Πού βρισκόμαστε με την πανδημία – Νοσηλείες, φάρμακα, διασπορά

Πού βρισκόμαστε με την πανδημία – Νοσηλείες, φάρμακα, διασπορά, Όλγα Μαύρου

Κανέναν εφησυχασμό, αλλά ούτε και πανικό, επιτρέπει η πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς έχουν διπλασιασθεί μεν οι νοσηλείες και έχουμε υπολογίσιμα κρούσματα σε παιδιά/εφήβους, όπως και “αρκετά” σποραδικά κρούσματα αγνώστου πηγής, αλλά κανένα από αυτά τα ανησυχητικά σημεία δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε ακόμη δεύτερο κύμα.

«Δεν έχουμε δεύτερο κύμα, θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν τηρηθούν τα μέτρα σωστά, η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη» είπε στο SLpress.gr η καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου. Σε ερώτημα για τα ορφανά κρούσματα, δηλαδή αγνώστου πηγής που μαρτυρούν και ύπουλη σιωπηρή εξάπλωση του ιού, είπε «τα “ορφανά” είναι ακόμα σε επίπεδα που μας λένε να προσέχουμε, αλλά δεν προκαλούν τρομερή ανησυχία, χρειάζεται ψυχραιμία και λήψη μέτρων».

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την αρχή της επιτήρησης έως τις 8 Ιουνίου θετικά στον ιό είχαν βρεθεί 167 παιδιά. Μέχρι το τέλος Ιουνίου, προστέθηκαν άλλα 32, αλλά μέσα στον Ιούλιο προστέθηκαν διπλάσια, δηλαδή άλλα 66. Αυτό αν και δεν συνδέεται με το άνοιγμα των σχολείων, προβληματίζει για το κατά πόσο θα χρειαστεί να φορούν μάσκα και τα παιδιά που είναι άνω των 2 ετών το φθινόπωρο μέσα στις τάξεις. Και αυτό γιατί ναι μεν τα παιδιά σπανίως νοσούν, αλλά δεν παύουν να νοσούν. Επίσης –σε άγνωστο βαθμό– μεταδίδουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η φυσιολογική ανεμελιά των νέων. Πάρτι και συγχρωτισμός. «Πρέπει να γίνει μόδα στους νέους η μάσκα, διαφορετικά θα έχουμε οξύτατο πρόβλημα», λέει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας κα Αθηνά Λινού, που θεωρεί ότι «πρέπει να φοράμε μάσκα παντού, ακόμα και στην παραλία, και οι νέοι δυστυχώς μεταδίδουν τον ιό σε όλη την οικογένεια και σε φίλους. Η βασική εστία μετάδοσης είναι ο νεανικός πληθυσμός». Το γεγονός ότι διεθνώς και στην Ελλάδα, έχει μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των ηπίως νοσούντων, αποδεικνύει ότι οι νέοι και οι μεσήλικες εκτίθενται πιο πολύ στον ιό και μπορεί βεβαίως να νοσούν κατά κανόνα πολύ ελαφρά, αλλά μεταδίδουν τον ιό σε εκείνους που θα νοσήσουν βαριά, λέει η ίδια ειδικός.

Νοσηλείες

Μέχρι χθες νοσηλεύονταν τουλάχιστον 90 ασθενείς με Covid-19 τόσο σε απλές κλινικές όσο και σε Μονάδες ή σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Διασωληνωμένοι είναι μόνον 8. Δύο εβδομάδες νωρίτερα οι νοσηλευόμενοι στην Αττική ήταν οι μισοί (21) από τους 45 που είναι σήμερα. Από τις 14 έως 29 Ιουλίου οι εισαγωγές στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου διπλασιάστηκαν. Ενεργά νοσούντες (οι περισσότεροι κατ΄οίκον) είναι 165 και σε καραντίνα 600. Παραμένουν ωστόσο χαμηλά οι αριθμοί των διασωληνώσεων. Αυτό κατά τους ειδικούς αποδίδεται στο ότι πλέον είναι ολοένα και νεότεροι όσοι μολύνονται και νοσούν, γεγονός που δεν τους οδηγεί εύκολα σε σοβαρή νόσηση ούτε σε ΜΕΘ και διασωλήνωση.

