Οκτάι: Εμείς σκίζουμε το χάρτη που μας φυλακίζει -Η Μεσόγειος είναι η γαλάζια πατρίδα μας
27/07/2020Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, είπε ότι γίνεται προσπάθεια να παίξουν ένα παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο.
«Η Τουρκία σήμερα έχει γίνει μια υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη. Επομένως είναι προφανές πως ό,τι παιχνίδι και να προσπαθήσουν να παίξουν στη Μεσόγειο δεν θα πετύχει. Αν κάποιος βγει από τη Μερσίνα δεν μπορεί να περάσει απευθείας από τη Μεσόγειο. Για να πάτε στο Χατάι (Αντιόχεια) θα πρέπει να πάτε από τη Συρία γύρω γύρω. Θα βγείτε από τον Λίβανο, από την Αίγυπτο, από το Ισραήλ, αν μπορείτε να το κάνετε. Η Τουρκία είναι δυνατόν να πει “ναι” σε κάτι τέτοιο;» ανέφερε.
«Εδώ και 100 χρόνια παίζεται και ένα άλλο παιχνίδι στο Αιγαίο. Αν κοιτάξετε στα ελληνικά νησιά βλέπετε καθαρά τι κάνουν», είπε. «Στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία στην ηπειρωτική χώρα. Το ίδιο είναι και τα παιχνίδια στην Κρήτη και την Κύπρο. Αν κοιτάξετε στην Κύπρο είναι ξεκάθαρο ότι δεν τηρείται κανονική διαδικασία».
Γενοκτονίες
«Στην Κρήτη έχει εξαλειφθεί η παρουσία των Τούρκων μουσουλμάνων. Αν θέλουν να δουν γενοκτονίες, ας κοιτάξουν στην Κρήτη. Αν θέλουν να δουν γενοκτονίες, ας κοιτάξουν στην Κύπρο από το 1960 και μετά. Η Τουρκία είδε αυτό το παιχνίδι και αυτό που κάνει σήμερα η Τουρκία με την άδεια του Προέδρου μας είναι να σκίσει αυτό τον χάρτη ο οποίος άλλωστε δεν υπάρχει και να τον πετάξει. Η υπογραφή της συμφωνίας μας με τη Λιβύη κάνει ντε φάκτο αυτό, σκίζει το χάρτη”, ανέφερε.
Ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι ένας τόπος όπου ο μουσουλμανικός λαός εξαφανίστηκε με γενοκτονίες. «Αν κοιτάξετε κι εκεί, είναι ένα μέρος στο οποίο οι διαδικασίες για προσάρτηση στην Ελλάδα έγιναν με πολλά παράνομα παιχνίδια. Επομένως κι εκεί υπάρχουν θέματα για τα οποία θα συζητήσουμε», ανέφερε.
Λιβύη
«Η Αίγυπτος έχει γίνει το πιόνι άλλων χωρών. Είναι το παιχνίδι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ρωσίας. Η Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι μια χώρα που δεν γνωρίζει σε ποια γεωγραφική περιοχή ανήκει. Η Γαλλία έχει μπερδέψει και την ΕΕ”, είπε.
Υποστήριξε περαιτέρω ότι η Τουρκία θέλει να αυξήσει το επίπεδο της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Η ανατολική Μεσόγειο δεν είναι πεδίο πολέμου. Αν κινηθούμε μαζί στην ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να αυξηθεί η ευημερία, μπορούν να διαμοιραστεί ο φυσικός πλούτος που θα βγει από εκεί. Αφήστε τα τεχνάσματα, παρακαλώ η Τουρκία δεν είναι μια χώρα με την οποία δεν κάθεται κάποιος να διαπραγματευτεί μαζί της. Θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε. Θα βρούμε μια σχέση όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι (win win). Η Τουρκία δηλώνει αυτή τη θέση της σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε.
Κόκκινη γραμμή και η Μεσόγειος, και η Κύπρος, και το τουρκολιβυκό
Σε ερώτηση ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας, ο Φουάτ Οκτάι απάντησε:
«Η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να περιοριστεί στην ηπειρωτική χώρα, η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να κοπεί η αναπνοή της. Αν κάποιος προσπαθήσει να το κάνει αυτό, θα κοπεί η δική του η ανάσα. Η Μεσόγειος είναι η γαλάζια πατρίδα μας και η γαλάζια πατρίδα μας είναι η κόκκινη γραμμή μας. Αν κοιτάξετε στις κόκκινες γραμμές μας υπάρχει η Κύπρος. Καμιά λύση που δεν βασίζεται στη πολιτική και κυρίαρχη ισότητα και με τον ίδιο τρόπο στον δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου, για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή μας. Και η χρήση των δικαιωμάτων στο πλαίσιο των συμφωνιών που συνήψε η Τουρκία με την τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι κόκκινες γραμμές μας. Μια άλλη κόκκινη γραμμή μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Και η γραμμή που δημιουργήσαμε εκεί είναι κόκκινη γραμμή μας. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μα ποτέ να παραβιαστεί», ανέφερε.
Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι υπάρχει κι άλλη κόκκινη γραμμή
«Αφορά στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που πηγάζει από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν πριν από 100 χρόνια. Αντίθετα με τι συμφωνίες ,τα νησιά του Αιγαίου έχουν στρατιωτικοποιηθεί. Αυτό είναι απαράδεκτο για την Τουρκία. ‘Ο,τι απαιτείται γι αυτό θα γίνει».