Covid-19: Πανδημία κορονοϊού…όλες οι εξελίξεις σε όλον τον κόσμο
18/08/2020Ακόμη 530 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη, με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει τους 170.575 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, που βασίζεται στις ανακοινώσεις των αρχών των πολιτειών, ως χθες Δευτέρα μετά τις 22:00 (τοπική ώρα· 05:00 σήμερα Τρίτη ώρα Ελλάδας). Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν άλλα τουλάχιστον 39.105 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον αριθμό των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 5,46 εκατομμύρια, κατά την ίδια πηγή.
Η Καλιφόρνια, πολιτεία που αποτελεί μια από τις βασικές εστίες της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, κατέγραψε τουλάχιστον 96 θανάτους, με τον απολογισμό να φθάνει τους 11.342 νεκρούς σε αυτήν, αλλά και 9.197 νέα κρούσματα μόλυνσης, με το σύνολο να ανέρχεται σε 634.338. Παγκοσμίως, τα θύματα της πανδημίας ξεπέρασαν τα 770.000 (είναι πλέον τουλάχιστον 770.429) από τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 21,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων πάντως σχεδόν 13,4 εκατομμύρια κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν.
Κίνα
Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 22 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ισάριθμων με την προηγουμένη, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοινώνει ότι δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εντόπιας μετάδοσης του κορονοϊού.
Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Παράλληλα, εντοπίστηκαν άλλοι 17 ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού, έναντι 37 την προηγουμένη. Το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει αυτού του είδους τις περιπτώσεις στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει. Άλλοι 39 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν το προηγούμενο 24ωρο και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 595 ασθενείς, οι 27 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στα τέλη του Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 84.871 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Γερμανία
Ακόμη τέσσερις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα επιβεβαιώθηκαν ακόμη 1.390 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 9.236 νεκρούς επί συνόλου 225.404 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 266 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 3.571 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 57.023 νεκρούς επί συνόλου 525.733 ανθρώπων που προσβλήθηκαν. Ωστόσο, στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από τις περιπτώσεις που έχουν ανακοινωθεί μετά την επιβεβαίωσή τους με εργαστηριακές εξετάσεις.
Αίγυπτος
Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 13 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 115 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε έτσι ως εδώ σε 5.173 νεκρούς επί συνόλου 96.590 ανθρώπων που διαγνώστηκε ότι προσβλήθηκαν από τη 14η Φεβρουαρίου, όταν ανακοινωνόταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, οι θάνατοι και οι νέες μολύνσεις μειώνονται, ενώ οι περιπτώσεις ασθενών που κρίνεται ότι αποθεραπεύτηκαν αυξάνονται. Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο χθες για άλλους 908 ανθρώπους που θεωρήθηκε πως έχουν ιαθεί, με το σύνολό τους να φθάνει τους 60.651.
Βραζιλία
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 684 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και ακόμη 19.373 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Βραζιλία, τη χώρα που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, αυξήθηκε έτσι σε 108.536 νεκρούς επί συνόλου 3.359.570 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν. Μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας θεωρεί τα στοιχεία που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής κατά πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.
Ισραήλ
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 7 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 2.071 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού έφθασε έτσι τους 692 νεκρούς επί συνόλου 94.751 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν. Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 23.774. Εξ αυτών, νοσηλεύονται 841 ασθενείς, οι 399 σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.
Μάλτα
Η Μάλτα αποφάσισε να κλείσουν τα νάιτκλαμπ και τα μπαρ, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού στη χώρα. Ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κρις Φέρνι ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη. Ντισκοτέκ, νυχτερινά κέντρα, αίθουσες συναυλιών αλλά και αθλητικοί χώροι θα κλείσουν τις πύλες τους, μέχρι νεωτέρας. Στους δημόσιους χώρους επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 15 προσώπων. Προς το παρόν, εστιατόρια και καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς δημόσιους χώρους.
«Όλα τα μέτρα βασίζονται στην τήρηση των αποστάσεων. Κρίναμε ότι έπρεπε να τα ενισχύσουμε», εξήγησε η Διευθύντρια των υπηρεσιών υγείας, Σαρμέιν Γκαουτσί. Εδώ και έναν μήνα, ο αριθμός των μολύνσεων από την Covid-19 αυξάνεται στο νησί: συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.375 και 9 άνθρωποι πέθαναν. Δύο ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Μάλτα υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο κορονοϊό.
Λίβανος
Τα νοσοκομεία της Βηρυτού έχουν σχεδόν κορεστεί εξαιτίας των αυξανόμενων ροών ασθενών προσβεβλημένων από τον νέο κορονοϊό, την ώρα που ο Λίβανος βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου» μετά τις καταστροφικές εκρήξεις στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, τόνισε χθες Δευτέρα ο Χάμαντ Χάσαν, που υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα του υπουργού Υγείας της χώρας. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Χθες Δευτέρα, καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ 456 μολύνσεων, με τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων αφότου ο ιός έκανε την εμφάνισή του στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου να φθάνει τις 9.337. Εξ αυτών, 105 άνθρωποι έχουν υποκύψει εξαιτίας της COVID-19.
«Τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας έχουν πολύ περιορισμένη δυνατότητα υποδοχής (ασθενών), τόσο σε ό,τι αφορά τις κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όσο και σε ό,τι αφορά τους αναπνευστήρες», τόνισε ο Χάσαν στον Τύπο. «Βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χρονοτριβούμε», προειδοποίησε, καλώντας να επιβληθεί εκ νέου περιορισμός για δύο εβδομάδες, ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας. «Στην πρωτεύουσα, οι μονάδες εντατικής θεραπείας και οι νοσοκομειακές πτέρυγες που είχαν εξοπλιστεί για να αντιμετωπίσουν την πανδημία στα δημόσια νοσοκομεία έχουν γεμίσει», προειδοποίησε ο Χάσαν νωρίτερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Η Φωνή του Λιβάνου.
«Στα περισσότερα ιδιωτικά νοσοκομεία που υποδέχονται ασθενείς προσβεβλημένους από τον κορονοϊό, οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι κατειλημμένες» επίσης, συμπλήρωσε. Εξήγησε πως τέσσερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας που υποδέχονταν ασθενείς μολυσμένους από τον κορονοϊό τέθηκαν «εκτός λειτουργίας» μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού την 4η Αυγούστου, η οποία διέλυσε συνοικίες ολόκληρες της λιβανέζικης πρωτεύουσας. Η χαοτική κατάσταση μετά την έκρηξη καθιστά δύσκολη την επιβολή περιορισμών ή την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, συνέχισε ο Χάσαν.
«Η δυνατότητά μας να ελέγξουμε τη συμπεριφορά» των πολιτών ως προς τον ιό είναι πολύ «πιο περιορισμένη», υπογράμμισε, εξηγώντας πως «οικογένειες πάνε σε νοσοκομεία για να αναζητήσουν τραυματίες ή αγνοούμενους» ενώ συνεχίζεται η κινητοποίηση στους δρόμους, όπου δεκάδες εθελοντές απομακρύνουν συντρίμμια καθημερινά. Η κυβέρνηση είχε επιβάλλει εκ νέου περιοριστικά μέτρα, που όμως ακυρώθηκαν έπειτα από τις καταστροφικές εκρήξεις, που κατά τον επίσημο απολογισμό στοίχισαν τη ζωή σε 177 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 6.500.
Οι λιβανέζικες αρχές θεωρούν πως την καταστροφή προκάλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αποθήκη όπου βρισκόταν αποθηκευμένη επί χρόνια ποσότητα 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου. Αρχικά, η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού είχε ελεγχθεί από τις λιβανέζικες αρχές, που επέβαλαν στα μέσα Μαρτίου περιοριστικά μέτρα τα οποία γενικά τηρήθηκαν. Όμως τα κρούσματα μόλυνσης δεν σταματούν να αυξάνονται από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν τα μέτρα άρχισαν προοδευτικά να αίρονται.
Χιλή
Οι αρχές της Χιλής έκλεισαν ένα εμπορικό κέντρο στο κέντρο του Σαντιάγο καθώς εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον χώρο για να αγοράσουν εμπορεύματα για μεταπώληση, λίγες ώρες αφότου χαλάρωσαν τα μέτρα καραντίνας στην περιοχή. Πριν καν ανοίξει τις πύλες του, τουλάχιστον 300 άνθρωποι σχημάτιζαν ουρά έξω από το εμπορικό κέντρο Asia Pacific, το οποίο ειδικεύεται στην πώληση διαφόρων προϊόντων κινεζικής κατασκευής. Στη συνέχεια έτρεξαν μέσα, με τους φρουρούς ασφαλείας να προσπαθούν να τους μοιράσουν απολυμαντικά τζελ και να τους θερμομετρήσουν, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να έρθουν στα χέρια με τους επίδοξους αγοραστές.
Το εμπορικό κέντρο βρίσκεται στον Κεντρικό Σταθμό της πρωτεύουσας, μια φτωχική συνοικία όπου ζουν εργάτες και μετανάστες. Τους τελευταίους τρεις μήνες στην περιοχή είχε επιβληθεί αυστηρή καραντίνα, η οποία χαλάρωσε σήμερα το πρωί. Όπως και πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στη Χιλή πολλοί άνθρωποι επιβιώνουν από το παράτυπο πλανόδιο εμπόριο. Λόγω της υγειονομικής κρίσης και της καραντίνας, η πελατεία τους έχει μειωθεί, παρασέρνοντας και το εισόδημά του.
Στο Asia Pacific, από τα περίπου 70 καταστήματα που φιλοξενούνται εκεί, μόνο 12 άνοιξαν και πάλι σήμερα, σύμφωνα με τον δήμο. Ο Φελίπε Αλεσάντρι, ο δήμαρχος του Σαντιάγο, εξήγησε ότι ορισμένα καταστήματα πρόσφεραν «ακαταμάχητες» εκπτώσεις, με αποτέλεσμα να συρρεύσουν εκεί επίδοξοι αγοραστές απ’ όλη την πόλη. Προειδοποίησε όμως ότι αν δεν τηρούνται τα μέτρα, θα επιβληθεί και πάλι καραντίνα. «Τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία και απαιτείται μεγαλύτερη υπευθυνότητα, όμως προφανώς η ανθρώπινη ηλιθιότητα δεν έχει όρια», είπε στους δημοσιογράφους έξω από το εμπορικό κέντρο, την ώρα που οι αρμόδιοι το έκλειναν ξανά.
Η Ιζαμπέλ Σουνίγκα, η ιδιοκτήτρια ενός από τα καταστήματα που ξανάνοιξαν, είπε ότι επιχείρησε να εφαρμόσει ένα σύστημα πωλήσεων μέσω ραντεβού με τους πελάτες της, όμως το πλήθος κατέκλυσε τον χώρο. «Είναι κατανοητό επειδή οι άνθρωποι αυτοί είναι πλανόδιοι πωλητές που δεν έχουν εργαστεί εδώ και τρεις με τέσσερις μήνες. Δαν λαμβάνουν επιδόματα από το κράτος και είναι απελπισμένοι να ξαναδουλέψουν για να θρέψουν τις οικογένειές τους», εξήγησε.
Νέα Ζηλανδία
Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαίωσαν 13 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, έναντι 9 μία ημέρα νωρίτερα, καθώς το κράτος του Ειρηνικού Ωκεανού έχει αποδυθεί σε αγώνα για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού μετά τον εντοπισμό εστίας στο Όκλαντ, την πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα.
Τα δώδεκα από τα νέα κρούσματα συνδέονται με την εστία στο Όκλαντ, τόνισε ο Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, κορυφαίο στέλεχος των νεοζηλανδικών υπηρεσιών δημόσιας υγείας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Ουέλινγκτον. Το Όκλαντ, όπου ζει σχεδόν το ένα τρίτο των 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Νέας Ζηλανδίας, παραμένει σε lockdown. Οι αρχές καλούν εξάλλου τους κατοίκους άλλων δήμων και κοινοτήτων να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τη σύσταση να τηρείται η λεγόμενη κοινωνική απόσταση. Ως αυτό το στάδιο, οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία έχουν καταγράψει λίγα λιγότερα από 1.300 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 22 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.