Σουηδοί: Έχασαν το λογαριασμό και δήλωσαν πως δεν θα κάνουν πλέον ιχνηλάτηση
20/07/2020Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Σουηδίας, αφού άφησαν τον κορονοϊό να εξαπλωθεί με τη φιλοδοξία ότι θα αποκτήσουν “ανοσία αγέλης”, ανακοίνωσαν σήμερα ότι αλλάζουν και τις οδηγίες σχετικά με τον εντοπισμό των επαφών ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την Covid-19.
Η ιχνηλάτηση θα γίνεται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους φορείς του κορονοϊού.
Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες έρχονται σε αντίθεση με τη στρατηγική που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες άλλες χώρες, όπου οι αρχές εντοπίζουν και ενημερώνουν τους ανθρώπους οι οποίοι ήλθαν σε στενή επαφή με έναν φορέα. Ουσιαστικά πλέον δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ιχνηλάτηση (και δεν τους ενδιαφέρει βασικά), οπότε το θέτουν πιο “ιατρικά”.
Εκπρόσωπος το υπουργείου Υγείας της χώρας υποστήριξε συγκεκριμένα ότι “είναι πολύ καλύτερο οι ίδιοι οι φορείς να επικοινωνούν με τους ανθρώπους που ίσως έχουν μολύνει, αντί για τις επίσημες ομάδες ιχνηλάτησης που έχουν σήμερα αυτήν την ευθύνη”. Πρόσθεσε ότι “το σύστημα λειτούργησε καλά όσο ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν χαμηλός, όμως αποδείχτηκε λιγότερο αποτελεσματικό όσο τα κρούσματα αυξάνονταν”.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα συστήματα ιχνηλάτησης, στη Σουηδία δεν θα τηρείται η ανωνυμία των προσβληθέντων. Οι φορείς πρέπει να ενημερώνουν τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθαν σε στενή επαφή. Δεν είναι ακόμη σαφές το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη αυτό το σύστημα, ούτε αν οι αρχές θα ελέγχουν αν οι προσβληθέντες από τον νέο κορονοϊό συμμορφώνονται όντως προς την οδηγία και αν με τη σειρά τους οι “επαφές” ελέγχουν τις δικές τους επαφές.
Στη Σουηδία έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 μέχρι στιγμής 78.048 άνθρωποι συνολικά, ένας αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες. (Έχει 10 εκατ. πληθυσμό η χώρα.)
Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η νέα οδηγία δεν θα ισχύει για τους ανθρώπους εκείνους που νοσούν βαριά και δεν μπορούν να αναλάβουν αυτό το καθήκον, ενώ και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρχών να κάνουν οι ίδιες την ιχνηλάτηση.
Όσο για την περίφημη ανοσία της αγέλης, που για να έχει νόημα πρέπει να έχουν αναπτύξει αντισώματα πάνω από το 60% του πληθυσμού, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ίδιων των Σουηδών, αντισώματα στη χώρα τους παρά την ανεξέλεγκτη κατάσταση, έχει αναπτύξει μόλις το 5%.