Η κρίση της Λιβύης φέρνει το “Αμβούργο” στη Μεσόγειο

Η κρίση της Λιβύης φέρνει το “Αμβούργο” στη Μεσόγειο, Βαγγέλης Σαρακινός

Πλώρη για τη Μεσόγειο βάζει την επόμενη εβδομάδα η γερμανική φρεγάτα “Αμβούργο”, προκειμένου να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση “Ειρήνη” για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η γερμανική φρεγάτα θα ενισχύσει την υπάρχουσα δύναμη που έχουν συγκροτήσει οι χώρες της ΕΕ, η αποστολή ωστόσο χαρακτηρίζεται κρίσιμη και ευαίσθητη, καθώς στέλνει πολλαπλά μηνύματα.

Στην φρεγάτα “Αμβούργο”, η οποία έχει μήκος 143 μέτρα και είναι εξειδικευμένη στον έλεγχο του ναυτικού χώρου, επιβαίνουν περίπου 250 Γερμανοί πεζοναύτες, έργο των οποίων θα είναι να εμποδίζουν κάθε απόπειρα παραβίασης του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη βορειοαφρικανική χώρα. Η αποστολή της φρεγάτας αποτελεί σημαντικό θέμα του δημόσιου λόγου στη Γερμανία, η οποία αποφεύγει ή τουλάχιστον δεν το συνηθίζει, να στέλνει στρατεύματα στο εξωτερικό.

Ήδη έχει επισημανθεί από γερμανικά ΜΜΕ, ακόμη και από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το ενδεχόμενο να προκύψει ένα δυσάρεστο απρόοπτο, όπως το πρόσφατο με την γαλλική φρεγάτα, η οποία παρενοχλήθηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία, όταν επιχείρησε να ελέγξει ύποπτο φορτηγό πλοίο. Μια ενέργεια, η οποία βάθυνε την κρίση των γαλλοτουρκικών σχέσεων και απασχόλησε τόσο την ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ.

Το “Αμβούργο” στην Ειρήνη 

Το πλήρωμα της φρεγάτας “Αμβούργο”, αυτήν την περίοδο, θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται σε εκπαιδευτικό ταξίδι στον Ινδικό Ωκεανό, προκειμένου να επισκεφθεί την Αυστραλία. Λόγω της πανδημίας όμως, αναβλήθηκε το συγκεκριμένο ταξίδι και πλέον, πλοίο και πλήρωμα, θα περιοριστούν στη Μεσόγειο, παίρνοντας μέρος σε μια ευαίσθητη αποστολή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση “Ειρήνη” έχει ως απώτερο στόχο την σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη, με τη δημιουργία συνθηκών που θα τερματίσουν την εμφύλια σύρραξη και τον πόλεμο δια αντιπροσώπων που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να υποστηριχθεί η πολιτική ειρηνευτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της επιχείρησης τα πλοία που μετέχουν σε αυτήν έχουν ως αντικείμενο να αποτρέπουν, εκτός από το λαθρεμπόριο όπλων, και το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Στην περιοχή δρουν επίσης πολλές ΜΚΟ, οι περισσότερες  γερμανικές, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη διάσωση μεταναστών κι προσφύγων.

Η αποστολή της φρεγάτας “Αμβούργο” αποτελεί μια έμπρακτη στήριξη της ευρωπαϊκής επιχείρησης. Μπορεί όμως να εκληφθεί και ως ένα μήνυμα προς την Άγκυρα, ειδικά μετά την εμπλοκή που υπήρξε με την γαλλική φρεγάτα. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η αποστολή του γερμανικού πολεμικού πλοίου γίνεται σχεδόν δύο μήνες μετά την επισήμανση του επικεφαλής της “Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια”, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ότι η Ευρώπη αν θέλει να ακουστούν οι θέσεις της θα πρέπει να εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής στη Λιβύη.

Άκουσαν τον Ίσιγκερ 

Οι δηλώσεις του Ίσιγκερ είχαν γίνει με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από το Βερολίνο, και είχε επισημάνει τότε ότι «η Ευρώπη θα μπορούσε να ρίξει το στρατιωτικό της βάρος στη ζυγαριά με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί ανακωχή» στη Λιβύη. Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι «όποιος δεν μπορεί να απειλήσει στρατιωτικά, βλέπει πολύ συχνά τη διπλωματία του να παραμένει (απλή) ρητορική». Τόνισε μάλιστα ιδιαίτερα ότι η ΕΕ «πρέπει να μάθει τη γλώσσα της δύναμης», για να μπορεί να εκπροσωπεί καλύτερα τα συμφέροντά της, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι προϋπόθεση για αυτό είναι «και η Γερμανία να μάθει τη γλώσσα της δύναμης».

Ο επικεφαλής της “Διάσκεψης του Μονάχου είχε υποστηρίξει επίσης ότι η Γερμανία και η ΕΕ δεν εισακούστηκαν από τις χώρες που εμπλέκονται στη λιβυκή σύγκρουση (Ρωσία, Τουρκία και Αίγυπτος), επειδή «αυτό που μετράει είναι ποιος έχει τον λόγο σε στρατιωτικό επίπεδο». Στις αρχές του μήνα, ανάλογες θέσεις για στρατιωτική παρουσία της ΕΕ εξέφρασε και ο Σόιμπλε υποστηρίζοντας τα εκτός συνόρων της κέντρα υποδοχής μεταναστών. Ο πρόεδρος της Bundestag είχε υποστηρίξει, ότι η ΕΕ θα μπορούσε να «προστατέψει» τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε αυτά τα κέντρα «υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μέσω της πολιτικής και στρατιωτικής συμμετοχής της».

Το αν η αποστολή της φρεγάτας “Αμβούργο” στη Μεσόγειο σηματοδοτεί μια γερμανική απόφαση να μιλήσει το Βερολίνο τη «γλώσσα της δύναμης» που ζητούσε ο  Ίσινγκερ είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί μια πιο δυναμική ανάμιξη της Γερμανίας στη λιβυκή κρίση και φυσικά στέλνει το μήνυμα, ότι το Παρίσι δεν είναι μόνο του σε αυτήν την επιχείρηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx