Κοινός βηματισμός Αθήνας-Λευκωσίας στην ΕΕ για Λευκορωσία και Τουρκία
18/08/2020Λίγες ώρες πριν την έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής της ΕΕ για τη Λευκορωσία, ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στην Κύπρο και συζήτησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη τον συντονισμό των ενεργειών Αθήνας-Λευκωσίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Την ίδια ώρα στην Αθήνα, τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε δήλωση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού για το “Oruc Reis”.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη στην Προεδρική Εξοχική κατοικία στο Τρόοδος και, σύμφωνα με ανάρτηση του Προέδρου Κυπριακής Δημοκρατίας στο Twitter, συζήτησαν την κοινή γραμμή Κύπρου και Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και την αποκλιμάκωση της έντασης. Αμέσως μετά ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό.
Οι συνομιλίες γίνονται λίγες ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη Κορυφής που έχει συγκαλέσει για την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με θέμα της εξελίξεις στη Λευκορωσία και την επέκταση των κυρώσεων κατά του Μινσκ. Μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη, η οποία μετέθεσε για τα τέλη Σεπτεμβρίου την ειδική Σύνοδο της ΕΕ για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.
Θα ρίξει σκιά η Λευκορωσία;
Η αυριανή Σύνοδος θέτει διλήμματα για την Αθήνα και τη Λευκωσία σε ό,τι αφορά τη στάση των Ευρωπαίων στο πρόσφατο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, που είχε θέμα τις τουρκικές προκλήσεις. Ιδιαίτερα για τη στάση της Γερμανίας, η οποία εμπόδισε μια κοινή δήλωση καταδίκης της Άγκυρας και τώρα ζητά επέκταση των κυρώσεων στο Μινσκ.
Η κατάσταση είναι λίγο πιο δύσκολη για τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο Κύπριος πρόεδρος, στην κορύφωση της έντασης με την Τουρκία, πριν μερικές εβδομάδες, απευθύνθηκε στον Πούτιν, ζητώντας την παρέμβασή του και πλέον περιμένει τον Λαβρόφ, στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία. Η Μόσχα όμως βγήκε σήμερα στην αντεπίθεση με την ΕΕ και κυρίως με το Βερολίνο για το θέμα της Λευκορωσίας, καταγγέλλοντας απαράδεκτες παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της «αδελφής με τη Ρωσία χώρας».
Ο Πούτιν δεν θα αφήσει “απροστάτευτη” τη Λευκορωσία. Ο Αναστασιάδης όμως χρειάζεται τον Ρώσο πρόεδρο. Η Ελλάδα παράταξε το Πολεμικό της Ναυτικό απέναντι στην στρατιωτική ανάπτυξη των Τούρκων και, χάρη στο αξιόμαχο του πληρώματος της φρεγάτας “Λήμνος”, όταν προκλήθηκε προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στην άλλη πλευρά. Η Κύπρος όμως διαθέτει μόνο διπλωματικά όπλα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Δένδιας και Χριστοδουλίδης, στις κοινές δηλώσεις τους επαναβεβαίωσαν τον κοινό βηματισμό Αθήνας και Λευκωσίας, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι ο «συντονισμός είναι διαρκής και σε πολιτικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο». Οι υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν βεβαίως, ότι οι τουρκικές προκλήσεις είναι προκλήσεις προς όλη την ΕΕ και αναφέρθηκαν στις προγραμματισμένες ευρωπαϊκές συναντήσεις (Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ στο Βερολίνο, MED7 στην Κορσική και Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η βόμβα Διακόπουλου
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Αθήνα η δήλωση-παραδοχή του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, Αλέξανδρου Διακόπουλου, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποίησε έρευνες. «Μην κοροϊδευόμαστε. Το Oruc Reis έχει κάνει έρευνες. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα, έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση», φέρεται ότι δήλωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Στη συνέχεια, ο κ. Διακόπουλος ανασκεύασε τις πρωινές δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι η αναφορά του «αφορούσε “προσπάθεια” ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, “πραγματοποίηση”, με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX». Διευκρίνισε, επίσης, ότι το τουρκικό σκάφος «επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών».
Στις δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού αντέδρασαν έντονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι την ώρα που ο κ. Διακόπουλος επιβεβαίωνε εμφατικά στο Open «πως και έρευνες έγιναν και κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας υπήρξε», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριζε στον ΑΝΤ1 πως το Oruc Reis δεν έκανε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μπαράζ αντιδράσεων
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «αντί να προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση του μπάχαλου που έχει δημιουργήσει». Σχολιάζει τέλος, ότι οι δηλώσεις Διακόπουλου διαψεύδουν και «τις αστειότητες περί “θορύβου” που εμπόδιζε τις έρευνες». Σημειώνεται ότι στο θέμα του “θορύβου” είχε αναφερθεί εξαρχής και ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι «η ποιότητα των τουρκικών ερευνών, αλλά η παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».
Έντονη κριτική ασκεί και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο σημειώνει ότι «η απέλπιδα προσπάθεια του κ. Διακόπουλου, να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, αποδεικνύει πλήρη ανευθυνότητα». Παραλλήλως ρωτά τον πρωθυπουργό εάν «επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του συμβούλου του» και εάν «έχει συνειδητοποιήσει ότι το “να μην κοροϊδευόμαστε” του συμβούλου, απευθύνεται στον ίδιον και στις επικοινωνιακές τακτικές του». Προσθέτει τέλος ότι «το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και προκύπτουν ευθύνες».
Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση μιλά για εξαπάτηση των Ελλήνων που βλάπτει το έθνος και κατηγορεί τα κυβερνητικά στελέχη ότι «συμπεριφέρονται ως εταιρεία δημοσίων σχέσεων και όχι ως κυρίαρχο κράτος», θέτοντας θέμα «άμεσης παραίτησης τους».