Ο Πούτιν στη μάχη για το εμβόλιο

Ο Πούτιν στη μάχη για το εμβόλιο

Γράφει ο Henry Foy*

Μπορεί επισήμως οι κανόνες στη Ρωσία να λένε πως οι πελάτες στα καταστήματα πρέπει να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρων, ωστόσο παραβιάζονται από τους ίδιους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Μόσχα, δίνοντας το κακό παράδειγμα στους Μοσχοβίτες!

Από τότε που ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ρωσίας ήρε βιαστικά τους κανόνες της καραντίνας προ έξι εβδομάδων ώστε να μπορέσει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να διενεργήσει την πανεθνική ψηφοφορία για το νέο σύνταγμα την 1η Ιουλίου, οι Μοσχοβίτες ακολουθούν κατά γράμμα το «αφού αυτοί δεν τηρούν τους κανόνες, δεν χρειάζεται να τους τηρήσει κανένας»!

Τα γεμάτα μπαρ και τρένα δείχνουν πως η πόλη δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πανδημία, η οποία εξακολουθεί επίμονα να αρνείται να υποχωρήσει, με τη Μόσχα να καταγράφει περίπου 600 νέες μολύνσεις Covid-19 καθημερινά, από τις 6.000 κρούσματα πανεθνικά.

Έχοντας κατασκευάσει ταχύτατα μια αίσθηση ηρεμίας προκειμένου να διενεργηθεί η ψηφοφορία του Πούτιν (που του έδωσε το δικαίωμα να παραμείνει στην εξουσία για 12 χρόνια περισσότερο απ’ ότι προηγουμένως) το Κρεμλίνο εναποθέτει τώρα τις ελπίδες του σε ένα εμβόλιο fast track ως μέσο για να σταματήσει ο ιός να συνεχίσει να εξαπλώνεται στον πληθυσμό και να επιφέρει περαιτέρω ζημιά στην προβληματική οικονομία της χώρας.

Το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο

Σχεδιασμένο σε ένα κρατικό εργαστήριο για λοιμώξεις και με τη χρηματοδότηση του εθνικού επενδυτικού ταμείου, το πιο πολλά υποσχόμενο πρωτότυπο εμβολίου της Ρωσίας περνά βιαστικά κλινικές δοκιμές σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει η μαζική το παραγωγή τον επόμενο μήνα και να αρχίσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας το φθινόπωρο.

Περίπου 50 εκατομμύρια Ρώσοι –ή το ένα τρίτο του πληθυσμού- μπορεί να εμβολιαστούν «στο κοντινό μέλλον», όπως δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο Κίριλ Ντμιτρίεφ, διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων. Ο κ. Ντμιτρίεφ πιστεύει πως η Ρωσία μπορεί να εμβολιάσει ολοκληρωτικά τον πληθυσμό της μέχρι τις αρχές του 2021, κίνηση που «θα μπορούσε ενδεχομένως να σταματήσει ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας» στη χώρα.

«Απλώς επικεντρωνόμαστε στην επιλογή της καλύτερης τεχνολογίας και στη γρήγορη ιχνηλάτησή της και βασικά στο να της δώσουμε επαρκή ταχύτητα», δήλωσε ο κ. Ντμιτρίεφ στους Financial Times. «Η ρωσική νοοτροπία είναι ας προσπαθήσουμε να βρούμε τι δουλεύει και μετά να το προχωρήσουμε», είπε. «Αλλά και πάλι, είμαστε τόσο σίγουροι που εμβολιάστηκα ο ίδιος με αυτό».

Τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκαν οι φωνές που ζητούν ρωσικό εμβόλιο, καθώς οι συνολικές μολύνσεις και οι θάνατοι στη χώρα συνεχίζουν να αυξάνονται. Ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται ημερησίως έχει μειωθεί από την “κορυφή” των 11.700 στα μέσα Μαΐου, ωστόσο τη Δευτέρα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρεις μήνες η χώρα κατέγραψε λιγότερα από 6.000 νέα κρούσματα. Τα επίσημα κυβερνητικά δεδομένα δείχνουν πως σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί.

Πρόκειται για τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες χώρες έχουν στο στάδιο της ανάπτυξης πολλά πιθανά εμβόλια, ωστόσο η ζέση που δείχνει η Μόσχα για έναν ταχύ εμβολιασμό ενισχύεται από την αίσθηση της αδιαφορίας προς την Covid-19 που διακατέχει τον ρωσικό πληθυσμό, μια απάθεια που προκλήθηκε από τον Πούτιν ο οποίος πρώτος ζήτησε την χαλάρωση των πανεθνικών μέτρων καραντίνας μια ημέρα αφότου η Ρωσία κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των μολύνσεων.

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Η προθυμία του κ. Πούτιν να υιοθετήσει μια ρητορική που δείχνει πως η Ρωσία έχει ξεπεράσει τα χειρότερα της πανδημίας, πηγάζει από μια επιθυμία τόσο να προστατεύσει τη θέση του όσο και να ελαχιστοποιήσει την οικονομική ζημιά. Η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του δημοσκοπικά μειώθηκε σε ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Levada Center, μια ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων, αυξάνοντας την επιθυμία του να περάσει μέσω της εθνικής ψηφοφορίας το νέο σύνταγμα που εγγυάται την προεδρία του και πέραν του 2024.

Ένα βιαστικό άνοιγμα ήταν επίσης κρίσιμης σημασίας ώστε να αρχίσει να κινείται και πάλι η ρωσική οικονομία. Έχοντας ήδη πληγεί από την πτώση των πετρελαϊκών τιμών την άνοιξη που άφησε μια “τρύπα” 40 δις. δολαρίων στα έσοδα του προϋπολογισμού, το ΑΕΠ της Ρωσίας προβλέπεται πως θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 6% φέτος. Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η καταγεγραμμένη ανεργία στη Μόσχα έχει αυξηθεί κατά 6,5 φορές.

Την Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας πρότεινε μείωση 5% στον στρατιωτικό προϋπολογισμό της χώρας το 2021-2023, και μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%. Το Κρεμλίνο έχει καθυστερήσει κατά έξι χρόνια το ύψους 360 δις. δολαρίων σχέδιο δαπανών. «Η οικονομία οπωσδήποτε δεν έχει επιστρέψει εντός τροχιάς», δήλωσε ξένος πρέσβης στη Μόσχα. «Το να αποκτήσουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο φαίνεται πως είναι το στοίχημα που βάζουν».

Ως προς τους κανόνες για τη δημόσια υγεία που εξακολουθούν να ισχύουν θεωρητικά, λίγοι επιβάλλονται. Οι επίσημες οδηγίες της Μόσχας λένε πως οι μάσκες και τα γάντια είναι «απαραίτητα σε δημόσιους χώρους», ενώ στις πόρτες των σούπερ μάρκετ υπάρχουν σημάνσεις που λένε πως κανένας δεν μπορεί να εισέλθει αν δεν φοράει και τα δύο. Όμως λίγοι είναι αυτοί που συμμορφώνονται.

*Πηγή: Financial Times-Euro2day

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx