Οι Λιβανέζοι ψάχνουν Ρώσο κάτοικο Κύπρου ως κάτοχο των εκρηκτικών – Η ιστορία με το Μαρί και ο Λιβανέζος
05/08/2020Με πλοίο Ρώσου (ίσως και με κυπριακή υπηκοότητα) που φέρεται να ζει στην Κύπρο και να έχει ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα τη Λεμεσό είχαν μεταφερθεί οι 2.750 τόνοι της νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού, και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε αποθήκες του λιμανιού.
Πρόκειται για τον Igor Grechushkin, που έχει την εταιρεία Teto Shipping με έδρα τη Λεμεσό. Του ανήκει το πλοίο Rhosus που από το 2014 παρέμενε φορτωμένο με 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού και που το ίδιο έτος κατασχέθηκε. Ο ίδιος εξαφανίσθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο είχε φορτώσει το νιτρικό αμμώνιο στο Ιράν και κατευθυνόταν προς τη Συρία, ενώ σύμφωνα με άλλες το είχε φορτώσει στο Βατούμ της Γεωργίας και είχε προορισμό τη Μοζαμβλικη. Προσέγγισε το λιμάνι της Βηρυτού είτε για ανεφοδιασμό είτε επειδή παρουσίασε μηχανική βλάβη. Πιθανόν και για άλλους λόγους. Ο καπετάνιος του πλοίου ήταν Ρώσος και το μόλις τριμελές πλήρωμα Ουκρανοί. Μετά την κατάσχεση του πλοίου ο Grechushkin, σταμάτησε να επικοινωνεί με το πλήρωμα. Οι αρχές του Λιβάνου έθεσαν υπό περιορισμό πλοίο και πλήρωμα, ενώ δεν έκαναν καμία ενέργεια για καταστροφή του επικίνδυνου φορτίου.
Η έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου
Το 2015 η κυπριακή αστυνομία είχε συλλάβει έναν 26χρονο Λιβανέζο μέλος της Χεζμπολάχ o οποίος είχε αποθηκεύσει σε διαμέρισμα στη Λάρνακα 8,5 τόνους νιτρικής αμμωνίας. Η ποσότητα των εκρηκτικών είχε μεταφερθεί στη Κύπρο σταδιακά από το 2012. Μετά την κατάσχεση των εκρηκτικών αυτά καταστράφηκαν και ο Λιβανέζος αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών απελάθηκε στο Λίβανο. Ήταν η δεύτερη φορά που τεράστια ποσότημα εκρηκτικών απασχολούσε τις κυπριακές αρχές, καθώς τον Ιούλιο του 2011 είχε προηγηθεί η φονική έκρηξη στο Μαρί.
Τον Ιούλιο του 2011, μια τεράστια έκρηξη είχε σκοτώσει 13 στρατιωτικούς και πυροσβέστες στο στρατόπεδο στο Μαρί της Κύπρου, όπου εξερράγησαν 101 κοντέινερς φορτωμένα με εκρηκτικά. Αυτά ειχαν κατασχεθεί από ρωσικό πλοίο που απέπλευσε από το Ιράν με προορισμό τη Συρία. Τα εκρηκτικά με απόφαση της τότε κυβέρνησης Χριστόφια αποθηκεύτηκαν σε υπαίθριο χώρο και δεν κατασχέθηκαν καθώς είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στο καθεστώς Άσσαντ ότι με κάποιο τρόπο θα περιέρχονταν στην κατοχή του. Ο χρόνος και οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοίωσαν τα εκρηκτικά τα οποία εξερράγησαν σκοτώνοντας 13 άτομα και όταν μάλιστα οι στρατιώτες στο Μαρί είχαν προειδοποιήσει ότι άκουγαν συνηχητικούς θορύβους από τα κοντέινερ, η εντολή ήταν “καταβρέξτε τα να μην εκραγούν”.
Ο Λιβανέζος και η Κύπρος
Το 2015 οι κυπριακές αρχές ασφαλείας μετά από πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών είχαν εντοπίσει 8,2 τόνους νιτρικής αμμωνίας στο διαμέρισμα Λιβανέζου που φέρεται να ήταν μέλος της Χεζμπολάχ. Ο ίδιος, ο Hussein Abdallah, φέρεται να είχε παραδεχθεί ενοχή σε οκτώ κατηγορίες, οι οποίες αφορούσαν συμμετοχή σ΄ εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση, παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση, συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος και παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών
Η νιτρική αμμωνία με την πρόσμιξή της με πετρέλαιο μετατρέπεται σε ουσία με την επωνυμία ANFO (Ammonium Nitrate Fuel Oil) και λειτουργεί ως εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος. Έχει χρησιμοποιηθεί από τη Χεζμπολάχ σε διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ο Λιβανέζος είχε πει τότε ότι η μόνη του υποχρέωση ήταν να φροντίζει να μην ανατιναχτεί η νιτρική αμμωνία. Σύμφωνα με ένα σενάριο τότε, η Χεζμπολάχ στόχευε να κάνει βομβιστική επίθεση σε εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων στην Κύπρο.
Η Χεζμπολάχ από την πρώτη μέρα αρνείται οιαδήποτε σχέση με την έκρηξη στο Λίβανο -και πιθανόν αυτό να αληθεύει- όμως δεν σχολίασε την τυχόν “πατρότητα” του υλικού.