Πώς ανοίγουν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο
22/08/2020Στην Ελλάδα οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, αλλά οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν και στην τήρηση αποστάσεων και στη χρήση μάσκας από τα 3 έτη και άνω και στα χωριστά διαλείμματα.
Σε κάποιες χώρες τα σχολεία προσωρινά δεν θα ανοίξουν και “το σκέφτονται” ακόμη, αλλά στις περισσότερες τα μαθήματα θα αρχίσουν με λήψη μέτρων. Στην Κύπρο για παράδειγμα τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου με καθολική χρήση μάσκας, αλλά προβλέπεται και διδασκαλία μέσω διαδικτύου, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου.
Γερμανία
Στη Γερμανία, δεκάδες χιλιάδες παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου με μαθητές και εκπαιδευτικούς με μάσκα, αλλά όχι σε όλα τα ομόσπονδο κρατίδια. Σε κάποια η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική μέσα στην τάξη, σε άλλα είναι. Στα περισσότερα είναι υποχρεωτική στους διαδρόμους και στα διαλείμματα.
Όσον αφορά στα κρουσματα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κλάους Ράινχαρντ τάχθηκε κατά του κλεισίματος ολόκληρων σχολείων σε περίπτωση μολύνσεων από τον κορωνοϊό.«Εάν προκύψει κρούσμα κορωνοϊού σε κάποιο σχολείο, αυτό το σχολείο δεν χρειάζεται να κλείσει για 14 ημέρες. Αρκεί να μπουν σε καραντίνα κάποιες τάξεις» είπε. Τα παιδιά εκεί μπαίνουν χωριστά σε τάξεις, ανοίγονται τακτικά τα παράθυρα και δίνονται διαρκώς οδηγίες για τήρηση αποστάσεων στην αυλή.
Ιταλία και Ισπανία
Στα σχολεία της Ιταλίας σκέφτονται να διανέμονται 11 εκατ. μάσκες την ημέρα -ανοίγουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, που πάντως δεν πάει καλά. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το συχνό πλύσιμο των χεριών στο σχολείο και η τήρηση αποστάσεων δεν αρκούν.
Την περασμένη Πέμπτη η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα δήλωσε ότι θα διανέμονται 11 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες την ημέρα σε μαθητές, διδάσκοντες και διοικητικούς και ότι «αναζητήθηκαν μεγαλύτερες αίθουσες, ώστε τα παιδιά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων να μπορούν και να κατεβάζουν τη μάσκα τους».
Στην Ισπανία όπου καταγράφονται 3.500 κρουσματα κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν την κανονική ημερομηνία και ακόμα εξετάζουν το πότε και το πώς. Προς το παρόν έχουν φτάσει στο σημείο να συνιστούν στον κόσμο να μην βγαίνει έξω από το σπίτι, εκτός και αν είναι ανάγκη, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί γενικά lockdown.
Βρετανία
Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο, μετά την πανδημία COVID-19 που ανάγκασε την κυβέρνηση να τερματίσει το ακαδημαϊκό έτος τον Μάρτιο, αποτελεί τώρα εθνική προτεραιότητα. Είπε ότι το ενδεχόμενο να κρατηθούν τα παιδιά χωρίς φυσική παρουσία στην εκπαίδευση, για χρόνο μεγαλύτερο από αυτόν που χρειάζεται, είναι «κοινωνικά μη ανεκτό, οικονομικά μη βιώσιμο και ηθικά ατεκμηρίωτο».
Στη Σκωτία τα παιδιά επανήλθαν στις τάξεις από τις 11 Αυγούστου χωρίς μάσκες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη από τον νέο κορωνοϊό, κάθε περιφέρεια διαχειρίζεται διαφορετικά την επιστροφή στα σχολεία.
Βέλγιο και Γαλλία
Στο Βέλγιο, τα σχολεία θα ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου με υποχρεωτική χρήση της μάσκας για τους μαθητές ηλικίας 12 ετών και άνω. Δεν επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή με παιδιά άλλων τάξεων ώστε τυχόν κρούσμα να περιορίζεται σε μικρό ελεγχόμενο αριθμό.Τα κυλικεία δεν λειτουργούν.
Στην Γαλλία, επίσης, για τα παιδιά 11 ετών και άνω. Στις μικρότερες ηλικίες η μάσκα θα φοριέται μόνον από παιδιά με συμπτώματα έως ότου αυτά απομακρυνθούν από το σχολείο για καραντίνα. Οι μαθητές άνω των 11 θα φορούν μάσκα σε όλους τους χώρους διαρκώς. Η προμήθεια στη Γαλλία θα επιβαρύνει τους γονείς, αλλά τα σχολεία θα διαθέτουν στοκ για όσα παιδιά παρουσιάζονται χωρίς μάσκα ή την χάνουν. Οι δάσκαλοι και καθηγητές επίσης θα φορούν μάσκα διαρκώς, εκτός από το νηπιαγωγείο, όπου η μάσκα στους νηπιαγωγούς “‘συστήνεται μεν, αλλά δεν είναι υποχρεωτική».
Kίνα
Στην Κίνα όλοι οι διδάσκοντες (και οι νηπιαγωγοί) πρέπει να φορούν μάσκες αλλά όχι όλα τα παιδιά. Η μάσκα ήταν υποχρεωτική για όλους στην έξαρση της πανδημίας το χειμώνα, αλλά τώρα χαλαρώνουν τα μέτρα για το δημοτικό. Η χαλάρωση των μέτρων άρχισε τον Μάιο Στην Κίνα παρά τη χαλάρωση οι γονείς οφείλουν να θερμομετρούν κάθε πρωινό το παιδί τους και να στέλνουν τη θερμοκρασία ηλεκτρονικά στο σχολείο. Θερμομετρούνται και στο σχολείο και μπαίνουν σε αυτό με υποχρεωτική τήρηση ενός μέτρου απόστασης. Την ίδια απόσταση έχουν και τα θρανία μεταξύ τους.
Τα παιδιά οφείλουν να καθαρίζουν συχνά τα χέρια τους με αντισηπτικό που περιέχει 70% έως 80% οινόπνευμα. Τα κυλικεία δεν λειτουργούν. Στα εργαστήρια και σε ειδικές τάξεις μπαίνουν μόνον κατά μικρές ομάδες. Υπολογιστές και άλλα κοινής χρήσης αντικείμενα απολυμαίνονται δύο φορές την ημέρα, και το απολυμαντικό πρέπει να επενεργεί για 15 λεπτά. Είναι αυστηροί στην τήρηση του ενός μέτρου απόστασης παντού. Μάσκες είναι υποχρεωτικές στους μεγαλύτερους μαθητές ακόμα και στο μάθημα της γυμναστικής.
ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκεί όλο το καλοκαίρι μεγάλες πιέσεις για να ξαναρχίσουν τα μαθήματα στις ΗΠΑ το νέο ακαδημαϊκό έτος με φυσική παρουσία, μολονότι σε πολλές περιοχές αποφασίστηκε ήδη το φθινόπωρο να ξαναρχίσουν διαδικτυακά μαθήματα ή τουλάχιστον κάποια από τα μαθήματα να γίνονται μέσω ίντερνετ. Ορισμένα σχολεία που άρχισαν μαθήματα στην Τζόρτζια και τη Νεμπράσκα αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τη διδασκαλία με φυσική παρουσία την περασμένη εβδομάδα λόγω εξάρσεων της COVID-19.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διαθέσει 125 εκατομμύρια επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες στις σχολικές περιφέρειες και σε παναμερικανικό επίπεδο για την επαναλειτουργία των σχολείων.
Αλλού
Στην Τουρκία, τα σχολεία ανοίγουν στις 21 Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Παιδείας Ζιγιά Σελτζούκ είπε ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου, δηλαδή την ημέρα που ήταν καθορισμένο να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία. Η Άγκυρα έκλεισε τα σχολεία στα μέσα Μαρτίου, όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα.
Στο Μαυροβούνιο, οι αρχές αποφάσισαν να μεταθέσουν κατά έναν μήνα, δηλαδή στην 1η Οκτωβρίου, την έναρξη του νέου σχολικού έτους, λόγω της «αβέβαιης επιδημιολογικής κατάστασης» που συνδέεται με την πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Η χώρα είχε κλείσει τα σχολεία στις 16 Μαρτίου. Τα μαθήματα πραγματοποιούνταν διαδικτυακά έως το τέλος του σχολικού έτους, τον Ιούνιο.
Στη Ρουμανία, το σχολικό έτος θα ξεκινήσει όπως κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτεμβρίου, στις 14 Σεπτεμβρίου, “με τις απαραίτητες διευθετήσεις” που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Η Ρουμανία έχει πολύ κακή επιδημιολογική εικόνα εδώ και μήνες. Η πολιτεία προκειμένου να είναι εφικτή η εξ αποστάσεως διδασκαλία, διένειμε 500.000 τάμπλετ ή φορητούς υπολογιστές στα νοικοκυριά που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή -με χρηματοδότηση από την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Στην Αίγυπτο, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα ξεκινήσουν με μεγάλη καθυστέρηση, στις 17 Οκτωβρίου, λόγω της πανδημίας και το πλήρες σχέδιο για την σχολική χρονιά θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, με την κυβέρνηση να επανεξετάζει διαρκώς την κατάσταση έως τότε. Τα αιγυπτιακά σχολεία και πανεπιστήμια ανέστειλαν τα μαθήματα με φυσική παρουσία των μαθητών και των φοιτητών ήδη από τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας.
Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε, «κάνουμε το παν ώστε η σχολική χρονιά να αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η ημερομηνία-στόχος», έπειτα από συνεδρίαση με τους υπουργούς Παιδείας, Υγείας και Οικονομικών και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με αντικείμενο ιδίως την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Στην Κένυα, η κυβέρνηση αποφάσισε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως τον Ιανουάριο του 2021, όμως αυτό δεν είναι παράδοξο γιατί εκεί το σχολικό έτος διαρκεί από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο κανονικά. Όμως χάθηκε ήδη μια χρονιά λόγω της καλοκαιρινής έξαρσης των κρουσμάτων και οι εξετάσεις αναβλήθηκαν. Περίπου 15 εκατομμύρια μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επαναλάβουν την τάξη στην οποία βρίσκονταν φέτος.
Στο Σαλβαδόρ, τα σχολεία, τα γυμνάσια και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά ως την 31η Δεκεμβρίου και οι μαθητές και οι φοιτητές θα παρακολουθούν μαθήματα μέσω Διαδικτύου.