Πώς οι Βρετανοί λειτουργούν σαν ατζέντηδες της Τουρκίας στο Κυπριακό
02/05/2021Το Λονδίνο δεν χρειάστηκε να κάνει στο προσκήνιο πολλά στη Γενεύη καθώς εργάσθηκε πολύ στο παρασκήνιο. Όπως κάνει συνήθως. Ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της τουρκικής υπηρεσίας του BBC World Service την Παρασκευή προκάλεσε αναστάτωση, αλλά η “διόρθωση” στη συνέχεια δεν ήταν καθόλου καθησυχαστική.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ παρουσίασε δύο προτάσεις: μία για αποκεντρωμένη ομοσπονδία και εναλλακτικά μία που προέβλεπε αμοιβαία αναγνώριση των κοινοτήτων και να είναι η “Βόρεια Κύπρος” μέρος της ΕΕ, αλλά να μην έχει διεθνή αναγνώριση.
Η πιο πάνω είδηση υποτίθεται ότι διαψεύσθηκε από βρετανικής πλευράς. Η “διορθωτική” δήλωση, που έγινε από εκπρόσωπο του Φόρεϊν Όφις στο Κυπριακό Πρακτορείο, κάθε άλλο παρά αλλάζει τα δεδομένα. Η διατύπωση είναι προφανώς διαφορετική, η ουσία όμως όχι. Η δήλωση του εκπροσώπου επισημαίνει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει πως η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι ένα αρκετά ευρύ πλαίσιο ώστε αμφότερες οι πλευρές να εκπληρώσουν τις αντίστοιχες επιδιώξεις τους».
Κοντολογίς, αυτό που λένε στο Φόρεϊν Όφις είναι πως όλα μπορούν να χωρέσουν στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία έχει πολλές εκδοχές. Αυτήν την αναφορά την έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, σε μια από τις ολομέλειες που είχε συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες (ότι δηλαδή, “στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία χωράνε όλες οι ανησυχίες”). Αυτό που λένε οι Βρετανοί –και με τη δημόσια δήλωση– ότι όλα τα ζητήματα, τα οποία εγείρονται, όπως αυτό από τουρκικής πλευράς για κυριαρχική ισότητα, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα ένα πλαίσιο, όπως η ΔΔΟ.
Βρετανοί ατζέντηδες
Κι αυτό γιατί εδώ και σαράντα και πλέον χρόνια συζητείται αυτό το πλαίσιο, αλλά δεν έχει συγκεκριμένη μορφή και περιεχόμενο. Δεν είναι ένα μοντέλο μίας εκδοχής. Η ΔΔΟ είναι ένα μοντέλο με έντονα τα διαχωριστικά στοιχεία, με περιορισμούς σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες. Γι αυτό ακριβώς το λόγο είναι ένα ευρύ πλαίσιο, στο οποίο μπορούν να περιληφθούν και πολλά άλλα.
Κι εάν εξετάσει κανείς πώς ξεκίνησε αυτή η συζήτηση για την ομοσπονδία και που έχουμε φθάσει, εύκολα μπορεί να επιβεβαιώσει πως στο τέλος θα προκύψει τερατούργημα (ήδη είναι με τα όσα συζητούνται), που δεν θα το θέλουν οι πολίτες και δεν θα αντέξει να λειτουργήσει. Συνεπώς, οι Βρετανοί το είπαν στην τουρκική υπηρεσία του BBC World Service, μέτρησαν αντιδράσεις και επανήλθαν με μια άλλη διατύπωση. Επί της ουσίας αυτό που προωθούν είναι η βρετανική φόρμουλα, που παρουσιάσθηκε στη Λευκωσία προ μηνών.
Προσπαθώ να αντιληφθώ γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θεώρησε αναγκαίο να ευχαριστήσει τους Βρετανούς για τα όσα είπαν και έκαναν στη Γενεύη, στα πλαίσια της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης. Εάν είναι ευχαριστημένος τώρα, να μην έχει παράπονο στη συνέχεια, όταν θα βρεθεί μπροστά στα βρετανικά σχέδια, τα οποία δεν θα είναι άγνωστα σε αυτόν.