Μόρια η επόμενη ημέρα – Στη γραμμή Μηταράκη ο Μητσοτάκης
14/09/2020Τα χαρτιά του και για το μεταναστευτικό άνοιξε χθες ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. «Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης… Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα με ενεργή φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση αιτήσεων ασύλου και ενεργοποίηση της ΕΕ, ώστε να καταστεί σαφές ότι χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη».
«Κληρονομήσαμε 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και μόλις τους τελευταίους έξι μήνες μειώθηκε από τις 25.000 στις 12.000 ο πληθυσμός (σ.σ. των μεταναστών) στο νησί» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι, παρά τις αντιδράσεις, θα δημιουργηθεί μία «μόνιμη δομή στη Μυτιλήνη που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη της Μόριας». Έδειξε, μάλιστα, φωτογραφία του του προσωρινού καταυλισμού, κάνοντας λόγο για υποδειγματικές συνθήκες.
Με άλλα λόγια, στο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά άμεσα και την εθνική ασφάλεια, ο πρωθυπουργός παραμένει στη γραμμή Μηταράκη. «Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Και σε ορισμένους ακραίους που δεν απηχούν την πλειοψηφία του νησιού. Οι νησιώτες έχουν δίκαιο να παραπονούνται. Αλλά θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία». Τί άραγε να εννοεί “ευκαιρία”; Μήπως τη μετατροπή της οικονομίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε οικονομία εξαρτημένη από την Ύπατη Αρμοστεία και τα κονδύλια των ΜΚΟ;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η νέα δομή στη Λέσβο θα δημιουργηθεί και με την συμβολή της ΕΕ. «Να έχει σημαία και ανάμιξη η Ευρώπη. Υπάρχει θετική άποψη για ευρωπαϊκή ανάμιξη». Μάλλον, εννοεί τη θετική άποψη που υπάρχει στο Μαξίμου, ίσως και σε κύκλους της Αθήνας, γιατί οι νησιώτες του ανατολικού Αιγαίου είναι πεπεισμένοι από τα βιώματά τους ότι είναι η ΕΕ που θέλει τα νησιά “αποθήκες ψυχών”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από μέρους της Άγκυρας. «Η απάντηση δόθηκε τον Μάρτιο. Η Ελλάδα υπεράσπισε τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τώρα είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι. Έχει προκηρυχθεί και θα υλοποιηθεί το μέτρο για την ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο» σημείωσε για να προσθέσει: «Αν ξαναγινόταν κάτι τέτοιο από πλευράς Τουρκίας θα δινόταν η ίδια απάντηση. Δεν εκτιμώ ότι θα επαναληφθεί». Η αλήθεια είναι ότι στον Έβρο η κυβέρνηση κάνει πολύ καλή δουλειά.
Εκβιασμός για μεταφορά
Την ίδια στιγμή, όμως, η κατάσταση στη Λέσβο παραμένει δυσχερής. Το θετικό είναι ότι οι εργασίες για την κατασκευή του προσωρινού κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης προχωράνε με γοργούς ρυθμούς. Τοποθετούνται νέες σκηνές 10 και 20 ατόμων, διαμορφώνονται οι χώροι διοίκησης στην είσοδο του νέου κέντρου, καθώς και εκείνοι για όσους βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό.
Πραγματοποιούνται, μάλιστα, μαζικά τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων βγαίνουν σε 15 λεπτά. Μέχρι στιγμής, εφτά άτομα έχουν βγεί θετικοί στον κορωνοϊό. Αν και εκατοντάδες οικογένειες, μεταξύ των οποίων και ευάλωτος πληθυσμός έχει ήδη εγκατασταθεί στο νέο προσωρινό κέντρο, μεγάλο μέρος των μεταναστών αρνείται. Πολλοί παραμένουν στην οδό Μυτιλήνης-Θέρμης, επιδιώκοντας να εκβιάσουν τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Για να τους πιέσει να πάνε στη νέα δομή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε από τη Λέσβο όπου έχει μεταβεί ότι «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παραβιάσει τους κανόνες στη χώρα μας. Θα υπάρξουν κυρώσεις προς όσους εμποδίζουν τους μετανάστες να μπουν στη νέα δομή». Με τη δήλωση αυτή επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζουν οι πάντες που είναι κοντά στο πρόβλημα: μία μεγάλη ομάδα κυρίως νέων Αφγανών, συνήθως με παραβατική συμπεριφορά, εμποδίζει πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στους δρόμους και στα χωράφια να πάνε στη νέα δομή. Θεωρούν ότι έτσι θα ασκήσουν πίεση και θα πετύχουν ομαδική αναχώρηση από τη Λέσβο.
Προς αναζήτηση των ενόχων
Κυβερνητικοί κύκλοι λένε πως στο νέο κέντρο θα ισχύουν πολύ πιο αυστηροί κανόνες, καθώς θα παραμένει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ όσοι εισέρχονται ή εξέρχονται κατά τη διάρκεια της ημέρας θα καταγράφονται. Αυτά τα λόγια, ωστόσο, έχουν ξανακουστεί, αλλά στη πράξη δεν ίσχυσαν. Το καθεστώς που τελικά επικρατεί είναι μία πλήρως ανοικτά δομή. Τα επεισόδια, πάντως, συνεχίζονται σποραδικά και με μικρότερη ένταση και μετά τον πετροπόλεμο του Σαββάτου. Το ίδιο ελεύθερη κυκλοφορεί και η υγειονομική βόμβα που απειλεί το νησί, εξαιτίας της αναπόφευκτης διάχυσης του κορονοϊού στη Λέσβο.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί εδώ και αρκετές ημέρες, δήλωσε ότι «συνεχίζεται ομαλά η είσοδος αιτούντων άσυλο στον νέο καταυλισμό, στον οποίο βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τόσο οι υγειονομικές μονάδες όσο και οι υπηρεσίες ασύλου». Μία νέα εξέλιξη είναι η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. Στόχος είναι η παροχή ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Έχουν ήδη ανταποκριθεί η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία.
Οι έρευνες για το πώς κάηκε η δομή της Μόριας και για το ποιοι παρακίνησαν τους φυσικούς αυτουργούς, συνεχίζονται. Συζητήσεις μεταναστών, μηνύματα που διακινήθηκαν, αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα που ρίχνουν συστηματικά λάδι στη φωτιά βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών, χωρίς προς το παρόν να έχει γίνει κάτι γνωστό. Η Αστυνομία, πάντως, έχει σχηματίσει εικόνα.