ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Ευρώπη επιστρέφει στην κανονικότητα – Ο σχεδιασμός των κυβερνήσεων

Η Ευρώπη επιστρέφει στην κανονικότητα – Ο σχεδιασμός των κυβερνήσεων, Γιώργος Πρωτόπαπας

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες επανέρχονται στην κανονικότητα, με σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊoύ και μετά από σκληρά lockdown. Ο προγραμματισμός των κυβερνήσεων γίνεται βάσει της καταμέτρησης των κρουσμάτων και της επιτάχυνσης του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, στο οποίο εναποθέτουν πολλές ελπίδες.

Οι πολίτες έχουν παρουσιάσει κόπωση από τα μέτρα κορονοϊού. Οι κυβερνήσεις επιδιώκουν, από την πλευρά τους, την επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς τα περιοριστικά μέτρα έχουν και πολιτικό κόστος, εξαιτίας κυρίως της δυσαρέσκειας των επιχειρηματιών. Επιπλέον, τόνωση για  την οικονομία αποτελεί  και  η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς ο τουρισμός είναι πηγή σημαντικών εσόδων. Η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται ως εξής:

Η Γαλλία αναμένεται να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα τη Δευτέρα, επιτρέποντας ταξίδια εντός της επικράτειάς της και την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία –μετά από κλείσιμο τριών εβδομάδων. Επιπλέον, επιχειρήσεις που το εμπόρευμά τους δεν αφορά προϊόντα άμεσης ανάγκης, μουσεία, θέατρα και κινηματογράφοι, αίθουσες συναυλιών, roof garden, καφέ και εστιατόρια, θα ανοίξουν στις 19 Μαΐου.

H απαγόρευση κυκλοφορίας θα παραταθεί από τις 19:00 έως τις 21:00. Οι μεγάλες καλοκαιρινές εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ, θα αρχίσουν στις 9 Ιουνίου και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν “δελτίο υγείας”, όπως και οι ξένοι τουρίστες. Σύμφωνα με το δίκτυο BFMtv η Γαλλία για πρώτη φορά ξεπέρασε, το τελευταίο 24ωρο, τους 500.000 εμβολιασμούς. Συνολικά, 15,7 εκατ. πολίτες έχουν λάβει έστω μία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ 6,5 εκατ. έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Η Ιταλία ανοίγει από τη Δευτέρα εστιατόρια, roof garden μπαρ, μουσεία, θέατρα και κινηματογράφους (με χωρητικότητα στο 50%) στο μεγαλύτερο μέρος της επικρατειάς της. Ωστόσο, τα γεύματα μέσα στα εστιατόρια θα επιτραπούν την 1η Ιουνίου, καθώς τα τρία τέταρτα των περιοχών της χώρας έχουν χαρακτηριστεί “κίτρινες”, δηλαδή κατηγορίες χαμηλού κινδύνου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει μέχρι τις 10 μ.μ. Πισίνες, γυμναστήρια, αθλητικές εκδηλώσεις και θεματικά πάρκα αναμένεται να ανοίξουν, ένα μήνα μετά, την 1η Ιουλίου. Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή, ότι έχουν γίνει περίπου 19.4 εκατομμύρια εμβολιασμοί και 5.8 εκατομμύρια άτομα έχουν πλήρως εμβολιαστεί –λίγο κάτω από το 10% του συνολικού πληθυσμού.

Κανονικότητα

Η Ολλανδία προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και επέτρεψε σε μπαρ και εστιατόρια να σερβίρουν στους εξωτερικούς τους χώρους από το μεσημέρι μέχρι και το απόγευμα (18:00). Στα τραπέζια δεν θα κάθονται πάνω από δυο άτομα. Επιπλέον, τα καταστήματα μπορούν να δεχτούν περισσότερους πελάτες. Ταυτόχρονα, οι πολίτες μπορούν να δεχτούν επισκέψεις στα σπίτια τους, όχι όμως, πάνω από δυο άτομα στη διάρκεια του 24ώρου.

Η Πορτογαλία εισήλθε στην τελευταία φάση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων από την 1η Μαΐου, όπου εστιατόρια και καφετέριες μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 22:30. Επίσης, αναμένεται να ανοίξουν οι υπαίθριες και εσωτερικές εκδηλώσεις με περιορισμούς χωρητικότητας, καθώς και τα χερσαία σύνορα με την Ισπανία. Με το 23% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά, τα σχολεία, τα εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια έχουν ανοίξει από το Μάρτιο.

Η Ισπανία σχεδιάζει να προχωρήσει σε άρση της κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 9 Μαΐου, όταν οι αυτόνομες περιφέρειές της αναμένεται να αρχίσουν τη διακοπή πολλών μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό του Covid-19. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμών, το 100% των πολιτών άνω των 80 ετών έλαβε την πρώτη δόση και το 78% και τις δύο δόσεις, που απαιτούνται  για πλήρη προστασία. Επίσης, περίπου το 67% των ατόμων που ανήκουν στην ομάδα 70-79 ετών, έλαβαν τουλάχιστον μία δόση. Την τελευταία εβδομάδα, χορηγήθηκαν περισσότερες από 400.000 δόσεις την ημέρα, γεγονός που αύξησε τον αριθμό των ατόμων ηλικίας 60-69 ετών που έχουν εμβολιαστεί.

Ψηφιακό πιστοποιητικό

Το Βέλγιο επαναφέρει το φαγητό σε εστιατόρια και μπαρ στις 8 Μαΐου, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας στις 22:00. Οι καθήμενοι σε τραπέζια περιορίζονται σε ομάδες τεσσάρων ατόμων. Τα άλλα καταστήματα και τα κομμωτήρια άνοιξαν τη Δευτέρα. Ωστόσο, δεκάδες κινηματογράφοι, θέατρα και άλλοι χώροι αψηφούν τις κυβερνητικές εντολές και ανοίγουν  την ερχόμενη Παρασκευή για να διαμαρτυρηθούν για το συνεχιζόμενο κλείσιμο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η Πολωνία ανοίγει πάλι εμπορικά κέντρα και μουσεία στις 4 Μαΐου, όμως με περιορισμούς στη χωρητικότητα. Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν στις 8 Μαΐου ενώ τα roof gardens στις 15 Μαΐου. Tα γεύματα εντός εστιατορίων θα επιτραπούν στις 29 Μαΐου και θα ανοίξουν εκ νέου τα θέατρα και κινηματογράφοι, με περιορισμούς στα άτομα. Οι μαθητές θα επιστρέψουν στο σχολείο στις 29 Μαΐου.

Η Δανία άνοιξε ξανά μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες, μουσεία, βιβλιοθήκες και γήπεδα ποδοσφαίρου την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι πολίτες της για να εισέλθουν πρέπει να έχουν ψηφιακό πιστοποιητικό, ότι δεν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό. Στο πλαίσιο αυτό, η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα πρέπει να εμφανίζει στοιχεία αρνητικού αποτελέσματος σε τεστ κορονοϊού τις τελευταίες 72 ώρες, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ότι είχαν νοσήσει από κορονοϊό μεταξύ δύο και δώδεκα εβδομάδων πιο πριν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx