Το παρασκήνιο της Κεντρικής Επιτροπής – Ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα
07/09/2020Με ευρεία πλειοψηφία η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε την πρόταση Τσίπρα και εξέλεξε γραμματέα της τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, σηματοδοτώντας την επόμενη ημέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με την ψηφοφορία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της κλειστής συνεδρίασης της ΚΕ, όπου νωρίτερα, ο πρόεδρος του κόμματος έθεσε το πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής, ενώ ο απερχόμενος γραμματέας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει στο έδαφος της σύγχρονης Αριστεράς.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έλαβε τελικά 110 θετικές ψήφους σε σύνολο 140 ψηφισάντων, από τα 151 μέλη που συγκροτούν την ΚΕ, ενώ υπήρξαν 29 λευκά και 1 άκυρο. Η ευρεία πλειοψηφία με την οποία εκλέχθηκε ο νέος γραμματέας δείχνει ότι οι εσωκομματικές “ομάδες” πείστηκαν από τον ενωτικό λόγο του προέδρου και έβαλαν στην άκρη τις διαφορές και τις αντιθέσεις. Τα 29 λευκά (11 περισσότερα από την εκλογή Σκουρλέτη που ήταν 18) δημιουργούν ωστόσο έναν προβληματισμό, τόσο στους “προεδρικούς” όσο και στην “εσωκομματική αντιπολίτευση” και μάλλον θα πρέπει να αναζητηθούν στους “Γιρονδίνους” της κάθε ομάδας.
Ρόλο πάντως στην ευρεία στήριξη Τζανακόπουλου (παρά τον αυξημένο αριθμό των λευκών) έπαιξε και η αναβολή του Συνεδρίου, λόγω πανδημίας. Μια εξέλιξη που συρικνώνει από μόνη της τον ευρύ εσωκομματικό διάλογο και επικεντρώνει το κόμμα στην αντιπολιτευτική τακτική, στις ιδιαίτερα δύσκολες περιστάσεις, στις οποίες βρίσκεται η χώρα. Το πλαίσιο αυτής της αντιπολιτευτικής τακτικής καθόρισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην ομιλία του εστίασε την κριτική του προς την κυβέρνηση στο τρίπτυχο “πανδημία, οικονομική κρίση, ελληνοτουρκικές σχέσεις-προκλήσεις Ερντογάν”.
Η γραμμή Τσίπρα
Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά έδωσε ιδιαίτερη έμφανη στην εικόνα της ενότητητας και χαρακτήρισε αναγκαίες τις αλλαγές προκειμένου να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα νέα του καθήκοντα, στο πλαίσιο του διακηρυγμένου στόχου για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό του σε μαζικό, λαϊκό, ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα της σύγχρονης εναλλακτικής Αριστεράς.
Σε αυτό απάντησε ο απερχόμενος γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης. Αφού τόνισε ότι «δεν μπορεί η δική μας Αριστερά να μην αξιοποιεί τις καλύτερες των παραδόσεων», επισήμανε ότι «βεβαίως να είμαστε (ο ΣΥΡΙΖΑ) η ραχοκοκαλιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, στο έδαφος, όμως, της Αριστεράς της εποχής μας, που πρέπει, προφανώς, να προσδιορίσουμε τι σημαίνει». Και διερωτήθηκε: «Έγινε ή δεν έγινε στο έδαφος της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ η συνάντηση αυτού που ονομάζουμε σήμερα Προοδευτική Συμμαχία;».
Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στις διαφωνίες που είχε με βασικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, ειδικά για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών μετά τις ευρωεκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι χρειάστηκε να “απολογηθεί” λίγο σε κάποιες “φωνές” που τον ήθελαν να “υπονομεύει” τον πρόεδρο και ότι είναι “νέος Λαφαζάνης”. Αστεία πράγματα, όπως φέρεται να είπε, χαρακτηριστικά.
Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε και ο Νίκος Φίλης για το “μαξιλάρι” και την «περηφάνεια», τονίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μάζεψε περισσότερα από τον μνημονιακό στόχο. «Ποιος αποφάσισε να βυθίσουμε την ανάπτυξη;» φέρεται ότι διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ότι αυτό δεν ήταν απόφαση του κόμματος και είχε εκλογικό κόστος. «Όχι να υπερηφανεύομαστε» πρόσθεσε, απαντώντας ευθέως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσακαλώτος, ο οποίος πήρε το λόγο, δεν έδωσε συνέχεια στις αντιρρήσεις του Νίκου Φίλη. Η συζήτηση, άλλωστε, δεν είχε άλλες ιδιαίτερες εντάσεις και διεξήχθη γενικώς σε ήπιο κλίμα, δείχνοντας ότι η εσωκομματική αντιπαράθεση έχει γεφυρωθεί. Με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας αποκτά ένα αφοσιωμένο δίδυμο (Τζανακόπουλος-Ηλιόπουλος) στην εκπροσώπηση του κόμματος και προχωρά το σχέδιό του για την διεύρυνση, η οποία πρέπει να γίνει αναγκαστικά και προς το Κέντρο.
Το αντιπολιτευτικό τρίπτυχο
Στην οξεία επίθεσή του προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσιπρας τόνισε ότι «κάθε μέρα που περνάει κατεδαφίζουν αντί να χτίζουν» και ότι οδηγούν τη χώρα «στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει συναντήσει» ποτέ. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση «ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που δημιούργησε και με τις συνταγές των πιο σκληρών μνημονίων», καταλογίζοντάς της «προχειρότητα, επιπολαιότητα, απουσία μια συνεκτικής απάντησης στις προκλήσεις».
Σε ότι αφορά το πρώτο αντιπολιτευτικό μέτωπο, αυτό της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ο Μητσοτάκης «πέτυχε να μετατρέψει μια υγειονομική επιτυχία σε απόλυτο φιάσκο» και την θωράκιση του ΕΣΥ σε «δουλίτσες» με ιδιώτες. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και για την οικονομική πολιτική, εστιάζοντας στην ύφεση του β’ τριμήνου για την οποία είπε ότι «ξεπέρασε και τις χειρότερες επιδόσεις της εποχής των μνημονίων».
Επέκρινε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πανηγυρίζει την ώρα που η ανεργία καλπάζει, καθώς και ότι δεν άκουσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και προχώρησε στην πολιτική επιλογή «αφήστε την οικονομική πανδημία της αγέλης να εξελιχθεί». Δήλωσε τέλος περήφανος για το “μαξιλάρι” των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που αποτρέπει «την κατεδάφιση της ελληνικής οικονομίας» και αυτό που έκανε δυνατή την έξοδο της χώρας στις αγορές, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε το τρίπτυχο της κριτικής του προς την κυβέρνηση με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας ότι όσο ειλικρινή διάθεση και να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση μιας εθνικής πολιτικής δεν μπορεί να σιωπά μπροστά στα κυβερνητικά αδιέξοδα. «Στα ρηχά των Πρεσπών οι πολιτικοί μας αντίπαλοι φόραγαν χλαμύδες, αλλά στα βαθιά νερά του Αιγαίου είναι με πιτζάμες» σχολίασε, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «παραμένει συστηματικά απών» στον ευρωτουρκικό διάλογο.