ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πότε θα αποκτήσει η Ελλάδα συλλογική ανοσία

Πότε θα αποκτήσει η Ελλάδα συλλογική ανοσία

Τον Αύγουστο θα έχει επιτύχει η Ελλάδα το ποσοστό εμβολιασμού που απαιτεί η συλλογική ανοσία ή η “ανοσία της αγέλης”, αν επιτύχει και διατηρήσει τον ρυθμό των 100.000 εμβολιασμών την ημέρα. Ήδη έχει καλυφθεί με μία δόση το 23% του πληθυσμού και με δύο δόσεις περίπου το 10% των ενηλίκων. Τον Ιούνιο (καθώς αναμένονται πολλά εμβόλια) εκτιμάται ότι το ποσοστό θα ξεπεράσει το 40% στη μια δόση και τον Αύγουστο λογικά θα προσεγγίσει το 70%.

Με περίπου 65.000 εμβολιασμούς την ημέρα αυτή την περίοδο, παρά τις μέχρι τώρα ελλείψεις εμβολίων, η Ελλάδα, σε απόλυτους αριθμούς έχει χορηγήσει 3.075.600 δόσεις, με τις 2.131.900 να αποτελούν την πρώτη δόση και με 943.798 την δεύτερη. Πλήρης ανοσία (ως το σημείο που αυτή είναι δυνατή) αναπτύσσεται δύο ή και περισσότερες εβδομάδες μετά και την δεύτερη δόση του εμβολίου. Κάποιου βαθμού ανοσία αναπτύσσεται ακόμα και με την πρώτη δόση το άτομο, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι έστω και η μια δόση εξασφαλίζει στους περισσότερους ήπια νόσηση σε περίπτωση που εκτεθούν σε ιικό φορτίο.

Συλλογική ανοσία εξασφαλίζεται μόνον με τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού, όμως ανοσία έχουν (για αρκετούς μήνες) και όσοι έχουν ήδη νοσήσει και αναρρώσει από κορονοϊό, που υπολογίζονται στις 303.000, ενώ ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τους ανεβάζει στο 10% του πληθυσμού περιλαμβάνοντας και τους ασυμπτωματικούς ή ολιγοσυμπτωματικούς που δεν έχουν καταγραφεί. Εντούτοις αυτές οι δύο κατηγορίες δεν αναπτύσσουν, όπως δείχνουν οι έρευνες, επαρκή ανοσία. Όσοι νόσησαν πρέπει επίσης να εμβολιάζονται και επειδή τα αντισώματά τους μειώνονται, αλλά κυρίως επειδή υπάρχουν πλέον πολλές μεταλλάξεις και ορισμένα εμβόλια είναι σχεδιασμένα ούτως ώστε να αναγνωρίζουν πολλές από αυτές.

100.000 εμβολιασμοί την ημέρα

Για να καλυφθεί αυτό το ποσοστό στην Ελλάδα, πρέπει, χονδρικά, να έχουν εμβολιασθεί 7.000.000 άτομα. Καθώς το ένα εκατομμύριο είναι ήδη καλυμμένο με δύο δόσεις και μέσα στον Μάιο θα έχουν καλυφθεί με δύο δόσεις πάνω από 2.500.000 πολίτες, με το ρυθμό αυτό (αν δεν καμφθεί, αλλά επαυξηθεί και με εμβολιασμούς σε ιδιωτικές κλινικές) τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο θα έχουν καλυφθεί εμβολιαστικά άλλοι 4.500.000 πολίτες (εννέα εκατομμύρια δόσεις) και θα έχουμε φθάσει στο 70% της συλλογικής ανοσίας.  Αν δεν εμβολιασθούν παιδιά και έφηβοι (περίπου το 20% του γενικού πληθυσμού της χώρας) για να επιτευχθεί το 70% της συλλογικής ανοσίας θα πρέπει να έχει εμβολιασθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων, κάτι που πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται και τόσο βέβαιο.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε πως με τα εμβόλια που εξασφαλίστηκαν θα φτάσουμε να εμβολιάζουμε 100.000 πολίτες την ημέρα, επομένως η συλλογική ανοσία μπορεί να επιτευχθεί, εάν όλα πάνε καλά, έως τα μέσα του καλοκαιριού κατά τη γνώμη του, εξασφαλίζοντας έτσι έναν πολύ πιο φυσιολογικό χειμώνα από τον τρέχοντα. Θα χρειαστεί το φθινόπωρο ή το χειμώνα και “αναμνηστική” δόση που ίσως να καλύπτει ειδικά στελέχη και όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, πλέον η Ευρώπη θα στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο εμβόλιο της Pfizer ή πάντως σε εμβόλια παραγόμενα εντός της ΕΕ.

Η επιπλέον δόση απαιτείται γιατί προς το παρόν εκτιμάται ότι η αναπτυσσόμενη ανοσία από τα εμβόλια αποδυναμώνεται κάπως μετά από έξι μήνες και μειώνεται σημαντικά μετά τους εννέα. Οι περισσότεροι εμβολιασθέντες, όπως δείχνουν οι μελέτες αντισωμάτων σε αυτούς,  εξακολουθούν και στους εννέα μήνες να έχουν έναν μη αμελητέο αριθμό αντισωμάτων, όμως (με τα σημερινά δεδομένα) οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι συνετό να χορηγείται “αναμνηστική” δόση και ο πολίτης να μην στηρίζεται στα αντισώματα που θα έχουν απομείνει από τον πρώτο εμβολιασμό.

Αισιόδοξα νέα

Αισιόδοξα είναι τα νέα και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), καθώς όπως φαίνεται από τα στοιχεία η Ελλάδα βρίσκεται στο πράσινο χρώμα όσον αφορά στον δείκτη θετικότητας (κάτω από 4%), ενώ βρίσκεται στις υψηλές θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά τα τεστ για την ανίχνευση κορονοϊού (με περισσότερα από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους).  Από άλλες μετρήσεις, φαίνεται πως εμβολιαστικά είμαστε κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης.

https://www.ethnos.gr/sites/default/files/images/2021/04/ecdc1.jpg

https://www.ethnos.gr/sites/default/files/styles/normal/public/images/2021/04/embolismoi.jpg?itok=Wu-M5xGp

Eν τω μεταξύ, μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιαστικό ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 και 40-44 ετών τις προηγούμενες ημέρες, σειρά παίρνουν από αύριο, Μεγάλο Σάββατο, οι ηλικίες 45-49 ετών. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα μπορεί να λάβει δόσεις και από τα τέσσερα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα τον Μάιο στη χώρα.

Εντός Μαΐου και Ιουνίου αναμένονται από την Pfizer: 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο., από την Moderna: 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο, από την Johnson & Johnson 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο και από την AstraZeneca αναμένονται 450.000 δόσεις τον Μάιο και άλλες τόσες τον Ιούνιο, χωρίς όμως αυτός ο αριθμός πλέον να είναι βέβαιος, καθώς η εταιρία έχει μειώσει τις παραδόσεις της. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα γίνονται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα μετά την Τετάρτη του Πάσχα, 5 Μαΐου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx