Γιατί σταματούν τη νυχτερινή ζωή ειδικά στην Κρήτη ή στην Ανατολική Μακεδονία;

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Οι Κρητικοί αλλά και πολλοί νησιώτες διαμαρτύρονται ότι κλείνουν οι επιχειρήσεις εκεί τα μεσάνυχτα, ενώ μένουν ανέγγιχτες άλλες περιοχές όπως η Αττική.

Τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν οι περιοχές αυτές είναι ποικίλα. Ουσιαστικά αποφασίστηκαν με πολλές παραμέτρους: αριθμό επαφών κρουσμάτων, αριθμό συμβιούντων συγγενών, αριθμό συγγενών συνολικό,  αριθμό στενών συνεργατών, μετακινήσεις, αριθμό ορφανών κρουσμάτων (αγνώστου πηγής), προσβασιμότητα και δυνατότητα ελέγχων κ.λπ.

Φυσικά μερικές περιοχές δεν χρειάστηκε να μπουν καν σε αλγόριθμο, π.χ. στη Μύκονο, επειδή η νυχτερινή ζωή εκεί είναι ξέφρενη και δεν τηρούνται αποστάσεις κ.λπ. Επιπλέον σε νησιά με τόσο έντονη νυχτερινή ζωή όπως π.χ. η Ζάκυνθος, είναι πιο εύκολη και η υπερματάδοση, γιατί πολλοί νέοι πάνε μέσα σε μια νύχτα για ποτό σε πάνω από 3-4 μπαρ μέσα σε λίγες ώρες.

Σε άλλες περιοχές επίσης δεν χρειάσθηκε αλγόριθμος, όπως για παράδειγμα στον Εχίνο της Ξάνθης, όπου επιβλήθηκε δυο φορές τοπικό lockdown εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων και όμως παρότι ως περιοχή είχε τους περισσότερους νεκρους από όλη  την Ελλάδα, ο κόσμος έβγαινε στο δρόμο και διαμαρτυρόταν για “ρατσισμό” και στοχοποίηση και ακόμα και λίγες μέρες πριν έκανε γλέντια με συγχρωτισμό.

Επίσης  πολλά “μόρια” στον αλγόριθμο που κρίνει την επικινδυνότητα μιας περιοχής, έχχει και το κριτήριο του τουρισμού. Όσο πιο τουριστική είναι μια περιοχή, τόσο αυξάνει η επικινδυνότητα και η ανάγκη λήψης μέτρων.

Η Κρήτη

Όσον αφορά στην Κρήτη ειδικά, την απάντηση την έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που είπε «το βασικότερο είναι να δούμε ποια είναι η εικόνα του κορονοϊού μέσα στην κοινότητα που εξετάζουμε. Για παράδειγμα, στην Κρήτη έχουμε διάσπαρτα κρούσματα σε όλο το νησί. Τριάντα τρία, δεν υπάρχει κάποιος λόγος πανικού, ειναι λίγα. Όμως τι προκύπτει από τις ιχνηλατήσεις; Προκύπτει ότι στην Κρήτη έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών΄(υψηλού κινδύνου), όχι χαμηλού κινδύνου όπως σε άλλες περιοχές. Και μέσα από τις ιχνηλατήσεις αυτών των 33 κρουσμάτων στο συγκεκριμένο παράδειγμα της Κρήτης και των στενών τους επαφών, προκύπτει και μεγάλο ποσοστό μετακίνησης από περιφερειακή ενότητα σε περιφερειακή ενότητα».

Η μετακίνηση σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό στενών επαφών αυξάνουν τη διασπορά. Όπως συμπληρωσε ο Ν. Χαραδλιάς «όλα αυτά τα στοιχεία μπαίνουν σε έναν αλγόριθμο, ο οποίος δείχνει την προβολή για το τι θα συμβεί τις επόμενες επτά-οκτώ μέρες, αν δεν ληφθούν μέτρα. Είναι μια σύνθετη διαδικασία και προφανώς δυσάρεστη για όλους μας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx