Υπόθεση Ασάνζ: Η κατάθεση που ανατρέπει το αφήγημα της Ουάσιγκτον
24/09/2020Μια νέα μαρτυρία αλλάζει τα δεδομένα στην εν εξελίξει υπόθεση του ιδρυτή των περίφημων Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Να θυμίσουμε ότι ο Ασάνζ κρατείται σε φυλακή της Βρετανίας και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο έκδοσής του στις ΗΠΑ και κατηγορίες, μεταξύ άλλων, συνωμοσίας για την απόκτηση πληροφοριών εθνικής ασφάλειας. Σύμφωνα με κατάθεση του ειδικού πληροφορικής Κρίστιαν Γκρόθοφ, τα 251.000 διπλωματικά έγγραφα που δημοσιοποίησε η πλατφόρμα του Ασάνζ το Σεπτέμβριο του 2011 ήταν ήδη προσβάσιμα στο παρελθόν.
Ο Γκρόθοφ, καθηγητής Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, στην Ελβετία, ανέφερε ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου της Αγγλίας ότι τα επίμαχα έγγραφα βρίσκονταν διαθέσιμα από το Φεβρουάριο του 2011, με τη χρήση κωδικού, ο οποίος περιέχεται σε βιβλίο των δημοσιογράφων της εφημερίδας Guardian, Ντέιβιντ Λέιφ και Λιούκ Χάρντινγκ (το WikiLeaks: Inside Julian Assange’s war on secrecy).
Πριν ακόμα τα Wikileaks κάνουν οποιαδήποτε δημοσίευση, είχε διαπιστωθεί ότι ο κωδικός αυτός μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποκρυπτογράφηση αντιγράφου των αρχείων, μεταξύ των οποίων και απόρρητα έγγραφα. «Έγιναν διαθέσιμα στο διαδίκτυο με τέτοιο τρόπο που ήταν κυριολεκτικά αδύνατο να εμποδιστεί», ανέφερε μέσω τηλεδιάσκεψης ο καθηγητής, στην 10η κατά σειρά ημέρα της ακρόασης του δικαστηρίου για το θέμα της έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου και αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες στο πλαίσιο του νόμου περί κατασκοπείας.
Πώς έγινε η “διαρροή”
Όπως εξήγησε, τα Wikileaks έγιναν στόχος κυβερνοεπίθεσης το Νοέμβριο του 2010, όταν τα συνεργαζόμενα ΜΜΕ άρχισαν να δημοσιεύουν εκδοχή των εγγράφων με πληροφορίες που έχουν εξαλειφθεί (redacted). «Τα Wikileaks υπέστησαν επίθεση “denial-of-service”» με στόχο να μην μπορεί να είναι πια προσβάσιμη η ιστοσελίδα τους, χωρίς να είναι γνωστό ποιος ήταν υπεύθυνος.
Η επίθεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πανομοιότυπες ιστοσελίδες των WikiLeaks, ώστε το περιεχόμενό τους να πολλαπλασιαστεί στο διαδίκτυο. Ορισμένες όμως από τις ιστοσελίδες αυτές περιείχαν κρυπτογραφημένα αντίγραφα των εγγράφων στην αρχική τους εκδοχή (χωρίς εξαλείψεις). Για αυτές ίσχυε ακριβώς ο ίδιος κωδικός που αναφερόταν στο βιβλίο των Λέιφ και Χάρντινγκ, καθώς τα Wikileaks δεν θα μπορούσαν να τον είχαν αλλάξει από τη στιγμή που η ιστοσελίδα τους “αντιγράφηκε” σε διάφορα σημεία του διαδικτύου.
Στη συνέχεια, η γερμανική εφημερίδα Der Freitag, σε δημοσίευμά της, έκανε γνωστό ότι ο κωδικός είχε “διαρρεύσει” και ότι με αυτόν μπορούσε κάποιον να “ξεκλειδώσει” τα κρυπτογραφημένα αρχεία στο ίντερνετ. Δεν ήταν δύσκολο για οποιονδήποτε που ασχολείται να καταλάβει σε ποιον κωδικό αναφερόταν η εφημερίδα. Ήδη, για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης μιας ιστοσελίδας, ονόματι Νάιτζελ Πάρρυ, είχε χρησιμοποιήσει τον κωδικό από τον Αύγουστο του 2010.
Τα έγγραφα επίσης εμφανίστηκαν σε πλατφόρμες μεταφόρτωσης αρχείων όπως το BitTorrent και ιστοσελίδες ανωνυμίας όπως το Cryptome. Και μάλιστα στην αρχική τους μορφή. Επίσης, η ιστοσελίδα mrkva.eu είχε ήδη δημοσιεύσει αντίγραφο αρχείου, με τη δυνατότητα αναζήτησης, ενώ τα έγγραφα αναρτήθηκαν και στην πλατφόρμα αρχείων Pirate Bay. Όλα αυτά, πριν τις 2 Σεπτεμβρίου 2010, όταν έκανε τη δική του δημοσιοποίηση το WikiLeaks.
Τον θεωρούν “οπαδό” του Ασάνζ
Πάντως, η αξιοπιστία του Γκρόθοφ τέθηκε υπό αμφισβήτηση από την Ουάσιγκτον, όταν έγινε γνωστό πως συνυπέγραψε επιστολή προς τον Ντόναλντ Τραμπ, το 2017, η οποία τον καλούσε να μην κινηθεί εναντίον του Ασάνζ ή άλλων στελεχών των Wikileaks. Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε ότι είχε βάλει την υπογραφή του σε τέτοια επιστολή, αλλά πράγματι τοποθετήθηκε υπέρ του Ασάνζ, σημειώνοντας ότι, μέσα από τη δράση του, εξέθεσε εγκλήματα πολέμου.
Αρνήθηκε μάλιστα τον ισχυρισμό των Αμερικανών ότι δεν είναι αντικειμενικός. «Πιστεύω ότι, βλέποντας τις κατηγορίες που προτάσσετε, μπερδεύετε τα μέτρα που έλαβαν τα Wikileaks για να κρύψουν τα έγγραφα με τη δημοσιοποίησή τους. Στο πολύ συγκεκριμένο τεχνικά θέμα, όπου λέτε ότι τα Wikileaks δημοσίευσαν τα έγγραφα, κάνετε λάθος. Δεν εργαστήκατε αρκετά για να βρείτε ποιος πραγματικά τα δημοσίευσε πρώτος.
»Συνεπώς θεωρώ ότι είναι άδικο να κατηγορείτε τον κ. Ασάνζ για τη δημοσιοποίηση των μη αποχαρακτηρισμένων, απόρρητων εγγράφων. Δεν θα μπορούσαν να είναι τα Wikileaks ο πρώτος που τα δημοσίευσε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πόσο θα επηρεάσει η κατάθεσή του την τροπή των πραγμάτων. Η υπόθεση συνεχίζεται.