Στη Θεσσαλονίκη ενεργά νοσούντες είναι 65 άτομα, από τα οποία νοσηλεύονται οι 21. «Υπάρχει όντως μια ελαφρώς αυξημένη και αναμενόμενη ροή ασθενών που νοσούν από Covid-19 και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ωστόσο αυτό δεν εμπνέει καμία ιδιαίτερη ανησυχία και μακάρι να πάμε έτσι και στο μέλλον», δήλωσε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Παντελής Παντελιάδης.

Ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων αυξάνεται και χθες ξαφνικά έφτασε τα 28 ενώ προχτές ήταν μόνον 2. Το όριο μεγάλης ανησυχίας, είναι τα 50 ορφανά κρούσματα την ημέρα επί συνεχόμενες ημέρες. Όμως προς το παρόν αυτό δείχνει να απέχει και πρέπει να υπάρχει διαρκής αυξητική τάση στα ημερήσια “ορφανά” για να μιλήσουμε για κατάσταση που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, όπως στις ΗΠΑ σήμερα, ή στην Ιταλία της άνοιξης, ή στη σημερινή Σερβία.

Τα κέντρα διασκέδασης

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου συμφωνεί για τις μάσκες, αλλά προσθέτει ότι πρέπει να κλείσουν και τα κέντρα: «Αν συνεχίστε η ανοδική τάση των κρουσμάτων, να κλείσουν τα κέντρα διασκέδασης και να απαγορευθούν τα μπιτς πάρτι», προτείνει. Να υπενθυμίσουμε ότι η Πολιτεία χαλάρωσε τα μέτρα, επειδή πίεζαν οι καταστηματάρχες ότι θα θιγεί ο τουρισμός αλλά θα έχουν και λιγότερη ελληνική πελατεία.

Το πείραμα, όμως, δεν πήγε καλά, όπως δείχνουν οι αριθμοί. Οι ειδικοί τώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συστήνουν τη χρήση μάσκας, ενώ έχουν αρχίσει να επιμένουν πλέον στην μάσκα σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς χώρους (π.χ. και σε γραφεία) ή ακόμα και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση πεζών. Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι ο ιός μεταδίδεται σε απόσταση ακόμη και δύο μέτρων και στους εξωτερικούς χώρους. Ήδη σε άλλες χώρες, όπως στο Βέλγιο και στην Ιταλία, η μάσκα είναι υποχρεωτική στο εμπορικό κέντρο και σε πολυσύχναστους δρόμους. Μπορεί κάποιος, ειδικά στο Βέλγιο, να περπατά χωρίς μάσκα μόνο σε πάρκα, σε ερημικές περιοχές και σε δρόμους χωρίς κίνηση.

Τα πάρτι

«Οι εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους όταν οδηγούν σε συγχρωτισμούς έχουν αυξημένη επικινδυνότητα» επισημαίνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλιστα, κάνει λόγο για υπερμετάδοση αν βρίσκεται φορέας εκεί, εννοώντας τα μπιτς πάρτι ή τα κέντρα διασκέδασης. Ας σημειωθεί ότι τα πανηγύρια έχουν ήδη απαγορευθεί.

Στη Μύκονο, εικόνες από ξέφρενα πάρτι δίπλα στην ακροθαλασσιά, σε beach bar και βίλες οδήγησαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να βρεθεί στο νησί, για επιτόπια αυτοψία. Οι ντόπιοι είχαν θορυβηθεί από κρούσμα Αλβανού εργαζόμενου, αλλά δεν δείχνουν την ίδια ευαισθητοποίηση στο συγχρωτισμό τουριστών από χώρες υψηλού κινδύνου σε πάρτι που διοργανώνουν επαγγελματίες από την Ισπανία και σε μπιτς μπαρ ντόπιων επιχειρηματιών.

Οι Ισπανοί συγκεκριμένα νοικιάζουν μέσω airbn βίλες για 2-3 μέρες με υψηλό μίσθωμα και παίρνουν εισιτήριο από τους συμμετέχοντες 200 έως 500 ευρώ. Εν συνεχεία νοικιάζουν άλλη βίλα και ειδοποιούν τη νεολαία με sms ή μέσω κοινωνικών δικτύων. Ο μόνος λόγος που κάποιοι αντιδρούν, είναι ότι τα πάρτι αυτά ανταγωνίζονται τα δικά τους νυχτερινά κέντρα. Πολλά από αυτά δε, παρά τη νομοθεσία, εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο κορονοϊός έχει ειδική σύμβαση με τη Μύκονο(!) και συνεχίζουν τα μπιτς πάρτι.

Η μετάδοση δύο μέρες πριν την νόσηση

Πολλοί θεωρούν ότι ο βασικός τρόπος μετάδοσης είναι από ασθενή με βαριά συμπτώματα. Όμως αν εξαιρέσουμε οικογένειες που συμβιώνουν ή συγγενείς και φίλους με στενή επαφή, οι περισσότεροι φορείς δεν ξέρουν από ποιον κόλλησαν. Και ο λόγος είναι ότι ο κόσμος, συνετά, δεν πλησιάζει άτομα που βήχουν ή έχουν πυρετό. Ο ιός κατά κανόνα μεταδίδεται από το 80% των προσωρινά ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών, με τους οποίους συζητάμε στο δρόμο χωρίς μάσκες ή συνεννοούμαστε σε ένα κατάστημα ή πίνουμε μαζί τους ένα καφέ. Ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν ότι είναι φορείς. Όμως έχει αποδειχθεί πλέον ότι ο ιός έχει την υψηλότερη μεταδοτικότητα δύο ημέρες προτού το άτομο παρουσιάσει οιοδήποτε σύμπτωμα.

Τα σταγονίδια της ομιλίας εκτινάσσονται σχεδόν στο 1 μέτρο όταν κάποιος φωνάζει (ειδικά από πιο ψηλούς) και με τον άνεμο μεταφέρονται και στα 2 μέτρα. Στον δε κλειστό χώρο -με ή χωρίς κλιματισμό- αιωρούνται και πάνε παντού για όσο ζουν. Ζει ο ιός πολύ; Σε πολλές, κυρίως επίπεδες, πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες, ή στο ξύλο, ζει μέχρι και 5 μέρες, χωρίς όμως να ξέρουμε αν είναι ικανός να μολύνει κάποιον που θα αγγίξει την επιφάνεια την 3η ή 4η μέρα.

Μια γυναίκα σε πάρτι μόλυνε 98

Στην Τσεχία, μια κάπως ζωηρή φορέας κόλλησε πριν από 20 ημέρες 98 άτομα, καθώς έπινε από τα ποτήρια τους χαριεντιζόμενη. Προφανώς δεν κόλλησαν από το ποτήρι, αλλά από τον συγχρωτισμό και τη στενή επαφή που συνόδευε την “τράκα” στο ποτό. Αυτό βέβαια είναι απολύτως αδιάφορο σε έναν 25χρονο ή και σε 35χρονο. Όμως και αυτός έχει στο περιβάλλον του κάποιον με υπέρταση, καρδιοπάθεια, διαβήτη ή και κάτι σοβαρότερο.

Η γυναίκα στην Τσεχία εντοπίσθηκε και τα κρούσματα δεν έμειναν “ορφανά”. Όμως στη Νότιο Κορέα προχώρησαν σε lockdown από έναν φορέα που σε μια νύχτα επισκέφθηκε τρία μπαρ, και άρχισαν να ιχνηλατούν 7.200 άτομα! Από ένα σημείο και πέρα, η υπερμετάδοση σε αυτούς τους χώρους ανοίγει έναν κύκλο αλυσιδωτών μολύνσεων που δεν μπορεί να κλείσει παρά μόνον με lockdown, τα οποία πλέον δεν θέλει κανείς σε καμία χώρα στον κόσμο.

Η Ελλάδα θα παραλάβει τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτέμβρη επαρκή αριθμό δόσεων ρεμδεσιβίρης, του μόνου σκευάσματος που θεωρείται σχετικά αποτελεσματικό. «Εγώ αν νοσούσα, ασφαλώς και θα ήθελα να μου χορηγηθεί», απάντησε η κα Γιαμαρέλλου στο ερώτημα κατά πόσον είναι όντως αποτελεσματικό σκεύασμα. Ως προς τα εμβόλια, ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ενημερώνει ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να επιβιώσουμε τουλάχιστον άλλους τέσσερις μήνες, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα εμβολιασμού πριν από τις αρχές του 2021. Και μέχρι τότε ο ΠΟΥ τονίζει ότι τα όπλα μας είναι: απόσταση 1,5-2 μέτρα, μάσκα, πλύσιμο χεριών, αντισηπτικό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx