να μπορεί οποιαδήποτε χώρα διαφωνεί με τη διαχείριση π.χ. στην Ελλάδα ή στην Ιταλία, να μπορεί να διακόψει με βέτο ανά πάσα στιγμή τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου κράτους).

«Διαπραγματευόμαστε επί τρεις ημέρες πλέον και προφανώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών της τρίτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, αποτυπώνοντας το κλίμα.

Πληγή η Ολλανδία

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων αναμένεται νέα πρόταση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το Ταμείο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία ούτε σήμερα για  την ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι «η καλή πρόθεση για συμβιβασμό δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τις νόμιμες προσδοκίες που πρέπει να έχουμε. Θα δούμε τις ερχόμενες ώρες αν αυτά τα δύο είναι συμβατά».

Αυστρία

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ακόμη «δρόμος να διανυθεί» μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των 27 που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, για τρίτη ημέρα.

«Πιστεύω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε αυτή τη σύνοδο. Αλλά ναι, μολονότι βρίσκεται στην τρίτη ημέρα της, υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά», είπε ο Κουρτς.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Από την μία έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται τους ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς– και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες τσιγγούνες» σχολίασε στο Twitter o Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Γαλλία

Ο Μακρόν, που χτες φημολογείτο ότι είχε αποφασίσει “να τα βροντήξει”, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τη σχετική πληροφορία (ότι δηλαδή ζήτησε να ετοιμαστεί το αεροπλάνο του για να φύγει τη νύχτα του Σαββάτου)

«Είμαστε ενωμένοι με την Καγκελάριο Μέρκελ για ένα σχέδιο ανάκαμψης χωρίς προηγούμενο αναφορικά με την κρίση που βιώνουμε» επεσήμανε σήμερα ο Μακρον. «Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε σε λογικά πλαίσια, χωρίς να εγκαταλείψουμε τον στόχο μας. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Ας συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί».

Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή της στιγμή νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους ομολογους του του νότου αλλά και του βορρά, δηλαδή των ” τσιγκούνηδων” , δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε στο “πνεύμα Μακρόν”, δηλαδή να μην εκληφθεί η καλοπροαίρετη συμβιβαστική στάση ως αδυναμία και ως υποχώρηση στα αναγκαία

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx