Τα απόκρυφα της πανδημίας – Από τους νεκρούς στο “χωρίς μουσική”
30/04/2021Να υποθέσουμε ότι η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση και στα καφέ αποφασίστηκε χάριν της προστασίας της δημόσιας υγείας. Να υποθέσουμε επίσης ότι το μέτρο είναι προσωρινό, μέχρι να εμβολιασθεί η πελατεία των μαγαζιών, Iulii scribere και βάλε…
Την εξήγηση της ακατανόητης αυτής απόφασης έδωσε την επομένη στο OPEN ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια από τους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί τη μετάδοση του ιού… Δεν έχει να κάνει με τον ήχο, έχει να κάνει με το ότι προσαρμόζουμε τη φωνή μας».
Ευτυχώς που δεν είπε ότι τα ηχητικά κύματα των μεγαφώνων μεταφέρουν τον κορονοϊό με ταχύτητα 80 ντεσιμπέλ, αντί της κανονικής ομιλίας ή του φτερνίσματος. Το σίγουρο είναι πως για τον κόσμο η απόφαση είναι ελάχιστα κατανοητή, ειδικά στους νέους. Θα μπορούσαν ίσως να πουν ότι η μουσική μπορεί να πυροδοτήσει το τραγούδι που μοιάζει και αυτό επικίνδυνο.
Μπορεί, μάλιστα, αν είναι μπιτάτη η μουσική, να ξεσηκώσει τίποτε μερακλούδες και να αρχίσουν τα λικνίσματα ή τσιφτετέλια και να αρχίσουν τα όπα και να περικυκλώσουν τα κορίτσια τα αλάνια γονατιστά, χτυπώντας παλαμάκια… Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι η μουσική ενώνει και ότι λαός ενωμένος ποτέ νικημένος! Χωρίς αμφιβολία η πρόταση των επιστημόνων της Επιτροπής, η οποία αν δεν απατώμαι δεν περιλαμβάνει κοινωνικούς ψυχολόγους και ψυχαναλυτές, έχει την ιατροφυσική της βάση.
Στα κοινωνικά δίκτυα η Ελλάδα αναστενάζει
Το σίγουρο είναι ότι οι πολιτικές αποφάσεις περί την πανδημία έχουν χάσει την αξιοπιστία τους. Το ίδιο και η επιστήμη, όπως αυτή εκφράζεται από τα πρόσωπα της Επιτροπής. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η απόφαση “χωρίς μουσική” ξεσήκωσε θύελλα στα κοινωνικά δίκτυα, όπου η Ελλάδα αναστενάζει! Ειρωνεία, καλαμπούρι και συνωμοσιολογία… Σταχυολογούμε μερικές ατάκες:
- «Ο μόνος λόγος που απαγορεύουν τη μουσική στην εστίαση είναι για να μας υπενθυμίζουν ότι έχουν τον έλεγχο και κάνουν κουμάντο, δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία».
- «Χωρίς μουσική και με sms 6 ανοίγει 3 Μαΐου η εστίαση. Καρέκλες και τραπέζια θα έχει ή να φέρουμε από το σπίτι μας;».
- «Αφού δεν ανοίγουν την εστίαση χωρίς φαγητό, ευχαριστημένοι να είμαστε».
- «ΕΥΤΥΧΩΣ που δε θα έχει μουσική από Δευτέρα στην εστίαση και έτσι δε θα κινδυνεύουμε να κολλήσουμε. Άραγε έχουμε πατέντα γι’ αυτή την τρομερή ιατρική πρωτοπορία ή θα μας την κλέψουν απ’ τα εξωτερικά;».
- «Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορευτεί η μουσική στα καταστήματα εστίασης (δεν λέμε για τσιφτετέλια στο τραπέζι, να παίζει μουσική, λέμε) προφανώς έχουν στοιχεία ότι αν ακούς μουσική… κολλάει. Οπότε τίθεται νέο υγειονομικό ερώτημα: Με το ψάλσιμο στις εκκλησίες; Κολλάει;».
- «Ανοίγουν την #εστιαση και απαγορεύουν στα μαγαζιά να βάλουν μήτε ράδιο οι τύποι που έβαλαν την Πρωτοψάλτη πάνω σε μια καρότσα, την γυρνούσαν στην Αθήνα και τραγούδαγε!!!».
- «Προφανώς δε θα πάθουμε τίποτα αν στείλουμε ένα μήνυμα ή δεν ακούμε μουσική έξω, αλλά μόνο και μόνο ότι θέλουν να μας δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η διασκέδαση είναι προϊόν παραχώρησης και απολαμβάνεται μόνο με τον τρόπο που επιθυμεί το καθεστώς, είναι ο ορισμός του φασισμού».
- «Να λέτε πάλι καλά που απαγόρευσαν την μουσική στην εστίαση και έκλεισαν τα περίπτερα και δεν έχουμε τίποτα 92 νεκρούς την ημέρα και 813 διασωληνώσεις».
Όλα είναι λάθος στο υγειονομικό
Το πολιτικό δόγμα του Μητσοτάκη πατρός σύμφωνα με το οποίο «σε δέκα χρόνια οι Έλληνες θα έχουν ξεχάσει το Σκοπιανό» αποδείχθηκε λανθασμένο, όπως είδαμε με την κινητοποίηση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν ο Μητσοτάκης υιός, ορμώμενος από το οικογενειακό δόγμα της λήθης, πιστεύει ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές (δηλαδή σε δύο χρόνια και αν εξαντληθεί η τετραετία) οι ψηφοφόροι θα έχουν ξεχάσει τους χειρισμούς της πανδημίας, επειδή ο “Μπουρλάς” θα έχει βγάλει το χάπι (και τι θα περιέχει αυτό;) πλανάται πλάνης οικτράν.
Διότι, ως data driven πρωθυπουργός θα έπρεπε να ξέρει ότι με 10.000 θανάτους plus και με τον Στέφανο Μάνο να επισημαίνει ότι «την εβδομάδα, αυτή που έληξε στις 15 Απριλίου, σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι στην Ελλάδα ανά εκατομμύριο κατοίκους, από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα», ακόμη και οι ψηφοφόροι της ΝΔ προβληματίστηκαν. Το σκορ των θανάτων, για το οποίο ο πρωθυπουργός δεν μιλάει ποτέ, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στη χώρα των SMS και του αυστηρότερου ευρωπαϊκού lockdown.
H μόνη εξήγηση είναι πως δεν υπήρχε επιδημιολογικό σχέδιο, αλλά ένας αυτοσχεδιασμός και μάλιστα επικοινωνιακής κατεύθυνσης, γι’ αυτό και απέτυχε η κυβέρνηση σε όλα. Διότι όλα ήταν λάθος! Οι εμβολιασμοί έπρεπε να αρχίσουν από τους εργαζόμενους και τους νέους, γιατί αυτοί μεταδίδουν τον ιό. Οι μεγάλοι αυτοπροστατεύονται καλύτερα και κυκλοφορούν λιγότερο.
Ταυτόχρονα, με την πολιτική διαχείριση της Επιτροπής εξευτέλισαν την επιστήμη, ενώ η απουσία στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πέρα από τα παχιά τα λόγια τα μεγάλα, περιορίστηκε στην χορηγίες ΜΕΘ. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το κρατικό σύστημα υγείας χρειάζεται ριζική αναθεώρηση. Από τον μεγάλο αριθμό νοσοκομείων, μέχρι την τιμολόγηση των πάντων. Πρόσφατα πληροφορήθηκα εγκύρως πως ένα μόσχευμα καταρράκτη έρχεται από τη Γαλλία με 20 ευρώ, αλλά τα Ταμεία το πληρώνουν 300. Έλεος!
Η άρνηση των ιδιωτών γιατρών
Από την άλλη, ο ιδιωτικός τομέας της υγείας είναι ανεξέλεγκτος και στην τιμολόγηση και στις εξετάσεις και στη φορολογία των φακελακίων! Την κυνικότητά του την είδαμε πρόσφατα με την άρνηση των ιδιωτών γιατρών (πλην 60) να στηρίξουν το ΕΣΥ, που βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο, μετά τη σχετική έκκληση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. Αυτή η άρνηση έχει βαρύνουσα πολιτική και όχι μόνο σημασία. Θα αφήσουμε στην πάντα τις επί δεκαετίες υψηλές επιδόσεις των ιατρών στη φοροδιαφυγή ή τα “συνέδρια” της Novartis στο εξωτερικό, ακόμη και την ηθική ή και την εθνική διάσταση της άρνησης να συμβάλουν και θα πάμε στο δομικό πρόβλημα.
- Πρώτον, η άρνηση των Ιατρικών Συλλόγων έρχεται να επιβεβαιώσει την έχθρητα που έχει ο ιδιωτικός τομέας έναντι του δημοσίου, σε όρους αγοράς. Το κρατικό σύστημα υγείας δημιουργεί κόστη που αποκαλύπτουν τα υπερκέρδη του ιδιωτικού τομέα, αλλά και την ασυδοσία του στις άχρηστες εξετάσεις ή ακόμη και επεμβάσεις…
- Δεύτερον, η άρνηση των Ιατρικών Συλλόγων έρχεται να επιβεβαιώσει ότι μετά από δέκα χρόνια αποψίλωσης του ΕΣΥ και ένα χρόνο επέλασης της πανδημίας του κορονοϊού, τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει για την αναβάθμισή του σε ανθρώπινους και υλικούς όρους.
- Τρίτον, η στάση των Ιατρικών Συλλόγων έρχεται να καταδείξει ότι η ιατρική αντιμετωπίζεται ως επάγγελμα και όχι ως λειτούργημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντίληψη της κοινής γνώμης. Εννοείται ότι υπάρχουν εξαιρετικοί επιστήμονες στον ιδιωτικό τομέα, με μεγάλη εμπειρία και ικανότητες που όμως πληρώνεται 3000 ή 5000 ευρώ η επέμβαση (οι τράπεζες ξέρουν).
Έτσι, πολιτικά, νομιμοποιείται κανείς να σκεφτεί ακόμη και ότι στο πίσω μέρος του κυβερνητικού εγκεφάλου ελλόχευε όλο αυτό τον καιρό η σκέψη ότι μια ήττα του Εθνικού Συστήματος Υγεία, θα διευκόλυνε την εισβολή από το παράθυρο του ιδιωτικού τομέα στις δομές και τις υπηρεσίες του. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα φαρμακεία με τα self-test!
Να θυμηθούμε ότι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πάτρας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος, μιλώντας στο Mega, είπε ότι η κυβερνητική πρόταση δεν προβλέπει κανένα ποσοστό κέρδους για τα φαρμακεία, τονίζοντας ότι τα φαρμακεία «δεν είναι δημόσια δομή». Ουάου… ας αναφωνήσουμε! Τι είναι εν τέλει το κράτος, Αν όχι υγεία-παιδεία και ασφάλεια; Αν αυτά δεν υπάρχουν ο ρόλος του κράτους καθίσταται σκοτεινός και ύποπτος. Η εμπιστοσύνη των πολιτών κλονίζεται, η καχυποψία δημιουργεί αντίδραση και άρνηση.