Γιατί πέθανε ένας υγιής άνδρας 52 ετών από τον ιό;
21/08/2020Ο θάνατος ενός άνδρα 52 ετών που ήταν υγιέστατος, προβληματίζει και θυμίζει και το περιστατικό με τον αθλητικό και υγιέστατο συνομήλικό του επιχειρηματία, τον πρώην διευθυντή στην Goodyear, που έσβησε κι εκείνος απρόσμενα, μετά από πολυήμερο πυρετό στο Αττικόν, στις αρχές Μαρτίου.
Θυμίζει επίσης την ανεξήγητη περίπτωση του ηλικίας 42 ετών Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη αλλά και ενός 46χρονου επίσης υγιούς άνδρα στη Λάρισα. Ο “σημερινός” άνδρας που έχασε τη μάχη, ήταν κι αυτός υγιής, από την Καβάλα, και υπέκυψε μετά από 23 ημέρες στη ΜΕΘ της Αλεξανδρούπολης.
«Τα πράγματα είναι σοβαρά», σχολίασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. «Όσο αυξάνουν τα κρούσματα, θα ακούμε και για νέες ηλικίες όπως στις αρχές της πανδημίας στην Ελλάδα. Φταίει το ότι είναι πλέον και πάλι πολλά τα ενεργά κρούσματα», είπε.
Είναι πλέον πολύ πιθανό να συναντήσεις φορέα
«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πια τόσο μεγάλος που ούτε οι νέοι ή οι σχετικά νέοι και υγιείς πλέον προστατεύονται», είπε, αναφερόμενος στην στατιστική πραγματικότητα, ότι όσο τα ενεργά κρούσματα είναι λίγα, οι πιθανότητες να νοσήσει σοβαρά κάποιος είναι λιγότερες, επειδή απλά έχει λιγότερες πιθανότητες να μολυνθεί εν γένει.
Όμως όταν τα ενεργά κρούσματα πολλαπλασιάζονται, τότε οι πιθανότητες να προσβληθούν και μεσήλικες και νέοι, αυξάνονται, και αυτομάτως αυξάνεται και η πιθανότητα θανάτου σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες από εκείνες που έχουμε τρόπον τινά συνηθίσει να ακούμε. Βεβαίως ο αριθμός των θανάτων σε μικρές ηλικίες παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, αλλά είναι πια περισσότερο πιθανός από ό,τι ένα μήνα πριν.
Η γνώμη του κ. Δερμιτζάκη είναι ότι «μπορεί να είναι και 15.000 τα ενεργά κρούσματα. Όταν λοιπόν είναι τόσο πολλοί οι ενεργοί, θα δούμε και τις σπάνιες περιπτώσεις, δηλαδή να νοσούν νέοι και υγιείς, άνθρωποι που ενδεχομένως έχουν κάποια σπάνια ευαισθησία, την οποία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και αυτή δεν εμπίπτει στον ορισμό του υποκείμενου νοσήματος, όμως τους καθιστά πιο ευάλωτους από άλλους. Και έτσι έχουν μια πολύ άσχημη εξέλιξη όσον αφορά την νόσο, παρότι δεν έχουν υποκείμενο νόσημα. Έχουν όμως ένα ευαίσθητο γονιδιακό υπόστρωμα».
Ο ίδιος δεν γνωρίζει, όπως και κανείς συνάδελφός του προς το παρόν, ποιο είναι το γονιδιακό προφίλ που καθιστά κάποιον περισσότερο ευάλωτο από τους άλλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. «Είναι τραγικό αλλά με δεδομένους τους αριθμούς είναι μάλλον αναμενόμενο αυτό που συμβαίνει» κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «όταν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα ούτε οι νέοι προστατεύονται. Πλέον είναι μεγάλη η πιθανότητα ένας πολίτης να συναντήσει κρούσμα». Τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι επισήμως 4.100. Ο πραγματικός αριθμός όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, είναι πάντα πολλαπλάσιος των καταγεγραμμένων.