ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σκάφος “άρμα μάχης” – Ιδανική λύση για τις Ειδικές Δυνάμεις; (vid)

Σκάφος "άρμα μάχης" – Ιδανική λύση για τις Ειδικές Δυνάμεις; (vid)

Ινδονησιακή κοινοπραξία με επικεφαλής την κρατική ΡΤ Pindad καθέλκυσε το πρώτο σκάφος “άρμα μάχης”. Μοντέλο υπό κλίμακα είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2016. Το σκάφος τύπου έχει μήκος 18μ. έχει πενταμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει μέχρι 60 στρατιώτες. Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων και η αυτονομία του με ταχύτητα 9 κόμβων είναι 600 ν.μ.

Το μοντέλο που είχε παρουσιαστεί το 2016 έφερε πυροβόλο υψηλής πίεσης Cockerill των 105 χλστ. Το σκάφος που καθελκύστηκε πάντως φέρει πυροβόλο των 30 χλστ. Το σκάφος μπορεί να εκτελέσει πληθώρα αποστολών, από θαλάσσια επιτήρηση και περιπολίες, μέχρι ταχεία μεταφορά στρατευμάτων.

Τέτοιου τύπου σκάφη, οπλισμένα με τηλεκατευθυνόμενο πύργο οπλισμού (Remote Weapon Station-RWS) –κατά προτίμηση ισχυρού– θα αποτελούσαν ιδανική λύση για τη νέα Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων που συγκροτήθηκε πρόσφατα και πολλοί ήδη στράφηκαν εναντίον της. Με τέτοια σκάφη η μεταφορά δυνάμεων κρούσης θα ήταν ταχύτατη και δεν θα απαιτείτο η άμεση συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού η κινητοποίηση μονάδων του οποίου είναι μια πιο χρονοβόρα διαδικασία.

Η νέα διοίκηση για να είναι αποτελεσματική και να αποτελέσει πραγματικά αιχμή του δόρατος των ελληνικών δυνάμεων απαιτείται να είναι “γρήγορη” και πραγματικά αυτόνομη, ίσως ένα μικρό αντίστοιχο του αμερικανικού Σώματος Πεζοναυτών, διαθέτουσα όλα τα απαραίτητα οργανικά μέσα για την εκπλήρωση της αποστολής της. Η ικανοποιητική αυτονομία των ανωτέρω σκαφών ή κάποιων αντιστοιχών τους, τους επιτρέπει, ουσιαστικά να διασχίζουν το Αιγαίο.

Θανατηφόρος συνδυασμός

Υποστηριζόμενα από κάποια μικρά, φτηνά, με χαμηλό επιχειρησιακό κόστος και κόστος συντήρησης και πολεμικά  –όπως για παράδειγμα οι νορβηγικές κορβέτες κλάσης Skjold (εκτόπισμα 274 τόνοι, πλήρωμα μόλις 16 ατόμων, μέγιστη ταχύτητα 60 κόμβων, μέγιστη αυτονομία 800 ν.μ., οπλισμός 8 αντιπλοϊκά βλήματα, 1 πυροβόλο Otobreda Super Rapid των 76 χλστ. πυραύλους επιφανείας-αέρος Mistral, RWS Protector και δύο πολυβόλα των 12,7 χλστ.) θα αποτελούσαν πραγματικά έναν εξαιρετικό όπλο για τη νέα διοίκηση.

Ο δε συνδυασμός θα ήταν θανατηφόρος για τον αντίπαλο, για ταχεία επέμβαση σε νησί, νησίδα ή βραχονησίδα, ακόμα και στην εχθρική ενδοχώρα προς πρόκληση σύγχυσης, καταστροφών, απωλειών και πανικού. Ένα άλλο σημαντικό βήμα θα ήταν η διάθεση σύγχρονων ελικοπτέρων και γιατί όχι παλαιότερων μαχητικών της ΠΑ (που θα υποστούν εκσυγχρονισμό) που θα είχε ως αποκλειστική αποστολή την υποστήριξη της νέας δύναμης.

Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και το Καστελόριζο που για κάποιους είναι πολύ μακριά –όπως η Κύπρος το 1974– απέχει από τον Πειραιά 328 ν.μ. Όλα αυτά χρειάζονται σχεδιασμό πρώτον και υποδομές δεύτερον. Εξυπακούεται όμως,  ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε από την στιγμή που έγινε το βήμα –ότι όλα τα απαραίτητα θα γίνουν. Διαφορετικά, για μια ακόμα φορά, θα γίνει μια τρύπα στο νερό.

https://www.youtube.com/watch?v=um3_6NM6II4

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx