Κουφός στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις ο Ερντογάν – Πως ανεβάζει τον τόνο της πρόκλησης
08/09/2020Η Ευρώπη συνεχίζει τις εκκλήσεις προς τον Ερντογάν, όπως και τις προειδοποιήσεις για επερχόμενες κυρώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος κωφεύει, ωστόσο, συστηματικά και συνεχίζει τις πολεμικές κραυγές του. Στο στόχαστρό του έχει βάλει πλέον για τα καλά το Καστελλόριζο, επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά ότι δεν θα εγκλωβίσει την Τουρκία στις ακτές της ένα μικρό νησί μερικών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μιλώντας σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, η οποία κράτησε περίπου πέντε ώρες, ο Έρντογάν απείλησε και πάλι με «βαρύ τίμημα» όσους «σηκώνουν ανάστημα κατά της Τουρκίας», και πρόσθεσε ότι η χώρα του «εάν χρειαστεί έχει τη δύναμη να ενεργοποιήσει την διπλωματία και τον στρατό της».
Σαν να μην άκουσε τίποτα από την Ευρώπη και τους Θεσμούς της, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε τα “μαθήματα” προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, τονίζοντας ότι περιμένει από τις χώρες της ΕΕ, για τις οποίες είπε ότι «δεν μπόρεσαν να δώσουν καλές εξετάσεις στην Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη», «να ακολουθήσουν μια συνεπή γραμμή στην ανατολική Μεσόγειο». Αντιστρέφοντας μάλιστα πλήρως την πραγματικότητα βάφτισε «θέμα ασφάλειας των συνόρων» την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στις παραπάνω χώρες, τονίζοντας ότι την ίδια αποφασιστική στάση θα κρατήσει και στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ρητορική Ερντογάν
«Είδαμε πως κινήθηκαν για τα συμφέροντά τους πολλές χώρες, μόλις κινητοποιηθήκαμε για την ασφάλεια των συνόρων μας στον νότο» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος προφανώς στις τρεις στρατιωτικές εισβολές στη Συρία, οι οποίες προκάλεσαν εκατομμύρια εκτοπισμένους.
«Βλέπουμε με πόνο τις προσπάθειες για επέκταση της αδικίας που εφαρμόζεται εναντίον των Τούρκων στην Κύπρο εδώ και χρόνια» πρόσθεσε, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι μετά την εισβολή και την παράνομη κατοχή τμήματος της Κύπρου, η Άγκυρα είναι αυτή που προχώρησε στη δημιουργία του ψευδοκράτους, στον εποικισμό του και προσφάτως στις απειλές για την Αμμόχωστο. «Στην ανατολική Μεσόγειο χαλάσαμε τα παιχνίδια εκείνων που προσπάθησαν να φυλακίσουν την Τουρκία στις ακτές της» συνέχισε, εννοώντας το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο έχουν καταδικάσει οι περισσότερες χώρες.
Εάν δεν επρόκειτο για τον Ερντογάν, εύκολα θα μπορούσε να πει όποιος άκουγε τα παραπάνω, ότι πρόκειται για κάποιον “παράφρονα”. Πρόκειται όμως για τον Ερντογάν, ο οποίος δείχνει να έχει μελετήσει και την τελευταία λεπτομέρεια των προκλητικών κινήσεών του. Ο Τούρκος πρόεδρος “δαιμονοποιεί” συστηματικά το τελευταίο διάστημα την Ελλάδα και τους Έλληνες. Στόχος του είναι να δημιουργήσει πρωτίστως στην τουρκική κοινή γνώμη, αλλά όχι μόνον, όλο εκείνο το υπόστρωμα που θα της επιτρέψει να αποδεχθεί ως αναπόφευκτη την όποια ενέργεια κρίνει ο ίδιος ως αποφασιστική επιθετική κίνηση.
Παραλλήλως, με τις αλλεπάλληλες παράνομες NAVTEX επεκτείνει βορειότερα τα σημεία της έντασης, προσεγγίζοντας την “κόκκινη ζώνη” γύρω από το Καστελλόριζο. Μια προώθηση όμως, βορειότερα, και των παράνομων ερευνών του Oruc Reis θα ανεβάσει το επίπεδο της πρόκλησης, συμπαρασύροντας και την ελληνική αντίδραση, η οποία θα πρέπει να είναι ανάλογη της πρόκλησης.
Οι φόβοι της διεθνούς κοινότητας
Το ενδεχόμενο αυτό είναι που έχει κινητοποιήσει την διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, η οποία αναζητά τρόπους για την επανέναρξη των διπλωματικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτό το ενδεχόμενο είναι που τάραξε και το Βερολίνο, ειδικά μετά την προσέγγιση Μητσοτάκη-Μακρόν, η οποία σηματοδότησε και την, μετά από πολλές παλινδρομήσεις, ένταξη της Ελλάδας στο αντιτουρκικό μπλοκ.
Η ΕΕ προχωρά προς την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και έχει στείλει τα μηνύματά της. Παραλλήλως όμως, ο Σαρλ Μισέλ έριξε στο τραπέζι και την πρόταση για μια διευρυμένη διάσκεψη, στο πλαίσιο της πολιτικής “μαστίγιο και καρότο” προς την Τουρκία, προσβλέποντας προφανώς, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έξοδος διαφυγής. Τόσο σε ό,τι αφορά την επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία, τις οποίες δεν θέλει το Βερολίνο, όσο και μπροστά στο ενδεχόμενο μιας περαιτέρω όξυνσης της έντασης. Την ίδια ώρα, ο Μακρόν συγκαλεί την Πέμπτη Σύνοδο των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ (Med-7), ενώ προωθεί, σε συνεργασία με την Αθήνα, την ελληνογαλλική στρατηγική συμφωνία και ενισχύει την στρατιωτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παραλλήλως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Κύπρο, όπου σήμερα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του. Ο Λαβρόφ μεταφέρει στη Λευκωσία την ετοιμότητα της Μόσχας να συμβάλει στην αποκλιμάκωση ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο, εάν της ζητηθεί από τις δύο πλευρές. όπως δήλωσε εξέφρασε ο Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ώρες πριν την επίσημη επίσκεψή του στη Λευκωσία.
Αυτό δήλωσε και στη συνέντευξη που έδωσε στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», πριν την άφιξή του στην Κύπρο, τονίζοντας παραλλήλως, ότι η Μόσχα θεωρεί απαράδεκτες οποιεσδήποτε ενέργειες «μπορούν να αυξήσουν τη δυναμική της διένεξης» στην περιοχή. Αναφέρθηκε μάλιστα και στο θέμα της Αμμοχώστου, επισημαίνοντας την πάγια θέση της Ρωσίας ότι πρέπει να επιλυθεί στη βάση των υφιστάμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Τουρκία πάντως συνεχίζει τις προκλήσεις με τη συμμετοχή της στην άσκηση “Καταιγίδα Μεσογείου” στα Κατεχόμενα, η οποία είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου.