Ο τουρισμός αναστενάζει στον ευρωπαϊκό Νότο
22/07/2020Γράφει ο Ραφαέλ Μάιντερ* –
Συριστική μουσική ακούγεται από ένα παραλιακό καφέ, στην άλλοτε γεμάτη νοτιοδυτική ακτή της Τενερίφης, τη μεγαλύτερη των Κανάριων Νήσων της Ισπανίας. Αρκετά τραπέζια είναι άδεια όμως, ένα μήνα μετά τη λήξη του lockdown και τα θέρετρα κλειστά. Αν και ο τουρισμός επιστρέφει στη νότια Ευρώπη –από την Πορτογαλία ως την Ελλάδα– η επανεκκίνησή του είναι αργή, ιδίως λόγω εξάρσεων του ιού σε κάποιες χώρες.
Οι κρατήσεις είναι 80% κάτω στην Ιταλία, παρά τα κίνητρα της κυβέρνησης. Τα πλοία της γραμμής προς τα ελληνικά νησιά πλέουν με τους μισούς επιβάτες των προηγούμενων χρόνων. Ενώ οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να ταξιδεύουν περισσότερο μέσα στις χώρες τους, πολύ λιγότεροι περνούν τα σύνορα, ιδίως οι Βρετανοί, οι Γερμανοί και οι κάτοικοι άλλων βόρειων χωρών που συνήθως ταξιδεύουν στο νότο, δαπανώντας δισεκατομμύρια ευρώ.
Αλλά και οι επισκέπτες έξω από την ήπειρο είναι λίγοι. Μόλις 13 χώρες είναι στη λίστα αυτών που θεωρούνται ασφαλείς από την ΕΕ, και από αυτή εξαιρούνται οι ΗΠΑ. Το τέλμα είναι έντονα αισθητό σε τουριστικούς προορισμούς που εξαρτώντας από τις αεροπορικές μεταφορές, όπως τα Κανάρια Νησιά, εκατοντάδες χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ισπανία. Οι αεροπορικές εταιρείες μετέφεραν 15 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι, αλλά αυτό το μήνα λειτούργησαν στο 30% της δυναμικότητάς τους.
Έτσι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα νησιά άνοιξαν μόλις το 20% των κλινών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ισπανικής συνομοσπονδίας ξενοδόχων. «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τονίσουμε ότι εδώ δεν έχουμε πρόβλημα με τον ιό. Αλλά δεν μπορούμε να φέρουμε εδώ τους τουρίστες μόνοι μας», ανέφερε ο Χ. Μαρισάλ. Η Ιταλία προσπαθεί να προωθήσει τον εσωτερικό τουρισμό προσφέροντας κουπόνι διακοπών, ένα voucher 150 ευρώ ανά πολίτη, ως και 500 ευρώ ανά οικογένεια. Ο υπουργός Τουρισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι, ανέφερε ότι δόθηκαν 400.000 vouchers αυτό το μήνα, συνολικής αξίας 183 εκατ. ευρώ.
Τα ιταλικά ΜΜΕ δίνουν μια πιο απαισιόδοξη εικόνα. Η Corriere della Sera ανέφερε ότι μόλις ένα κλάσμα των ιταλικών ξενοδοχείων δέχονται τα κουπόνια. Η Ελλάδα, αν και υποφέρει λιγότερο από την πανδημία σε σχέση με την Ιταλία ή την Ισπανία, δεν βλέπει παρά μικρά μόνο δείγματα ανάκαμψης στον τουρισμό. Στις πρώτες 12 μέρες του Ιουλίου, η κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν μειωμένη κατά 75% σε σχέση με πέρυσι και 84% στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.
Ο ιός στοιχειώνει την ανάκαμψη
Αν και όλες οι χώρες του Νότου βγήκαν από το lockdown, η καραντίνα και οι εξάρσεις αλλού δημιουργούν εμπόδια. Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι όσοι έρχονται από την Πορτογαλία, μεταξύ άλλων, μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα, γεγονός που “έπνιξε” το βρετανικό τουρισμό στη χώρα αυτή. Οι Βρετανοί επισκέπτονταν παραδοσιακά το Αλγκάβρε, στα νότια της Πορτογαλίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σάντος Σίλβα, χαρακτήρισε “τρελή” την κίνηση. Βέβαια, τα νέα κρούσματα είναι σημαντικά, ιδίως σε περιοχές γύρω από τη Λισαβόνα.
Νέες εξάρσεις έχουν λάβει χώρα σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς όπως η Βαρκελώνη, όπου δόθηκε εντολή σε περίπου τρία εκατομμύρια κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Ο Κάρλος Παστόρ, διευθυντής ισπανικού tour operator, δήλωσε ότι αναμένει μείωση κερδών κατά 50% φέτος. Το αποτέλεσμα, είπε «θα εξαρτηθεί από τα νέα κρούσματα».
Αυτό το μήνα εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί τέθηκαν σε προσωρινή καραντίνα από τις τοπικές αρχές στην Καταλονία και τη Γαλικία. Ο Παστόρ ανέφερε ότι πολλοί πελάτες ακύρωσαν τις κρατήσεις τους μόλις έμαθαν για τους νέους περιορισμούς. Στα Κανάρια Νησιά, πατρίδα για πάνω από δύο εκατομμύρια κατοίκους, οι αρχές “διαφημίζουν” τα μέτρα ασφαλείας και τα ελάχιστα κρούσματα. Τα ξενοδοχεία υποχρεώνουν τους πελάτες τους να φορούν μάσκα στο λόμπι και άλλους εσωτερικούς χώρους, και θέτουν όριο στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να κάθονται γύρω από τις πισίνες.
Δύσκολα και για τους τουρίστες
Τα νέα μέτρα απέσπασαν θετικά σχόλια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, μετά την επίσκεψη του γ.γ. του οργανισμού στην Ιταλία και την Ισπανία. Η εικόνα αυτή της “ασφάλειας” έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα από τα Κανάρια τον Ιανουάριο, όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα, από Γερμανό τουρίστα. Εβδομάδες αργότερα, μια από της μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στην Τενερίφη, το Costa Adeje Palace, έγινε το πρώτο ευρωπαϊκό θέρετρο που έκλεισε λόγω του ιού.
Αλλά καθώς ο ιός εξαπλωνόταν στην Ισπανία, τα νησιά κατάφεραν να διαχειριστούν την κατάσταση. Το αρχιπέλαγος των Καναρίων ανέφερε 162 θανάτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε σύνολο 28.420 στην επικράτεια. Μικρότερα νησιά, όπως το Ελ Χιέρο, που δεν έχουν διεθνές αεροδρόμιο, αναφέρουν αύξηση στους εσωτερικούς επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, τα μεγάλα θέρετρα μένουν κλειστά, καθώς γέμιζαν από τα μεγάλα τουριστικά πακέτα του εξωτερικού.
«Μια εβδομάδα πριν φύγω από τη Γερμανία, δεν ήξερα αν τελικά θα πραγματοποιηθούν αυτές οι διακοπές, αλλά είχα φτάσει σε σημείο που πραγματικά χρειαζόμουν αυτό το ταξίδι και δεν με ένοιαζε πού θα μείνω», ανέφερε επαγγελματίας υγείας από τη Γερμανία. Και μια Ελβετίδα τουρίστας δήλωσε ότι η ίδια και η αδελφή της όχι μόνο χρειάστηκε να αλλάξουν ξενοδοχείο τελευταία στιγμή, αλλά να αναχωρήσουν από τη Ζυρίχη μια μέρα αργότερα λόγω ακύρωσης της πτήσης τους. «Είναι περίοδος που απαιτεί να είμαστε ευέλικτοι», ανέφερε. Αλλά το ταξίδι τους από το αεροδρόμιο της Τενερίφης προς το ξενοδοχείο ήταν μάλλον ιδιαίτερα άνετο – ήταν οι μόνοι επιβάτες σε λεωφορείο 50 θέσεων.
*Ο Ραφαέλ Μάιντερ είναι δημοσιογράφος.
Πηγή: New York Times