14 Σεπτέμβρη ανοίγουν τελικά τα σχολεία – Έκκληση: Γονείς, γυρίστε στις πόλεις
01/09/2020Ανακοινώθηκε και επίσημα ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Η ανακοίνωση έγινε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου.
Στη συνέντευξη Τύπου για τα σχολεία ήταν, επίσης, παρόντες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.
Σημαντικός παράγοντας για την έναρξη των μαθημάτων στις 14 του μήνα ήταν για να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών, καθώς στοιχεία δείχνουν ότι σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη επιστρέψει.
Ήδη το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει δέσμη μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Η λειτουργία των σχολείων θα γίνει με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, τα οποία θα ελέγχονται αυστηρά. Οι ρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί και πιθανότατα θα επικαιροποιηθούν σήμερα, αφορούν όλα τα σχολεία – από νηπιαγωγεία έως και τα λύκεια, καθώς και τις μονάδες ειδικής αγωγής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε από τους γονείς να γυρίσουν άμεσα από τις διακοπές και όχι τελευταία στιγμή για το άνοιγμα των σχολείων, και να περιορισθούν για 14 ημέρες όταν γυρίσουν σε αστικά κέντρα. Στόχος είναι τυχόν κρουσματα να αντιμετωπισθούν προτου ανοίξουν τα σχολεία.
Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως:
Για την ομαλή έναρξη των σχολείων:
Χρήση μάσκας
Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού.
Η Κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.
Ενημέρωση και οδηγίες
Είναι έτοιμες οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης στον ισότοπο του ΥΠΑΙΘ. Έχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
Αντισηπτικά
Με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα σας τα αναλύσουν εν συνεχεία ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Πρόεδρος ΚΕΔΕ.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία θα γίνονται σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται. Τα παιδιά θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα. με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων.Οι σχολικοί εορτασμοί θα γίνονται σε κάθε σχολικό τμήμα χωριστά.
Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα γίνονται με υποχρεωτική χρήση μάσκας μάσκα και τήρηση λοιπών μέτρων.Δεν θα γίνουν εκδρομές και συνέδρια, οι περίπτατοι και οι επισκέψεις π.χ.σε μουσεία, θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.Για τα αθλήματα προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια. Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.
Παρέχεται δωρεάν σε κάθε μαθητή δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού, δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη. Ένα μέτρο για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση, που, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού, προσφέρει και μία φιλοπεριβαλλοντική λύση.
Κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας
Γενικά εξαιρούνται:
• Παιδιά́ με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
• Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους
Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό
Απουσίες, ευάλωτες ομάδες
Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:
• Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης
• Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή. Είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας
• Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ – Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι. Και σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας
Ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες, εφόσον ανήκουν μαθητές, μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα:
1. Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της
2. Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες
3. Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες
4. Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία
5. Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500)
6. Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα)
7. Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια
8. Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια
9. Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου
10. Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.
Για τους εκπαιδευτικούς, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι ίδιες, όπως έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ (ΚΥΑ, 15 Μαΐου 2020).
Κατά την απουσία μαθητών και/ή εκπαιδευτικών, προβλέπεται:
• Σύγχρονη παράδοση και παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο
και
• Επιπλέον πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για την παροχή δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Για τις άδειες εργαζόμενων γονέων (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα)
• Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για άδεια ειδικού σκοπού εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο
Η λειτουργία Σχολικών Μονάδων θα διαμορφώνεται ως εξής:
• Σε περίπτωση κρούσματος, θα ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του μαθητή.
• Προβλέπεται ορισμός υπευθύνων διαχείρισης κρούσματος εντός κάθε σχολικής μονάδας.
• Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμήματος /σχολείου: η λειτουργία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης.