Εμφανίστηκαν μάνι-μάνι κινήματα γονέων κατά της μάσκας στο σχολείο

Πορτοσάλτε και άλλοι έξι διαγράφηκαν από την ΕΣΗΕΑ

Γονείς συντονίστηκαν μέσω της κοινωνικής δικτύωσης σε κινήματα, ζητώντας από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την  απόφαση για μάσκα στους μαθητές άνω των 10 ετών στα σχολεία.

Παρά τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων, πολλοί είναι οι γονείς που δεν μπορούν να αποδεχτούν τις εισηγήσεις τους, υποστηρίζουν ότι η μάσκα θα βλάπτει τα παιδιά. Μάλιστα, σε πολλές αναρτήσεις γίνεται λόγος για προσφυγή στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, πάρα πολλά είναι και τα αρνητικά σχόλια στις συγκεκριμένες ομάδες.

Όσον αφορά στην προμήθεια της μάσκας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ξεκαθάρισε ότι επαφίεται στον καθένα να φροντίσει γι΄αυτό. Η υπουργός τόνισε, επίσης, στους εκπαιδευτικούς, όσον αφορά στις απουσίες, ότι δικαιολογημένες θα είναι μόνο αν νοσούν οι ίδιοι οι μαθητές ή κάποιο μέλος της οικογένειας ή εάν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η κυρία Κεραμέως τούς τόνισε επίσης ότι εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση θα γίνεται αν κάποιο τμήμα ή σχολείο κλείσει λόγω κρούσματος ή αν υπάρχει τοπικό lockdown. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου και σε πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) και με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.).

Τι λέει η Πνευμονολογική Εταιρεία

Για το αναπνευστικό πρόβλημα που μερικοί γονείς αποδίδουν στις μάσκες, η  Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με ανακοίνωσή της το διαψεύδει κατηγορηματικά και εξηγεί αναλυτικά τις λίγες περιπτώσεις στις οποίες ίσως χρειάζεται ειδική οδηγία από γιατρό.

«Η αποφυγή της χρήσης μάσκας με τη γενική έννοια ‘’αναπνευστικοί ασθενείς’’ δεν έχει καμιά εφαρμογή», αναφέρει η πνευμονολογική εταιρεία. «Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική μια και θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Η χρήση μάσκας μπορεί εν τούτοις να επιφέρει σχετική αναπνευστική δυσφορία σε άτομα με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία) ή με σοβαρές σπιρομετρικές διαταραχές. Ενδεικτικά, στους ασθενείς με τιμές FEV1<40% ή και FVC<40% (σε περιπτώσεις διάχυτων διάμεσων πνευμονοπαθειών), θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση από τον θεράποντα πνευμονολόγο.

»Η εκτίμηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει οξυμετρία, προ και μετά από τη χρήση της μάσκας, αναλυτική επίδειξη της ορθής εφαρμογής και δοκιμή διαφορετικών τύπων μασκών για πιο άνετη χρήση (π.χ.αποφυγή υφασμάτινων και χρήση μασκών με βαλβίδα εκπνοής).

Αν δεν, τότε…

»Στις περιπτώσεις όπου η εφαρμογή οποιουδήποτε τύπου μάσκας δεν είναι εφικτή, θα πρέπει στον ασθενή να επεξηγούνται οι κίνδυνοι για την υγεία του και να του γίνονται συστάσεις για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου (συγχρωτισμός). Οι ασθενείς αυτοί, πιθανώς έχουν ούτως ή άλλως περιορισμένη κινητικότητα και άρα δεν εκτίθενται συχνά και χρονικά παρατεταμένα σε συνθήκες όπου η μάσκα είναι επιβεβλημένη.

»Σε αυτές μόνο τις περιπτώσεις, εφ’ όσον κρίνεται αναγκαίο, δύναται να χορηγείται η κατάλληλη -σαφώς αιτιολογημένη- βεβαίωση από τον θεράποντα πνευμονολόγο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx