Spiegel: Η Τουρκία θέλει αλλαγή συνόρων ακόμα και με πόλεμο

Spiegel: Η Τουρκία θέλει αλλαγή συνόρων ακόμα και με πόλεμο

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Spiegel αναλύει το δόγμα της Τουρκίας για αλλαγή συνόρων ακόμα κι αν αυτό προϋποθέτει πόλεμο. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα και αυτό μάλλον δεν αποκλείεται, παρότι στο παρελθόν ο ίδιος ο Ερντογάν δεν το επιζητούσε.

Το άρθρο αναφέρει ότι ο πρώτος που έκανε λόγο για τη “Γαλάζια Πατρίδα” ήταν το 2006 ο Τσεμ Γκιρντενίζ,  αξιωματούχος στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Αναφερόταν στο δόγμα ότι είναι επιτακτική η αλλαγή συνόρων στο Αιγαίο και προέβλεπε ακόμη και πόλεμο για την επίτευξη της αλλαγής αυτής. Τότε όμως η Τουρκία επιθυμούσε ακόμα να γίνει μέλος της ΕΕ, ο Ερντογάν ήταν ψύχραιμος και ισχυρός, δεν ανέπτυσσε ακόμη βλέψεις για κυριαρχία στη Μέση Ανατολή έναντι των Αράβων  κι έτσι «δεν χρειαζόταν τύπους σαν τον Γκιρεντίζ».

Όμως από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, εκτιμά ο αρθρογράφος:

«Ο Ερντογάν ακολουθεί τώρα το δόγμα του «Mavi Vatan» (Γαλάζια Πατρίδα στα τουρκικά) τόσο λόγω της εγωπάθειάς του, ώστε να μείνει στην ιστορία ως νέος Κεμάλ αλλά ενδοξότερος, όσο και λόγω εσωτερικών πολιτικών διεργασιών. Αισθάνεται επιπλέον  ότι τον αγνοούν στην εκμετάλλευση των πρώτων υλών στη Μεσόγειο και δεν είναι διατεθειμένος “να το καταπιεί” Είναι απεναντίας διατεθειμένος να φτάσει στα άκρα. Η αντιπαράθεση στη Μεσόγειο του  προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξαφανίσει από το προσκήνιο τις εσωτερικές του πολιτικές δυσχέρειες. Η οικονομία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κρίση, η οποία επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η λίρα βρίσκεται με ισοτιμία σχεδόν 9:1 σε σύγκριση με το ευρώ,  σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών. Τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις για τον Ερντογάν είναι επίσης πολύ άσχημα, χαμηλότερα από ποτέ στη μακρόχρονη θητεία του. Φοβάται πως δεν θα επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του 2023 και πιστεύει ίσως πως δεν έχει τίποτα να χάσει, παρά μόνο να κερδίσει», εξηγεί ο αρθρογράφος.

Οι Ευρωπαίοι

Και το Spiegel συνεχίζει με τη στάση της Ευρώπης: «Υπάρχει διαφωνία στην Ευρώπη για το πώς πρέπει να χειριστεί τον όλο και πιο επιθετικό και απρόβλεπτο Τούρκο Πρόεδρο. Ειδικά ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει τη σκληρή στάση. Η Γερμανία ανησυχεί μήπως η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου στη Μεσόγειο ακόμα κι αν η αρχή γίνει από ένα ατύχημα. Ο Ερντογάν έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη μια επίθεση εναντίον του τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Και στην Ελλάδα οι εθνικιστές πιέζουν τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μην ενδώσει επ΄ουδενί στις τουρκικές διεκδικήσεις. Κανείς δεν θέλει ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο μέσω των αμοιβαίων εξοπλισμών ο κίνδυνος πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο αντί να απομακρύνεται, μάλλον καθημερινά μεγαλώνει».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx