Στην Αθήνα ελπίζουν σε αποκλιμάκωση, αλλά ο Ερντογάν τραβάει το σκοινί

Γιατί η στρατιωτικά πανίσχυρη Τουρκία είναι εικόνα ψυχολογικού πολέμου, Γιώργος Μαργαρίτης

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η Αθήνα, αναμένοντας να δει εάν η Τουρκία θα προβεί σε κινήσεις για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, ή αντίθετα θα κλιμακώσει, επιδιώκοντας να σύρει την Ελλάδα σε μία θερμή σύγκρουση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου μόνο εφόσον η Άγκυρα σταματήσει τις προκλήσεις. Όσο τραβάει το σκοινί, διάλογος δεν μπορεί να γίνει.

Τα γεγονότα δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τα θέλει όλα και τα θέλει τώρα! Προφανώς αυτός και το επιτελείο του κρίνουν ότι η συγκυρία τους ευνοεί. Κυρίως θεωρούν ότι με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν έχουν να φοβούνται τρικλοποδιά από τους Αμερικανούς. Τους Ευρωπαίους δεν τους φοβούνται, αφού το μήνυμα που εμπράκτως έχουν λάβει από το Βερολίνο είναι ότι δεν θέλει την επιβολή κυρώσεων, πολύ περισσότερο κυρώσεων που να είναι επώδυνες για την Τουρκία.

Μόνο η δυναμική στάση της Γαλλίας και το ενδεχόμενο έμπρακτης εμπλοκής της στην Ανατολική Μεσόγειο προβληματίζει την Άγκυρα. Η Ρωσία είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να κουνήσει το δαχτυλάκι της για να σταματήσει τον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να έχει λάβει και σχετικές διαβεβαιώσεις από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σ’ αυτό το σκηνικό, δεν αναμένεται κάποια τουρκική στροφή στο χρονικό περιθώριο των 20 περίπου ημερών που έχει δώσει η ΕΕ, δηλαδή μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όπου και θα αποφασιστεί η επιβολή ή όχι κυρώσεων και ποιων κυρώσεων. Τα κράτη-μέλη που δεν θέλουν να πιέσουν την Άγκυρα με κυρώσεις, ζητούν από την Αθήνα να προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις αναφορικά με το περιεχόμενο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ώστε με αυτές στο χέρι να πείσουν τον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσεις τις έρευνες και να καθίσει στο τραπέζι.

Δίχως απειλές και εκβιασμούς

«Ο διάλογος πρέπει να γίνεται δίχως απειλές και εκβιασμούς, δίχως προκλήσεις, δίχως την απειλή πολέμου», τονίζει από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του. Είναι προφανές πως η Αθήνα δεν μπορεί να πάει σε διάλογο μέσα σ’ αυτό το κλίμα και το έχει καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι το κατανοούν.

Για την τουρκική πλευρά, όμως, φαίνεται πως άλλη είναι η προτεραιότητα. Επιδιώκει να ασκήσει ασφυκτική πολιτική και στρατιωτική πίεση στην Ελλάδα, να την φθείρει και τελικά να την κάμψει με σκοπό ο διμερής διάλογος να μετατραπεί σε εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση επί των μονομερών τουρκικών επεκτατικών διεκδικήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο Τούρκος πρόεδρος  ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη στρατηγική της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

«Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας πριν από έναν αιώνα» ανέφερε με αφορμή την 98η επέτειο της “Ημέρας της Νίκης” (επί των Ελλήνων) και πρόσθεσε: «Ακριβώς όπως έγινε ο αγώνας για απελευθέρωση και η νίκη, παρά όλα τα είδη δυσκολιών, δεν θα διστάσουμε να αποτρέψουμε τις φιλοδοξίες για Σέβρες (Συνθήκη των Σεβρών) στη Γαλάζια Πατρίδα και σήμερα».

Casus belli αντί για αποκλιμάκωση

Επανήλθε, μάλιστα, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από την εφαρμογή του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών που έκανε νέα αναφορά στο casus belli. «Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει δικαιώματα. Δεν μας αφορά αυτό. Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα».

Ανακοίνωσε, τέλος, ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες. Την ώρα που ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ –σύμφωνα με τα τουρκικά Μίντια– έχει δώσει εντολή στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό να ανοίξει πυρ αν χρειαστεί.

Μία ακόμα κίνηση στην σκακιέρα του πρέσινγκ είναι και το ζήτημα της επήρειας σε ΑΟΖ του Καστελλόριζου. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου, αφού επανέλαβε το τουρκικό αφήγημα, όπως έχει αυτό ξεδιπλωθεί, τόνισε: «Η Ελλάδα έχει επίσης αναγνωρίσει ότι τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στη συμφωνία της με την Ιταλία και την αποκαλούμενη συμφωνία της με την Αίγυπτο. Ακόμα και στο νησί της Κρήτης, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί στην Μεσόγειο».

Εν μέσω αυτών των απειλών, κινούνται οι εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής (24-25 Σεπτεμβρίου) και των όποιων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας αυτή αποφασίσει. Μέχρι τότε, όμως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα θερμό επεισόδιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx