Δύο δήγματα μαύρης αράχνης – Σώθηκε 35χρονη, μάχη για βρέφος
24/07/2020
Στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών χρειάστηκε να εισαχθεί ένα βρέφος 10 μηνών μετά από τσίμπημα αράχνης -το δεύτερο περιστατικό μέσα σε μια εβδομάδα στο ανωτέρω νοσοκομείο. Κατά μέσο όρο έχουμε στην Ελλάδα 6 παρόμοια περιστατικά το χρόνο.
Η επικίνδυνη αράχνη γνωστή ως «μαύρη χήρα» τσίμπησε το 10 μηνών κοριτσάκι στην Αμφιλοχία. Το τσίμπημα προκάλεσε στο παιδί επιπλοκές στην καρδιά, το έντερο και το νευρικό σύστημα και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Στη ΜΕΘ είχε εισαχθεί και 35χρονη που την δάγκωσε αράχνη κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών στο Σταυροδρόμι Τριταίας Αχαΐας. Η γυναίκα νοσηλεύθηκε 6 ημέρες, αλλά τα κατάφερε. Ένας άλλος αγρότης πέρσι, 62 ετών, δεν τα κατάφερε, όπως δεν τα κατάφερε -πάλι πέρσι- μια 57χρονη τουρίστρια στη Ζάκυνθο.
Το βρέφος μετά τη χορήγηση του ορού παρουσιάζει βελτίωση -από τα ξημερώματα σήμερα. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που χορηγήθηκε π αντιαραχνικός ορός σε βρέφος, όμως οι γιατροί έκριναν ότι δεν είχαν επιλογή καθώς το κοριτσάκι παρουσίαζε πλέον οξύτατες βλάβες σε όλα τα συστήματα.
Στα δήγματα αυτά έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη, για να χορηγηθεί κορτιζόνη, αντιαραχνικος ορός ή άλλα σκευάσματα, καθώς στην Ελλάδα έχουμε δύο προβληματικές αράχνες με τοξικό δάγκωμα.
Εκτός από τη μαύρη αράχνη, υπάρχει και η καφέ αράχνη ή λοξοσκέλη -για την τελευταία ξέρουμε ότι προκαλεί συνήθως τοπική νέκρωση του δέρματος και σπανίως άλλα νευρολογικά και κώμα. Η “μαύρη αράχνη” προκαλεί όμως πιο βαριά νευρολογικά συμπτώματα και σε πολλές περιπτώσεις το θάνατο. Πέρσι είχε στείλει στο νοσοκομείο περίπου 3 άτομα η λοξοσκέλη και 5 η μαύρη αράχνη. Τα πέντε περιστατικά ήταν από την Μανωλάδα.
Οι αράχνες δαγκώνουν συνήθως στα χωράφια, αλλά όχι αν δεν τις πατήσεις ή αν δεν ενοχλήσεις τη φωλιά τους, κάτω από πέτρες ή και σε άλλα σημεία. Στο σημείο του δήγματος το θύμα βλέπει κοκκινίλα και διόγκωση και νιώθει πόνο και φαγούρα. Αν δεν πάει στο νοσοκομείο τα συμπτώματα γίνονται οξύτατα. Η καλύτερη πρόληψη είναι στα χωράφια παρά την ζέστη να φορούν οι άνθρωποι παπούτσια κλειστά και παντελόνι και να μη βάζουν τα χέρια τους σε σημεία στα οποία δεν έχουν ορατότητα -μπορουν π.χ. να ανατρέψουν μια πέτρα με μοχλό και όχι με το χέρι.
Στην Ελλάδα έχουμε 856 είδη αραχνών αλλά μόνον αυτές οι δύο είναι τόσο τοξικές και ευτυχώς είναι σπάνιες.